BAHAR AYLARINDA BESLENME NASIL OLMALIDIR?
Yazar Deniz Zünbülcan Adıtatar • Diyetisyen • 16 Aralık 2017 • Yorumlar:
Soğuk ve yağmurlu günlerin yerini güneş ve sıcak havaların almasıyla beraber gezmek, dolaşmak istiyoruz hatta belki de kendimizi doğaya adamak istiyoruz peki bu noktada bize neler engel oluyor?
Çoğu kişi bu dönemde halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları, hafıza kaybı, mutsuzluk, stres yaşar. Bu dönemde yorgunluk beraberinde uyku isteğini getirir. Tüm bu nedenle ise kalp-damar sağlığında sorunlar, tansiyon yükselmesi, kan şekerinde düzensizlik, tiroid ve insülin gibi hormonların salınımında sorunlara neden olabilmektedir.
Sağlıklı yaşam önerileri:
-
Bu dönemde imdadımıza sebzeler yetişecektir. Her öğünde yemek olarak ya da salata olarak sebzelerden faydalanmamız gerekmektedir.
-
Ara öğünlerimizde mevsim meyvelerinden ve sütten destek alabiliriz.
-
Havalar ısındıkça vücut ısımız artmakta ve buna paralel olarak sıvı ihtiyacımızda artmaktadır. Bu nedenle günde en az 1,5 litre su içmemiz önemlidir.
-
A, B, C vitaminlerine bu dönemde ihtiyacımız artar bu nedenle vitamin açısından zengin besinler tüketmemiz gerekmektedir. A vitamininin vücudumuzda eksik olması büyüme ve gelişmede gerilik, göz hastalıkları, derinin pul pul dökülmesi gibi sorunlarla karşılaşılabilir. B vitamininin eksik olması iştahsızlık, sinirlilik, huzursuzluk, kalp çarpıntısına neden olabilir. C vitamininin eksikliği ise diş eti rahatsızlıkları, enfeksiyona yatkınlık, halsizlik ve iştahsızlık nedeni olabilir. Aynı zamanda tüm bu vitaminleri yeterli miktarda almamız bağışıklık sistemimizi güçlendirecektir. Bu noktada vitaminlerin hangi besinlerde bulunduğunu öğrenmemiz önemli bir yer tutmaktadır. A vitamini: süt, yumurta sarısı, balık ve sarı-turuncu renkli sebzelerde, B vitamini: buğday, kepek, yeşil sebzeler ve kurubaklagillerde , C vitamini: turunçgiller, meyve, sebze, domateste bulunmaktadır.
-
Vitamin eksikliği kadar mineral eksikliği de önemlidir. Özellikle kadınlarda demir eksikliği oldukça önemlidir.
-
Ekmek grubunu seçerken tercihimiz tam tahıllı, çavdar veya kepekli ürünler olmalıdır.
-
Ödem bahar yorgunluğunun nedenlerinden biridir. Bu dönemle bahar döneminde bol sıvı tüketirken tuz tüketimimizi de azaltmamız gerekmektedir.
-
Fiziksel aktivite bu dönemde bizi sakinleştirir aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır bu nedenle fiziksel aktivite önemlidir.
Bikini vücudu, yaz geliyor kilo vermem lazım, bu kış çok kilo aldım eyvah! , ayda 10 kilo vermek istiyorum gibi cümleler bu dönemlerde duyduğumuz en yaygın cümlelerdir. Peki, bu dönemde bu kadar hızlı kilo vermek ne kadar doğrudur? Bu dönemde kişileri panik etkisi altına alır ve vücuduna vereceği zararları düşünmeden her yerde gördüğü ve herkesten duyduğu diyetleri uygulamaya kalkar. Bu konuda sizinle Joan Rivers’ın bir sözünü paylaşmak istiyorum.’ Diyet terzinin diktiği kıyafetler gibi kişiye özel olmalıdır.’ Bu dönemde dergilerden, gazetelerden bulunan diyetlerle hızlı kilo verilmesi sağlıklı değildir. Ve verilen kilolar yağ kaybı ile değil kas kaybından olmaktadır. Bu noktada önemli olan ise kilo vermeye değil sağlıklı yaşama odaklanmaktır. Kişinin yapması gereken doktor ve diyetisyen kontrolünde kan bulgularına göre sağlıklı beslenme programı uygulamaktır.