Ek Gıdalara Geçiş, Beklenen An

Ek gıdalara başlarken anne sütü devam etmeli mi?

Kesinlikle evet.

Ek gıdalara başlarken acele edilmeli midir?

Kesinlikle hayır.

Özellikle de ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebeklerimin ve ailelerinin ilk beslenme deneyiminin tadı anlatılamaz. 

Her bebeğin ki onlar birer bireydir, beslenme alışkanlığı değişiktir, bu yüzden farklı davranışlar önerilir.

Bebeklerin mide kapasiteleri onlar büyüdükçe büyür. Dolayısı ile verilecek porsiyonlar yavaş yavaş artırılarak, hazım etme özellikleri, açlık belirtileri, sevip sevmediği gıdalar, alerji yapma olasılığı olan besinler,  bebek takip edilerek karar verilir. Hemen her öğünden sonra anne sütü verilmelidir. Bebek istemezse vermek için zorlanmamalıdır. Memede kalan süt olursa sağılmalı ve gün içinde kullanılmak üzere değerlendirilmelidir. Özellikle gece emzirmelerine devam edilmelidir. Bilmekteyiz ki, gece yapılan emzirme, ertesi günkü süt üretimini olumlu yönde etkilemektedir. 

Bebeklerin mide kapasiteleri ne kadardır?

6-9 aylık bebeklerin anne sütüne ek olarak alacağı kalori miktarı, günde 200 kaloridir. Günde 2-3 öğün, 1-2 ara öğün ve 1 öğünde 2-3 tatlı kaşığı veya 200 ml yeterlidir. 

9-11 aylık bebeklerin anne sütüne ek olarak alacağı kalori miktarı, günde 300 kaloridir. Günde 3-4 öğün, 1-2 ara öğün ve 1 öğünde yarım kase veya 250 ml yeterlidir.

1-2 yaş arasında ise, anne sütüne ek olarak alacağı kalori miktarı, günde 550 kaloridir. Günde 3-4 öğün, 1-2 ara öğün ve 1 öğünde bir kaseye kadar  veya 300 ml yeterlidir.

Sağlıklı günler dilerim. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sabahat Karakaşlılar Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)