Doğum Sonrası Gece Terlemeleri
Yazar Ömer Dai • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 14 Ocak 2021 • Yorumlar:
Geceleri iki üç kez sırılsıklam olup pijama değiştirmek zorunda mı kalıyorsunuz? Sizin gibi birçok kadın doğum sonrası menapozdaki kadınlar gibi gece terlemeleri yaşarlar. Bazen artarak devam eden gece terlemeleri rahatsız edici olabilir. Bebeğiniz uyumaya başladığında bu seferde gece terlemeleri sizi uyutmayabilir. Sizi susuz bırakabilir ve rahatsız eder.
Gece terlemeleri çok rahatsız edici olsa bile normaldir. Burada size gece terlemeleriyle ilgili bilmeniz gerekenleri ve başa çıkmak için uygulayabileceğiniz birkaç ipucundan bahsedeceğiz.
DOĞUM SONRASI GECE TERLEMELERİ NEDİR?
Gece terlemelerinin sebebi doğum sonrası değişen hormonlarınızdır. Gebelik boyunca östrojen ve progesteron hormonu yükselir. Doğum sonrası seviyeler düşer. Düşük östrojen menopazdaki gibi terleme, duygu bozukluğu ve vajinal kuruluk gibi belirtiler gösterir.
Emziren kadınlarda da östrojen seviyesi çok düşük olur ve buna bağlı olarak gece terlemeleri sıkça görülür. Emziren kadınlardaki prolaktin seviyesi yüksek olduğu için östrojen düşük olur.
Emziren kadınlardaki sürekli terlemenin sebebi hormonların periyodunuzu ve yumurtlamanızı baskılamasıdır. Yani menapozda yaşanan duruma benzer bir durumdur. Gece terlemeleri sadece lohusalıkta değil gebelikte de yaşanır.
Her kadın bu dönemde gece terlemeleri yaşamayabilir. Bazı kadınların periyodları doğumdan hemen sonra başlar. Bu nedenle terleme yaşamazlar.
GECE TERLEMELERİ NE KADAR SÜRER?
Terlemelerin süresi değişebilir. Genelde doğumdan hemen sonra başlar. Terlemeler emzirdiğiniz sürece devam eder. Bebeğinize 6. Aydan itibaren ek gıdalar vermeye başlarsınız dolayısıyla emzirme periyodlarınız azalır. Bu da terlemelerinizi azaltır. Bu süreçte periyodlarınız yani yumurtlamanız yeniden başlayabilir. Vücudunuz normalleşmeye başlayınca belirtileriniz ve terlemeleriniz azalmaya başlar. Ayrıca doğum sonrası kilolarınız terlemenizi etkiler. Yağlarda vücudunuzda östrojen hormonu salgılatır. Buda yine terlemelere sebep olur.
GECE TERLEMELERİNİ NASIL ENGELLEYEBİLİRİM?
Maalesef gece terlemeleri tamamen kendiliğinden biter. Bu durumu daha katlanır hale getirmek için size bazı ip uçları vereceğim.
Vücudunuzu serin tutmaya çalışın.
Kalın kıyafetler yerine ince birkaç kat giyinin. İhtiyaç duydukça üstünüzü çıkarabilirsiniz. Kıyafetleriniz hava geçiren kumaşlardan olsun. Uyuduğunuz yerde baş ucunuza sizi serinletecek bir pervane koyabilirsiniz.
Beslenmenize dikkat edin ve egzersiz yapın.
Egzersiz yapmak ya da tempolu yürüyüşler size yardımcı olacaktır. Kafeinden uzak durun. Size enerji verecek ve iyi gelecek besinler tercih edin.
Vücudunuzu susuz bırakmayın.
Özellikle eğer emziriyorsanız suyu yanınızdan eksik etmeyin. Terleyerek attığınız sıvıyı yerine koymalısınız. Gün içinde ve gece su içmeyi ihmal etmeyin.
NE ZAMAN ENDİŞELENMELİYİM?
Eğer terlemenizin yanında ateş, öksürük ve nabız sorunlarınız varsa doktorunuzu arayın. Terlemenin yanındaki diğer semptomlar başka rahatsızlıkların habercisi olabilir. Bir enfeksiyon ya da tiroid sorunu olabilir.
Eğer gece terlemeleri sizi psikolojik olarak rahatsız ediyorsa doktorunuza bu durumu bildirin ve yardım alın. Olumsuz duygularınız depresyon ve kaygı belirtileri olabilir. O nedenle mutlaka doktorunuzla görüşün.