Fertilite Diyeti
Yazar Feyza Nur Ateş • Diyetisyen • 23 Ağustos 2021 • Yorumlar:
Gebe kalma olasılığını etkileyen birincil faktör ideal ve sağlıklı kilo aralığında olunmasıdır. Obez veya aşırı kilolu olmak hem erkeklerde hem de kadınlarda çocuk sahibi olma açısından risk oluşturur. Diğer yandan kadınlar için ideal kilonun altında olmak ve Beden Kitle Endeksinin 20’nin altında olması da doğurganlığı etkileyen sebepler arasındadır.
Bilimsel çalışmalara göre sağlıklı beslenme koşulları, hem erkeklerde hem de kadınlarda doğurganlığı arttırma konusunda önemli bir rol oynuyor.
Çiftler kısırlığın altında yatan tüm nedenleri kontrol edemese de yeme alışkanlıklarını düzenleyerek; gebe kalma şansını, yumurta ve sperm kalitesini yükseltebilirler. Her iki eş için de beslenme ve sağlıklı bir vücut ağırlığı, gebe kalma olasılığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.
Ovulasyondan 90 gün öncesinde başlanan ve sonrasında da devam eden özel bir beslenme şekli ile hem yumurta hem embriyo sağlığı desteklenebilmektedir.
FERTİLİTE DİYETİNDE UZAK DURULMASI GEREKEN BESİNLER
-
Alkol
-
Sigara
-
Basit şeker – Rafine şeker (pasta, kek, börek, kek gibi pastane ürünleri, tüm paketlenmiş şekerlemeler, atıştırmalıklar)
-
Yüksek doz kafein (Siyah çay ve filtre kahvenin aşırı tüketiminden kaçının.)
-
İşlenmiş et ürünleri (salam, sosis, sucuk, pastırma)
ÖZELLİKLE TÜKETİLMESİ ÖNERİLEN BESİNLER
Tekli ve Çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3, zeytin ve zeytinyağı)
Light süt ürünleri yerine Tam yağlı süt ürünleri (kefir, ev yoğurdu)
Kemik suyu ile hazırlanmış sebze çorbaları
Yüksek Omega 3 içeren Balıklar
Organik Yumurta
Kefir
Avokado
Mango
Siyah Üzüm
Çiğ Kuruyemişler (Yer fıstığı, badem, fındık, ceviz)
Kırmızı – Mor meyveler (yaban mersini, böğürtlen, cranberry, frambuaz, çilek)
Mevsiminde Domates, greyfurt, papaya
Enginar
Brokoli
Brüksel lahanası
Kuşkonmaz
Pancar
Kereviz
Zencefil, zerdeçal
Sonuç olarak, günlük beslenme programında doğru bir protein, karbonhidrat, lipid, antioksidan ve folat dengesi kadın üreme sağlığı üzerinde temel fayda sağlamakla beraber, kısırlık riskini azaltır.
Bu bağlamda, yüksek antioksidan ve kaliteli protein, yağ kaynakları içeren Akdeniz Diyeti Modeli kadın doğurganlık seviyesini iyileştirmek için uygun görülmektedir.