AYIN BESİNİ : KURU KAYISI
Yazar Dilara Çaçan • Diyetisyen • 23 Şubat 2017 • Yorumlar:
Kuru meyveler, yaş meyvelerin suyunun %60 oranında kaybettirilmesiyle elde edilir. Yapılan bu kurutma işlemi sonrası sadece C vitamini kaybı görülür. Diğer minerallerde kayıp olmadan muhafaza edilir. Kuru meyvelerin içerdiği yüksek antioksidan miktarı sayesinde vücuttaki serbest radikallerle savaşarak kanser gibi hastalıklara karşı koruyucu etki gösterirler.
Kuru kayısının içeriğinde en yüksek miktarda potasyum minerali bulunur. Potasyum kalp atışları, kan basıncının ayarlanması ve kasların kasılıp gevşemesi için gereklidir.
Kayısıda bulunan diğer önemli besin ögesi ise A vitamininin öncüsü beta karotendir. Beta karoten kanser, kalp ve göz hastalıklarının önlenmesinde yardımcıdır. Cilt problemlerini önler, büyümeye yardımcıdır, görüş fonksiyonlarını destekler ve bağışıklık sistemini korur.
Kuru kayısıdaki kalsiyum ve magnezyum kemik erimesine karşı önemli minerallerdir. Diş sağlığını korur. Demir bulundurması sebebiyle kansızlığı önler, saç dökülmesine karşı etkilidir.
Posa yani lif açısından değerlendirildiğinde kuru kayısı akla ilk gelen meyvelerdendir. Bu özelliğiyle barsak florasını korur ve sindirim faaliyetlerini düzenler. Yüksek lif içeriği sayesinde kan şekerini yükseltme hızı düşüktür. Posa zararlı maddelerin barsakta bekleme süresini azalttığı için toksinlerin geri emilimini engellemekte ve böylece kansere karşı koruyucu silah olarak görev almaktadır.
-
1 porsiyon meyve 3-4 adet kuru kayısı sayılır
-
Ara öğün olarak sağlıklı bir alternatiftir, yanında süt ile örnek bir ara öğün olabilir.
-
Taşıma ve saklaması taze meyveye kıyasla daha pratiktir.
-
Sabahları bir bardak ılık su ile tüketildiğini sindirim sistemini harekete geçirecek etki gösterir.