0-3 Ay Bebek Gelişimi İçin Aktivite ve Oyun Önerileri

Yazar Miraç Ergen • 30 Mayıs 2024 • Yorumlar:

Bir bebek dünyaya geldiğinde onun sağlıklı ve mutlu bir gelişim göstermesi için anne ve babanın rolü çok önemlidir.

Ebeveynler bebeğin ilk öğretmeni, bakıcısı ve rehberidir.

İlk üç ay, bebeklerin hayatında önemli bir dönemdir ve ebeveynlerin bu süreçte sağlayacakları destek, bebeklerin sağlıklı gelişimine büyük katkı sağlayacaktır.

Neler yapabiliriz?

Anne sütü ile beslenme bebeğin beyin gelişimini destekler, anne bebek ilişkisini ve temel güven duygusunu güçlendirir.

Bu nedenle emzirme zamanlarını sadece bebeğin besin gereksinimini karşılayan beslenme dönemi olarak değil aynı zamanda bebeğin sizinle tensel temas kurduğu, iletişim kurduğu özel anlar olarak değerlendirin.

Bebekle 20-30 cm mesafeden gözgöze bakın, oyuncak gösterin, çıngırak takip ettirin.

Yatağının yanına ya da yaklaşık 50 cm yukarısına renkli oyuncak, ayna, iple hareketli resimler, renkli kumaş ve kağıt parçalarından oyuncaklar asın.

Onunla konuşun, ona ismiyle seslenin. Bebekler anne karnındaki dönemden başlayarak anne babalarının seslerini tanırlar. Sık sık abartılı tonlarda ve gülümseyerek konuşun, dokunun, okşayın, kucakta tutun, şarkı söyleyin.

Ağlamak, bebek için iletişim kurma yoludur. Ağlayan bebeğin gereksinimlerini giderin, kucağa alın, hafifçe sallayın, ninni söyleyin, yarım kundak yapın ya da örtüyle sarın, ritmik sesler dinletin.

Kucaklayın. Bebekleri kucaklamak onları şımartmaz, kucağa alıştırmaz. Yaşamın kazanılan ilk olumlu duygusu temel güven duygusudur. 

Güvenli bağlanma, belirli bir günlük düzenin olması, uyku-uyanıklık ritminin ve beslenme düzeninin sağlanması da gelişimi için önemlidir.

Tummy time yapın. 15. günden itibaren oyun halısının üzerinde günde 3-4 defa (günlük toplam 30 ila 60 dakika) karın üstü zaman geçirmesini sağlayın. Bebeğiniz bu pozisyonda zorlanıyor ise göğüs altına rulo haline getirilmiş yumuşak bir havlu ya da küçük bir yastık koyarak destekleyin.

Hikaye anlatın:

“Bebeğimin ilk kartları” olarak adlandırılan; siyah beyaz veya kırmızı renkte geometrik desen veya hayvan şekilleri içeren kartlar gösterilerek hikaye anlatın, yüzükoyun yatırarak da önlerine bu kartları koyabilir ve üzerindeki şekille ilgili hikaye anlatabilirsiniz 

Bebek masajı yapın. 

Kitap okuyun. Okumalar kısa olmalı ama gün içinde tekrarlanmalı. Okuma esnasında bebeğiniz hem sizi hem de kitabı görebilmeli. 

Ellerini tutarak el hareketlerine yönelik oyunlar oynatın; tel sarar oyunu gibi.

Hava koşullarına uygun giydirerek günlük bir saat kadar dışarı çıkarın. Sling veya kanguru ile taşıyabilirsiniz. 

 0-3 ay bebek için uygun oyuncaklar:

Kırılmaz aynalar, kendi yüzlerine baktırın 

Yumuşak - sesler çıkaran parlak renkli oyuncaklar: çıngırak, ayağa giyilebilen ses çıkaran patikler 

Zilli bileklik

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Miraç Ergen Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)