Benim en sevdiğim oyun; Doktorculuk
Yazar Sabahat Karakaşlılar • Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doktoru • 1 Kasım 2018 • Yorumlar:
Çocukluğumuzda oynadığımız ve mesleklere alıştığımız ne güzel oyunlarımız vardı. Şimdi ise tüm oyunlar sanal.
Bazen öyle muayeneler yaşıyorum ki, devam ederek ağlayan çocuğun psikolojisini bozmamak ile devam etmeyerek fiziksel sıkıntısına yardım edememenin hesaplaşması arasında kalıyorum. Ne mutlu ki, sağlıklı düşünen ebeveynlerim sayesinde muayenelerim çok verimli geçiyor.
Doktor ziyaretlerinin her anlamda sorunsuz geçmesi ve verimli olması doktor olarak bizlerin ve ebeveynler olarak sizlerin karşılıklı arzularımız. Çocuklarımızın sağlık kontrollerine alışması aslında onların duygusal bağlanmaları ve ömür boyu sağlıklarına sahip çıkmaları açısından çok önemlidir. Sağlık kontrolünden korkmayan çocuklar sağlıklarına önem veren bireyler olarak büyürler. Bazen öyle korkularla başbaşa kalıyoruz ki, çocuklarımızla doktor olarak birbirimize alışmamız zaman alabiliyor. Burada her 2 taraf olarak biz büyüklerin öncelikle birbirimize güvenmemiz , sabretmemiz ve ardından çocuğumuzun sağlık kontrollerini benimsemesini beklememiz gerekiyor. En geç 4 yaşından sonra çocuklar sağlık kontrollerinde rahat olmaya başlarlar ve doktorları ile kendilerini özdeşleştirirler.
DOKTORUN KIZAR! DOKTOR İĞNE YAPAR!
Hekimlik pratiğimde, halen azda olsa duyduğum bu sözler karşısında inanın ne diyeceğimi bilemiyorum, kaldı ki çocuklarımız ne yapsın?
En sık yapılan hata terbiye ederken uyarı olarak doktorları kullanmaktır. Doktorlar onların iyi olmasını amaç edinmiş, sevgi dolu arkadaşlarıdır.
Bakın anne babalar olarak doktor korkusunu azaltmak için neler yapabilirsiniz :
1- Muayene olacağı yaşına uygun olarak söylenebilir.
2-3 yaş arasında algılama ve mantıkla yorumlama kabiliyeti çok iyi olmadığından fazla açıklamalar, daha çok endişeye ve paniğe neden olabilir. Küçük çocuklara doktorunun onu beklediği, iyi durursa bir sürprizi olduğu söylenebilir. Doktorunuz uygun bir dille aşıyı açıklayabilir.
Ne olursunuz yalan söylemeyin. Oyuncakçıya veya gezmeye gidiyoruz deyip doktora gelmek, onun için hem büyük bir hayal kırıklığı, hemde güven kaybı olur. 'Senin doktoruna gideceğiz. Sonra da istediğin şeyi yaparız' mesajı çok daha gerçekçi bir yaklaşım olur.
Sorduğu sorulara mümkün olduğunca gerçekçi cevaplar vermeye çalışın. Sağlığı ile ilgili herşeyi doktoru ile konuşabileceğini belirtin.
2- Muayene için kolay çıkarılabilir kıyafetler tercih edilmelidir.
Güzel kızlarımı ve yakışıklı delikanlılarımı muayene etmenin ayrı bir keyfi olsa da, yinede rahat açılabilen, kolay çıkarılan, dar paçaları olmayan, özellikle boyun girişi dar olmayan her türlü kıyafet muayene için uygundur. Başka birisinin yanında zorluklarla soyunmak ve muayene edilmek inanın kolay değildir ve bu girişiminiz bile çocuğunuzu korkutarak ağlatabilir.
3- Muayene saati çocuğun günlük saatine uygun olarak tercih edilmelidir.
Acil bir durum yoksa, gündüz uykusuna denk gelmeyen bir saati tercih ederseniz huzursuzlanmadan muayene edilebilir.
Küçük çocukların ise okul durumu uygunluğuna göre saat ayarlanması iyi olacaktır.
4- Benim en sevdiğim oyun ‘DOKTORCULUK’
18 aylıktan itibaren eğitici oyunlar kurmaya başlayan çocuklar ile evde ‘doktorculuk’ oynamak ve doktor çantası alıp sizi muayene etmesine izin vermek, muayene seansını biy oyun gibi algılamasına yardımcı olacaktır.
Eğer çocuğunuzun kendini güvende hissettiği bir bağlanma oyuncağı varsa, mutlaka onu da yanınıza alın.
5- Hikayelerinizde, masallarınızda ‘DOKTORA GİDERKEN’ teması olmasına gayret edilebilir.
Muayeneden bir gün önce doktorda neler olduğunu, nasıl muayene edileceğini, doktorların bizleri sevgi ile iyileştirdiğini hayal güçlerinde canlandırabilirsiniz.
Çocuklarımızla, her muayenemizin 'Doktorculuk ' tadında geçmesi dileğiyle, sağlıklı günler dilerim.