Gebelik Kayıpları

Gebeliğin ilk üç ayında izlenen gebelik kayıplarının en sık nedeni gelişen embriyolardaki kromozom sayısının normal olmamasıdır.

PGT-A Yöntemi İle Elde Edilen Kromozomal Olarak Sağlıklı Bir Embriyonun Transferi Sonrası Gebelik Sonuçları Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Günümüzde ileri anne yaşı, şiddetli erkek faktörü, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları ve tekrarlayan gebelik kaybı gibi pek çok farklı endikasyon ile preimplantasyon genetik tanı olarak da bilinen PGT-A yöntemi uygulanmaktadır 

Gebeliğin ilk üç ayında izlenen gebelik kayıplarının en sık nedeni gelişen embriyolardaki kromozom sayısının normal olmamasıdır. Özellikle tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü olan çiftlerde bu duruma sebep olabilecek tüm anatomik, hormonal ve metabolik nedenler araştırıldıktan sonra, PGT-A yöntemi ile elde edilen kromozomal açıdan sağlıklı bir embriyonun transferi, bu çiftlerde sıklıkla uygulanan yöntemlerden biri haline gelmiştir.

Fakat, özellikle embriyolardaki kromozom sayısı veya yapısal bozukluklardan kaynaklanan gebelik kayıplarını önlemeye yönelik olarak uyguladığımız bu yöntem ile elde edilen bir embriyonun transferi sonrası, yine de gebelik elde edilememesi veya oluşan gebeliğin kaybedilmesi mümkündür.

 

Ek olarak; vücut kitle indeksinin yüksek olması, çikolata kisti hastalığı olarak bilinen endometriosis ve adenomyosis durumlarının varlığı, dondurulmuş embriyo transferi için yapılan endometrial hazırlık sürecinin tipi, transfer edilen embriyonun kalitesi ve embriyo gelişimi esnasında birbirine eşit olmayan hücre bölünmelerinin görülmesi gibi faktörlerin, kromozomal olarak sağlıklı bir embriyo transfer edilse dahi gebelik kaybı görülme riskini artırdığı görülmüştür.
 

Çok yakın bir zamanda dünya çapında en prestijli kongrelerden biri olarak kabul edilen Avrupa Üreme ve Embriyoloji– ESHRE kongresinde alanında uzman çok sayıda değerli meslektaşımızla da tartışacağımız bu veriler ışığında; euploid yani kromozom sayısı normal bir embriyonun transferi sonrasında gebelik başarısını etkileyen, gerek birden fazla euploid embriyosu olan olgularda embriyo seçimi, gerekse olgunun kendisine ait düzeltilebilir tüm faktörler gibi etkenler detaylı olarak incelenmelidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Kadriye Beril Yüksel Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Kadriye Beril Yüksel

Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Doç. Dr.

Randevu al