Çocuğum Kaka Yapmak İstemiyor Ne Yapmalıyım?
Yazar Mustafa Erkan • Çocuk Psikiyatristi • 26 Eylül 2018 • Yorumlar:
8 ve 2 yaşında olan iki kızım var. İlk kızımda da yaşadığım tuvalet tutma problemini (9 güne kadar tutmuşluğu var) şimdi küçük kızımda yaşıyorum. İlk kızımda doktor kontrolünde yaklaşık iki yıl pasiflora muadili bir ilaç kullandık kaygı bozukluğu var diye. O zaman doktoru bize anne çok erken işe başladığı için kaybetme korkusu yaşıyor ve kaka da onun için önemli olduğundan yapmıyor dedi. Şimdi iyiyiz ama aynı sorun küçük kızımda da var gibi. Çok fazla konstibasyon olmamasına rağmen 4 günden önce yapmıyor ve son iki gün adeta yapışık yaşıyoruz. Sürekli sırtını karnını ovduruyor. İşin garip tarafı daha önce böyle bir şey olmamasına rağmen bu sıkıntılar ben işe başladıktan sonra oldu.
Benim sorum uzmanla bire bir görüşmeli miyim? Çünkü çocuklarda 4 güne kadar tuvalete çıkmama normal deniyor. ( Bu arada son bir haftadır duphalac kullanıyorum yine tutuyor)
CEVAP:
Her davranışın arkasında onu tetikleyen bir duygu ve düşünce yatar
Çocuğunuzun kaka yapma davranışının arkasında yatan olumsuz duygu ve düşüncenin öncelikli olarak keşfedilmesi gerekli. Bu yaş grubunda bu altta yatan nedeni bulmak çok zor olabilir bazen çocuk hiç tanımlanmayabilir de. Sizin işe başlamanız sonrası olması, kardeşinde benzer bir sorun (genetik alt yapı) olması bir kaygı sorunun parçası olduğunu düşündürüyor ama alttan ne çıkacağını bilmek çok zor.
Bazen tek başına davranış altta yatan kaygıyı değiştirebilir
Eğer altta yatan duygu ve düşünce çıkmaz ise ödüllendirme ve çeşitli motivasyon teknikleri sabırla, aşama aşama uygulanarak tuvaletini yapma deneyimini olumlu hale getirebilir. Tabi bunu tek başına yapılandıramaz iseniz bir uzman yardımı alabilirsiniz.
Olumsuzu vurgulamayın!!!!
Sen neden kaka yapmıyorsun, kakanı yapmalısın, kakanı tutmak çok zararlı gibi olumsuz olanı konuştukça pekişir. Bu nedenle kaka yaptığı günler, başarısı olumlu taraf konuşulmalıdır.
Doğal bir süreç olduğunu anlayacağı bir dille anlatın
Bazı çocuklar kakanın nasıl oluştuğunu nereden geldiğini, neden koktuğunu, neden ağrı yaparak geldiği anlamak isterler. Kaka onlar için kaygı vericidir. Bu nedenle anlayabileceği bir dille yediğimiz besinlerden olduğunu, diğer canlılarında yaptığını, çizerek, yazarak ifade etmek yararlı olabilir.
Beslenmeye ve kabız olmamasına özen gösterin
Zaten yapıyorsunuz ama herhangi bir şekilde beslenme yada ilacın kesilmesi nedeni ile çocuğunuz kabız olursa kaka yapma acılı hale dönüşebilir. Bu acı zaten kaka yapmaktan kaygı duyan çocuğunuzun daha olumsuz hissetmesine sebep olabilir.