İntermitting Fasting (İF ) Aralıklı Oruç Diyeti

Yazar Müge AskıDiyetisyen • 12 Kasım 2020 • Yorumlar:

Bu diyet türünün en büyük özelliği yiyeceklerin tüketildiği zaman dilimidir. Tükettiğiniz besinlerden daha çok tükettiğiniz zaman önemlidir. Aralıklı oruç diyetinin esas amacı sizi günün belli zaman dilimlerinde aç bırakmaktır. Aç bırakarak yağ yakımınızın hızlanmasını sağlamaktır.

Açlık nasıl yağ yakımımızı hızlandırır diye sorduğunuzu duyar gibiyim bunun cevabını size hemen verip merakınızı gideriyim. Vücudumuz yaptığı her fiziksel aktivite için enerjiye ihtiyaç duyar. Bu enerjiyi tükettiğimiz besinlerden yani aldığımız kalorilerden sağlar. Ancak kişiler aç kaldığı zaman depoları kullanır. Vücut aç kaldığı zaman öncelikle karaciğerde bulunan glikoz deposunu kullanmaya başlar. Ancak bu depo çok az olduğu için 4 saat gibi bir sürece biter. Bireyler besin tüketmemeye devam etiği zaman gereksinim olan enerji yağlardan sağlanır. İşte bu noktada aralıklı oruç diyeti önem kazanır.

Aralıklı oruç diyeti 3 çeşittir.

Alternatif Gün Yöntemi : haftanın herhangi bir günü 24 saat boyunca aç kalmayı kapsar.

5/2 Yöntemi: haftanın ardışık olmayan 2 günü 500-600 kkal enerji alarak geri kalan 5 günde normal beslenmeye devam edilir. 

16/8 Yöntemi: uykuyla beraber 16 saat aç kalınır ve geri kalan 8 saatte besin tüketilir.

Bana soracak olursanız ben danışanlarımda en çok 16/8 yöntemini kullanıyorum. Çünkü en uygulanabilir o gibi görünüyor. Örneğin öğlen 12:00 da güzel bir kahvaltı (yumurtalı veya yulaflı), saat 15.00-16.00 arasında güzel bir ara öğün (süt +meyve, badem, ceviz + süt ) saat 18.00-19.00 arasında doyurucu bir akşam yemeği ( sebze yemeği+ yoğurt, ton balıklı salata+ yoğurt gibi ) ( miktarlar kişiler arasında farklılık gösterebilir. Ben sadece burada kafanızda canlanması için bir  örnek verdim. )

Bu diyet oruç tutulan yani aç kalınan süre zarfından su, bitki çayı, şekersiz ve sütsüz kahve veya çay tüketmeye izin verir.

Bunun dışında şeker hastaları, tansiyon hastaları, gebe ve emziren anneler, yeme bozukluğu öyküsü olan bireylerin bu diyeti uygulamaları önerilmez. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)