Çocuklarımıza Hastalıklar Topluma Açık Alanlarda Nasıl Bulaşır?
Yazar Taner Yavuz • Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doktoru • 23 Şubat 2018 • Yorumlar:
Yaz ayları geldi çattı, özellikle güneşin bol olduğu bu sıcak havalarda açık hava en büyük aktivite alanı haline geliyor. İş çıkışı çocuklarımızı parka götürmek bahar ve yaz aylarında en sık yaptığımız ve en keyif aldığımız aktiviteler arasında yer alır. Ancak bu doğayla baş başa geçirilen güzel anların kabusa dönüşmemesi için çocuklarımızı bekleyen tehlikelere karşıda hazırlıklı olmalı ve gerekli önlemleri almalıyız. Kazaların yanı sıra çocuk parkları ve piknik yerlerinde bulaşıcı hastalıklar için önemli risk teşkil etmektedir. Hijyene dikkat edilmesi bu hastalıkların önlenmesinde anahtar rol oynamaktadır. Çocuklarımız hasta iken bağışıklık sistemleri zayıf düştüğü için dış aktivitelerin bu durumda ertelenmesinde fayda vardır.
Çocuk parkları çocuklarımızın hem sosyalleştiği hem de vücut aktivitelerine olanak bulduğu alanlardır. Çocuk hastalıkları bakımından“kum havuzları”önemli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.Bir çalışmada kum havuzlarında tuvalettekinden 2000 kat daha fazla bakteri ve mantar bulunduğu bildirilmiştir.Çocuklarımızın mikroplarla teması onların bağışıklık sisteminin gelişimine katkısı olmaktadır. Ancak bu alanlarda aynı zamanda çocukların dışkılarından kaynaklanan hastalık yapan bakterilerde bulunmaktadır. Bu etkenler çocuklar ellerini ağızlarına götürmedikçe sorun teşkil etmez. Çocuk hastalıkları açısından çocuk parkların temizliğine önem verilmesiyle ve güneş ışınlarının etkisiyle bu bakterilerin çoğalması kontrol altına alınabilir. Ne var ki burada çocuklarımız sadece mikroplarla karşılaşmamaktadır. Kum havuzları içgüdüsel olarak aynı zamanda hayvanların tuvalet ihtiyacı giderdiği alanlardır. Hayvanların dışkılarından parazit yumurtaları kuma karışmaktadır.*
ASCARIS LUMBRICOIDES
Çocukta en hafifinden halsizlik yapabilen barsak parazitlerinin yanı sıra kist hidatik, Toksocara gibi çocuklarımızın hayati organlara zarar verebilen parazitlerin bulaşma riski de söz konusudur. Kedi dışkısıyla temas edilmesi halinde Toksoplazma paraziti hamilelerin anne karnındaki bebekte ağır hastalığa neden olmaktadır. Çocuk oyun alanlarına kedi köpek girişinin engellenmesi, evcil hayvanların düzenli veteriner kontrolleri ile parazitlerden arındırılması, hayvan sahiplerinin dışkılarını toplaması yönünde bilincin kazandırılması ve kum havuzlarının kullanılmaması hayvanlardan parazit bulaşmasının önlenmesinde ilk yapılması gereken önlemlerdir. Çocuk hastalıklarının oluşmaması için çocuklarımızı parktaki kumlardan uzak tutmalı, onları yakından izleyerek ellerini ağızlarına götürmesini engellemeli, park sonrası ilk fırsatta ellerini yıkamalıyız.
BAKTERİYEL DERİ ENFEKSİYONU
Yaz ayalarında özellikle hafta sonları ailecek pikniğe gitmek diğer bir sık yaptığımız aktivitedir.Ancak bizim bu gezinmemize özelikle uzun çalıların ve yaprakların olduğu alanlarda kenelerde refakat etmektedir.Hem hayvanlardan hem de insanlardan kan emen keneler vücudumuza tutunduklarında günlerce kan emmeye devam etmektedir. Kene ısırmasında asıl önemli sorun bulaştırdıkları virüsle ölümcül olabilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşine ya da bakterilerin Lyme hastalığına yakalanılmasıdır. Her ne kadar Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ülkemizin kuzey ve iç anadolu bölgelerinde sınırlı sayıda ilde bulunsa da kene ısırıkları ve keneyle temas korkusu tüm yurtta önemli bir endişe kaynağıdır. Keneyle teması önlemek için uzun çalılardan ve yaprakların bol olduğu alanlardan uzakta piknik yapmalı, otların seyrek olduğu yerlerden yürünmesi tercih edilmeli, kene kovucular kullanılmalıdır. Vücudumuza ve elbiselerimize tutunan kenenin fark edilebilirliğinin arttırılması oldukça önemlidir. Açık renkli ve uzun kollu kıyafetler giyilmeli, çoraplar pantolon paçasının üzerine çekilmedir. Piknik dönüşü çocuklarımız mutlaka soyundurularak özellikle ense saç çizgileri, koltuk altı ve kasık bölgelerinde küçük ben görünümündeki kenenin araması yapılmalıdır.
KENE
KENE ÇIKARMA TEKNİĞİ= YANLIŞ/DOĞRU
Pikniğe gittiğimizde yaşadığımız önemli sorunlardan biriside piknik dönüşü ailecek gıda zehirlenmesi ya da ishalli hastalığa yakalanmamızdır. Bu durum genellikle hijyen konusunda temel önlemleri ihmal etmemizden kaynaklanmaktadır. Kaynak suları yerine pet şişe sularının içilmeli, salata ve çiğ sebzeler iyi yıkanmalı ve sirkeli suda en az 15 dakika bekletilmelidir. Pikniğe pişirilmiş et ürünlerinin götürülmesi, yiyeceklerin soğutucu ile taşınması tercih edilmelidir. Piknik hazırlığı yaparken sık sık eller yıkamamız yaz aylarında hem çocuklarımızı hem de kendimizi aşırı sıvı kaybına neden olabilen hastalıklardan korunmamıza katkıda bulunur.
Çocuk hastalıkları açısından çok önemli ve tehlikeli bir durum da mantar zehirlenmeleridir.Çocuklarımıza piknik yaparken doğadan topladığı mantarı yememesi gerektiği anlatılmalı, onlara davranışımızla bu konuda örnek olmalı, sık gözetim altında tutarak kazalardan korumalıyız.