Kahvaltı Zayıflamada Neden Önemlidir?
Yazar İrem Öncü • Diyetisyen • 2 Nisan 2020 • Yorumlar:
Güne zinde ve dinç başlamanın altın kurallarından biri iyi hazırlanmış bir kahvaltı yapmaktır.Gece son öğünden sabaha kadar vücut dinlenme pozisyonundadır ancak metabolizma çalışmaya devam etmektedir.Sabaha kadar hemen hemen aldığı tüm besinler vücut tarafından kullanılmış olur.Kahvaltı yapılmadığı takdirde öğlene kadar açlık süresi daha çok uzayacağından iştah kontrolü sağlanamaz ve iş verimliliği düşer.Özellikle okul çağı çocuklarında okul başarısını önemli derecede etkileyen,konsantrasyonu arttıran,hafızayı güçlendiren,algılamada kolaylık sağlayan etkilere sahiptir.İyi bir kahvaltı tabağı aynı zamanda gün boyunca iştah kontrolü sağlamanıza ve diğer öğünlerde daha az kalori almanıza destek olacaktır.
Kahvaltı öğünü kişilerin en çok bahane bulduğu öğündür.Sabah erken kalkmak istememek,kahvaltı hazırlamaya üşenmek,sabah kalkınca iştahsız olmak gibi nedenlerle bu öğün atlanılmaktadır.Akşamdan yapılan hazırlıklar bu problemleri çözebilir.Gün içerisinde yenilen atıştırmalıklar,poğaçalar,kekler bu öğünün yerini tutmayacaktır.
Kahvaltı yapmayan bireyler ,gün içerisinde daha çabuk tüketilebilir atıştırmalıkları tercih ettiğinden kahvaltı yapan bireylere göre daha fazla kalori almaktadır.Kahvaltı gün içerisindeki kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olur.Kahvaltıda tüketilecek mevsim meyve ve sebzeler lif,vitamin ve mineral yönünden zengin beslenmemizi sağlayacaktır.
İyi ve sağlıklı bir kahvaltı tabağı nasıl olmalıdır?
Kişinin mide bağırsak sisteminde veya genel sağlık durumuyla ilgili bir problemi yoksa bir öğün 4 besin ögesini de içermelidir.Her bireye özgü kahvaltı listesi oluşturulmalıdır.
Karbonhidratı alabileceğimiz tahıllı bir ekmek,proteini alabileceğimiz peynir,süt veya yumurta,lif yönünden zengin olacak çeşitli taze ve kuru meyveleri ekleyebilir,domates,salatalık ve bolca yeşillik ile de vücudumuza vitamin ve mineral takviyesi yapabiliriz.
Bir bütün olarak bakıldığında diyetlerde yerince life yer verilmediği görülmüş bu nedenle kahvaltının lifli şeyler yemek için iyi bir fırsat olduğu belirtilmiştir.Yulaf ezmesi, müsli, meyveler, tam tahıllı ekmek lif oranı yüksek yiyeceklerdir.İçerikleri dikkat edilerek kahvaltılarda yer verilebilir.
Sabahları vakit bulamayanlar veya geç kalanlar için sağlıklı olabilecek birkaç kahvaltı önerisi:
Yarım simit-peynir(220-250 kalori)
Sütlü kahve-muz (150-170 kalori)
Evde hazırlayacağınız iki dilim tam tahıl ekmeğin arasında peynir,domates,marul ile sandviç (180-200 kalori)
Yoğurt-yulaf-kuru meyve-tarçın (180-200 kalori)
Kahvaltıya basit şeker ve basit karbonhidrat eklenmemelidir.Kahvaltıda tüketilecek çay,kahve gibi içeceklerin şekersiz olmasına dikkat edilmelidir.Kahvaltı öğünü için çeşitlilik çok önemlidir.Her gün aynı tip kahvaltı etmemeye özen gösterilmelidir.