BİKİNİ MEVSİMİNİN ESİRİ MİSİNİZ ??
Yazar Deniz Zünbülcan Adıtatar • Diyetisyen • 7 Aralık 2017 • Yorumlar:
Sizde ilkbahar mevsimini ‘bikini mevsimine hazırlık’ yaz mevsimini de ‘bikini mevsimi’ olarak görüp bugünlerde acil kilo vermem düşüncesinin esir aldıklarından mısınız ??
Bikini mevsimi, yaz geliyor kilo vermem lazım, bu kış çok kilo aldım eyvah! , ayda 10 kilo vermek istiyorum gibi cümleler bu dönemlerde duyduğumuz en yaygın cümlelerdir. Peki, bu dönemde bu kadar hızlı kilo vermek ne kadar doğrudur? Bu dönemde kişileri panik etkisi altına alır ve vücuduna vereceği zararları düşünmeden her yerde gördüğü ve herkesten duyduğu diyetleri dener. Bu konuda sizinle Joan Rivers’ın bir sözünü paylaşmak istiyorum.’ Diyet terzinin diktiği kıyafetler gibi kişiye özel olmalıdır.’ Bu dönemde dergilerden, gazetelerden bulunan diyetlerle hızlı kilo verilmesi sağlıklı değildir. Ve verilen kilolar yağ kaybı değil kas kaybından olmaktadır. Bu durum ise biz uzmanların istemediği bir kilo verme yöntemidir. Önemli olan kilo vermeye değil sağlıklı yaşama odaklanmaktır.
İşte size bikini mevsiminin esirliğinden kurtaracak sağlıklı yaşamla beraber fark etmeden kilo vermenize yardımcı olacak püf noktalardan bazıları:
-
Şekerli, alkollü, şekerli-asitli içeceklerden uzak durarak taze sıkılmış meyve suyu, boza, sade maden suyu, ayran gibi sağlıklı içeceklere yönelmelisiniz. Sıcak günler de taze sıkılmış meyve suyu, maden suyu tercih edilebilir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken 1 küçük bardak taze sıkılmış meyve suyunun yaklaşık 100 kalori ve glisemik indeksinin normal bir meyveye göre daha yüksek olduğudur bu nedenle zorda kalındığı zaman tercih ettiğimiz taze sıkılmış meyve suyu normalde taze meyvelerin yerini almamalıdır.
-
Ben bir şey yemiyorum neden kilo alıyorum sorusunun iki cevabı vardır. Birincisi kişi yediklerinin farkında değildir. İkincisi gerçekten yemiyordur ve metabolizmasını iflas aşamasına getirmiştir. Bu nedenle bu sorunları ortadan kaldırmak için beslenme günlüğü tutmak oldukça önemlidir.
-
Vücudumuzun sıvı ve su dengesi çok önemlidir. Erkeklerin günlük sıvı ihtiyacı 3,7 litre iken kadınların günlük sıvı ihtiyacı 2,7 litredir. Sıvı miktarının su içeriği özellikle sıcak günlerin geldiği bu günlerde daha çok önem kazanmaktadır. Günde en az 2-2,5 lt kadar su tüketilmesi önemlidir. Susama hissedildiği andan itibaren vücudumuzda %1’lik su kaybı gerçekleşmiş olur bu nedenle vücudumuzda su kaybı gerçekleşmeden yani susamadan su içilmelidir.
-
Güne yumurtalı bir kahvaltı ile başlamak gün boyu tok kalmanıza ve kan şekeri dengenizi korumanıza yardımcı olacaktır. Her hangi bir sağlık sorununuz yoksa örnek protein olan ve lesitin içeren yumurtadan her fırsatta faydalanın derim.
-
Kan şekerinizi kontrol altında tutacak tam tahıllı ürünleri tüketmeye özen gösterin. Glisemik indeksi daha düşük olup daha tok kalmanızı sağlayacak ve tam tahıllı olduğu için vitamin-minerallerden faydalanmış olacaksınız.
-
Yağ alımınızı azaltmak için pişirme yöntemlerinden kızartma ya da kavurma değil ızgara, buğulama, haşlama ya da fırında yöntemlerini tercih edin.
-
Süt, yoğurt ve peynirin az yağlı olanlarını tüketmeye alışkanlık haline getirin. Yoğurtta bulunan CLA yağ yakımınıza yardımcı olacaktır.
-
Et ve tavuğun görünür yağlarını ayrılmalıdır. Ancak yemek yaparken yağlarını zaten ayırdım yağ ekleyebilirim düşüncesine kapılmayın. Etler içerisinde görünmez yağ dokusunu içerir. Siz görünür yağlarını ayırsanız bile %20 oranında yağ içerir.
-
Sebze veya kurubaklagil yemekleri pişirilirken 1 kilogram sebze için 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ ekleyin. Öğünlerde doygunluk sağlamak için mutlaka salatadan faydalanın. Posa oranı yüksek, vitamin-mineralden zengin üstelik düşük kalorili doygunluk sağlayacaksınız. Dikkat etmeniz gereken ise nar ekişisi sosu, salata soslarını eklememek.