Kadınlarda Kasık Ağrısı, Yoğun Adet Kanamalarına Neden Olan Miyomlar
Yazar Mustafa Sağlam • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 3 Aralık 2020 • Yorumlar:
Türkiye’de her 3 kadından 1’inde miyom görülmektedir. Karın içerisinde yerleştiği bölgeye göre değişik belirtiler gösteren miyomlar, sadece adet düzenini bozup, şiddetli kasık ağrısına yol açmakla kalmıyor, gebe kalmanın önündeki engellerden de birini oluşturuyor.
Rahim duvarından kaynaklanan iyi huylu tümörlere miyom adı verilir. Rahimde bulunduğu yere göre farklı şikayetlere neden olmaktadır. . Yerleştiği bölgeye göre, boyutuna ve sayısına bağlı olarak adet döneminde parçalı kanamalara, uzun süren adetlere neden olmaktadır. Yoğun kanamalara bağlı olarak kansızlığa neden olup, halsizlik, yorgunluk gibi belirtilere sebep olmaktadır. İdrar yollarına bası yaparak böbrek ağrısına, idrar torbasına bası yaparak sık tuvalete çıkmaya, barsaklara bası yaparak kabızlık gibi şikayetlere neden olabilmektedir. En sık olarak yoğun kanamalara, ele gelen kitlelere ve kasık bölgesinde olan sancılara yol açmaktadır.
Bir diğer yol açtığı sonuç ise gebe kalamamaktır. Rahim ağzını tıkayarak spermin içeri girmesini, rahim boşluğunu kapatarak bebeğin yerleşmesini, tüplere bası yaparak spermin yumurtayla buluşmasını engelleyerek kısırlığa sebep olmaktadır.
Gebelik olasılığı miyomun yerleştiği yere göre değişmekle birlikte miyoma rağmen gebe kalan kadınlarda, miyomlar bebeğin gelişimini etkilememektedir ancak rahim büyüdükçe miyomun da büyüme olasılığı artmaktadır. Buna bağlı olarak rahim çocuk için kendini genişletme imkanı bulamayıp, erken doğuma neden olabilmektedir. Bu nedenle çocuk isteyen hastalarda miyomun büyüklüğü ve yerleşimine bağlı olarak gebeliğin rahat ve sorunsuz geçmesi için alınması önerilmektedir.
Gebelik esnasında miyomların neden olduğu bir problem de ciddi sancılardır. Gebelik esnasında miyomun aşırı büyümesine bağlı olarak kasık ağrıları olmaktadır. Gebelikte miyomların ameliyat ile alınması önerilmemektedir. Düşük riskini artırmaktadır.
Miyomlar genellikle iyi huylu tümörlerdir. Çok nadir de olsa sarkom adı verilen kötü huylu tümörlere yani kanserlere dönüşebilmektedirler. Bu risk yaş arttıkça artmaktadır. Menopoz sonrası büyümeye meyilli bir miyom varsa kanserden şüphelenmeli ve ameliyat edilmelidir.