Hamilelikte Vajinismus Tedavisi
Yazar Didem Kurban • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 30 Ocak 2018 • Yorumlar:
Hamilelik özellikle vajinismus sorunu yaşayan pek çok kadın için, çok arzulanan bir durumdur. Düzenli bir cinsel hayat olmadan da hamilelik olabilir. Hamilelikte vajinismus tedavisi ile ilgili bilgileri bu sayfada bulabileceksiniz. Vajiinismus sorunu yaşayan bir kadın nasıl hamile kalabilir? Bu mümkün mü? Evet bu durum çok çok nadiren de olsa mümkündür. Bu soruyu cevaplamadan önce hamileliğin nasıl oluştuğu konusunda bilgiler verelim. Hamilelik; kadın genital bölgesine atılan spermlerin vajina içerisinden rahime, rahimden de tüplere çıkması ile yumurtalıktan tüpe atılan yumurta hücresinin birleşmesi ile oluşur. Yani “fallop tüpleri” adı verilen tüplerde, yumurta hücresi döllenmektedir. Döllenmiş yumurta yaklaşık bir hafta kadar süren bir yolculuk ile tüplerden iner ve rahim içerisine yuvalanır (implantasyon olayı). Daha sonrasında da rahim içi yastığında bölünerek çoğalır ve fetusun ilk halini şekillendirir. Erkeğin boşalması ile meni içerisindeki spermlerin yüzme özelliği ile son derece nadir olarak hamilelik oluşabilir. Hatta dışa boşalma yöntemi ile bakire bir genç kız veya bir vajinismus hastası bu şekilde gebe kalabilir. Bu son derece nadir bir durumdur. Vajinismus hastası nasıl hamile kalabilir?
Sürtünme ile dışa boşalan meni içindeki spermlerin yüzerek tüplere ulaşması
Penisin uç kısmı vajina girişindeyken boşalma ile spermlerin az bir miktarının vajina içerisine atılması
Yarım ilişki (penisin uç kısmının vajinaya girmesi) sonucunda gerçekleşen boşalma sonucunda hamile kalınması
Tek bir veya bir kaç cinsel ilişki sonrasında hamile kalınması, ancak daha sonraki ilişkilerde korkuya bağlı kasılmaların ilişkiye hiçbir şekilde izin vermemesi
Görüldüğü üzere bir vajinismus hastasının hamile kalabilmesi oldukça güç, hatta mucizevi bir durumdur. Peki bir şekilde hamile kalan vajinismus hastası, vajinismus tedavisi için doğum sonrasını beklemek zorunda mı, yoksa hamilelikte vajinismus tedavisi yapılabilir mi? Hamilelikte vajinismus tedavisi artık mümkün… Vajinismus tedavisi konusunda ağırlıklı çalışan bir müessese olarak bize çok sorulan sorulardan birisi de vajinismus problemini yaşayan ve ilişki tam olarak gerçekleşmediği halde hamile kalan bir kadına vajinismus tedavisinin verilip verilemeyeceğidir. Bu durumda biz hastalarımıza hamilelik ile ilgili bir sıkıntıları olmadığı müddetçe hamilelikte ilk üç ayından sonra vajinismus tedavisi uygulayabilmekteyiz. Kanama, düşük veya erken doğum riskleri yoksa hamilelikte vajinismus tedavisi yapılabilir. Hamilelikte vajinismus tedavisi için en uygun zaman aralığı 3. ile 7. aylar arasındadır. Hamilelikte vajinismus tedavisinin uygulanabilmesi için gebeliğin riskli grupta yer almaması gereklidir. Yani erken doğum veya düşük riski, kanama, suyun gelmesi, karında düzenli krampların olması gibi durumlar yoksa müessesemizde “hamilelikte vajinismus tedavisi” yapılabilmektedir. Müessesemizde 4 boyutlu ultrason da mevcut olduğu için hamilelik döneminde gelen hastalar öncelikle gebelikleri açısından ultrasonik değerlendirmeye alınır. Gebeliğinde riskli bir durum olmadığı takdirde vajinismus tedavisi uygulanabilmektedir. Hamilelikte vajinismus tedavisi neyi sağlar? Gebelikte vajinismus tedavisi ile bir an önce sorununuzdan kurtulmuş olursunuz; yani tedavi için doğum sonrasını beklemek zorunda kalmazsınız. Nitekim doğum sonrası bebeğinizin bakımı ile ilgili zaman darlığınız olacak, bu süreç de hem kendiniz hem de evliliğiniz açılarından can sıkıcı bir hal teşkil edecektir.
Hamilelikte vajinismus tedavisi ile jinekolojik muayeneler ve doğum hakkındaki kaygılarınız da azalacaktır. Çünkü vajinismus hastalarının çoğunda bu tür korkular da vardır. Böylelikle çok daha rahat bir şekilde doğum yapma şansınız olacaktır.
Hamilelikte vajinismus tedavisi ile bu sorunu yenmeniz size psikolojik destek sağlayacak, kendinize olan güveninizin artmasına neden olacaktır. Gebeliğin de psikolojik bir süreç olduğunu düşünürsek bunun önemi daha rahat anlaşılacaktır.
Gebelik sırasında vajinismus tedavisi almanız normal doğum yapmanızı da sağlayabilir. Tedavi almadığınız zaman normal doğum yapma olasılığınız yok kadar azdır.
Yazar
Didem Kurban Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Akupunktur Op. Dr.
Randevu al Profili görüntüleyinYorumlar: (0)
Yazar
Didem Kurban
Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Akupunktur Op. Dr.