İdrar Kaçırma

Yazar Halil İbrahim BozkurtÜrolog • 2 Şubat 2018 • Yorumlar:

Üriner inkontinans da denir,kişinin idrar torbasından isteği dışında idrar kaçırması demektir. Idrar torbası kişi kendisi idrar yapmak isteyene kadar idrarı depolamak ve idrarı tutmakla sorumlu bir organdır. Bu görevinde bir bozukluk oluştuğunda kişi inkontinan olur.
Çoğunlukla, çocuklarda, ileri yaşlardaki hastalarda veya bazı kadınlarda ortaya çıkmakla beraber, her yaşta ve her iki cinsiyette de görülebilmektedir. Çocuklarda idrar tutma mekanizmasının gelişimi 6 yaşına kadar sürmekte ve bu yaşa kadar olan kaçırmalar fizyolojik kabul edilmektedir.yapılan çalışmalarda 50 yaş üzerindeki kişilerin üçte birinin belirli derecelerde idrar kaçırma şikayeti olduğu tesbit edilmiştir. Aynı yaş grubunda, kadınlarda erkeklere oranla idrar kaçırma şikayetleri çok daha fazladır.
İdrar kaçırmak hayati bir hastalık olmamakla beraber, kişinin sosyal hayatını çok etkilemektedir. Kişiye utanç verici, kendine güvenini sarsıcı ve sosyal davranışlarını bozucu olabilir.

İnkontinans Tipleri

Idrar kaçaklarını sınıflamak gerçekten çok zor ama bir o derecede önemlidir
Sürekli inkontinans
Hastanın her zaman ve her pozisyonda idrar kaçırmasına denir.genellikle sifinkteri by-pass eden fistüllere ve ektopik üretere baglıdır.

Urge (örc) İnkontinans:

Bu tip idrar kaçırma kontrolü dışınd ani idrar hissiyle oluşur bu hissi kontrol edemez. Kişi, idrar hissi geldiğinde tuvalete yetişemediğini ifade eder. Genellikle, bu durum, gece veya gündüz idrar kaçırma problemi olan çocuklarda gözlenir. Yaşlılarda da görülebilen en sık idrar kaçırma tipidir. Fakat çeşitli nedenlere bağlı olarak her yaş grubunda izlenmektedir.

Stres İnkontinans

Öksürmek, hapşırmak gülmek gibi karıniçi basıncının arttırılması sonucunda idrar kaçırmanın oluştuğu durumlara stress inkontinans denmektedir. Genellikle, kadınlarda geçirilen zor doğumlara veya yaşlanmaya bağlı olarak leğen kemiği bölgesindeki adele ve bağların kıvamlarındaki gevşemeye bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Aşırı kilo alınması,kalıtımsal nedenler sürekli öksürük, kronik kabızlık gibi hastalıklarda burada etkili bir faktör olabilmektedir. Erkeklerde stres tipi idrar kaçırma, nadirdir ve hemen her zaman o bölgeyi ilgilendiren bir cerrahi veya darbe sonusunda olmaktadır. Hastalar hem stres hem deurgetipi idrar kaçırma şikayetlerine sahip olabilirler.buna da miks tip inkontinans diyoruz.

Diğer İnkontinans Tipleri

Geçici inkontinans, yaşlılarda sık olarak karşımıza çıkabilen, bunama, enfeksiyon, ilaç kullanımı, hareketsizlik, kabızlık,ve bunlar gibi birçok nedene bağlı olabilen olgulardır.overflov inkontinans (Taşma inkontinansı) ise, adından da anlaşılabileceği gibi idrar yapmada sorunu olanlarda mesanenin kapasitesinin üzerinde dolarak, taşması sonucunda oluşmaktadır.Prostatın büyümesi sonucunda bu tip şikayetler ortaya çıkabilmektedir. Idrar kaçırmaya neden olan diğer başka faktörlere bakıldığında, bunların arasında, nörolojik ( sinir sisteminin hastalıkları) bozukluklar, omurilik hastalıkları, şeker gibi durumlar da vardır.

Değerlendirme

İdrar kaçırmanın değerlendirilmesinde, hastadan alınan iyi bir tıbbi hikaye işeme alışkanlıkları,kaçırma şekli,önceki doğumlar,kronik hastalıklar ve kabızlık durumu etraflı olarak sorgulanır. Norolojik muayene,stress testi MMK testi ile beraber fizik muayene çok önemlidir. Bunun arkasından doktorunuz idrar tobanızın işlevini ve görüntüsünü ortaya oymak için çeşitli testler isteyebilir. Bu yöntemler idrar torbanızın içerisindeki basınçların ölçülmesi (ürodinami)veya özel filmlerle mesanenizin görüntüenmesini içerir.

Tedavi

İnkontinansın tedavisi, olguya özel olarak neden olan inkontinans tipine göre ayarlanmalıdır. Enfeksiyon gibi basit nedenler kolayca tedavi edilebilir. Urge inkontinans, davranışsal terapi ile veya ilaç tedavisi ile tedavi edilebilmektedir. Prostat büyümesine bağlı idrar kaçırma da cerrahi olarak ve/ veya ilaç tedavisi ile engellenebilmektedir. Stres tipi idrar kaçırma, özel egzersizler, Pesserler Manyetik sandalyeler , FES(vajene yerleştirilen proplar ile düşük doz akım uygulaması)ilaçlar veya cerrahi ( mesane ‘ asma işlemleri’) ile tedavi edilebilmektedir.
Operasyonlar:
Burch ve MMK:Açık operasyonlardır başarı oranları yüksektir. Ortalama 6-7 gün sondalı kalmak gerekir.
Minimal İnvaziv Cerrahiler:Bu operasyonlardan en başarılısıTOTveTVTolup kapalı operasyon, yapılmakta ortalama yarım saat sürer hastanede 1 gün yatış olmaktadır. Başarı oranları yüksektir, lokal anestezi ile bile yapılabilinir.Yukarıda bahsedilenlerin dışında da idrar kaçırma şikayeti olan hastalar için tedavi seçenekleri vardır. Önemli olan kişilerin sessizce bu şikâyetlerinden çekmelerinin engellene bilmesidir. Yine daha önce söylendiği gibi tedavi hastaya göre özel düzenlenmelidir. Doktorunuz, şikâyetiniz için uygun tedaviye yönlendirici olabilmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)