Karaciğer detoksu: Efsaneler ve gerçekler

Yazar M. Ferhat FerhatoğluGenel Cerrah • 6 Haziran 2017 • Yorumlar:

  • Karaciğer detoksu: Efsaneler ve gerçekler

Karaciğer, vücudun en önemli organlarından biridir. Karaciğer sağlığı ve bakımı hakkında gerçekleri öğrenin ve efsanelerden kaçının.

Karaciğeriniz, insan vücudunun ibr numaralı süzme-arındırma sistemidir, toksinleri atık ürünlere dönüştürür, kanınızı temizler ve vücuda en önemli proteinlerden bazılarını sağlamak için besin maddelerini ve ilaçları sindirir. Vücudun genel düzenlemesinin böylesine önemli bir parçası olan karaciğerinizi sağlıklı tutmak büyük önem taşır.

Son yıllarda pek çok fabrikasyon ürün, doğal olmayan yiyecek ya da alkolle karaciğerimizi aşırı derecede yormuş olabiliriz. Karaciğer sağlığı ile ilgili efsaneleri-yanlışları ortadan kaldırmaya ve detoksun değerini belirlemeye yardımcı olmak için aşağıda yazanları dikkatle okuyun.

Efsane 1: Detoks ürünleri(Marketlerde satılan veya aktarlarda satılan) karaciğer için önemlidir ve özellikle yararlıdır.

Detoks ürünlerinin iyileştirici olduklarını iddia etmek için yeterli bilimsel kanıt yoktur. Sağlıklı gibi görünsede hepatologlar bunları önermez. Ne yazık ki, bu ürünler sağlık çalışanları tarafından düzenlenmemektedir ve bu nedenle içerikleri net değildir ve yeterince test edilmemiştir.

Aşırı alkol ve gıda tüketimine gelince, karaciğer sağlığı söz konusu olduğunda daha az her zaman daha iyidir.

Efsane 2: Karaciğer detoks ürünler ile kilo vermek için güvenli ve sağlıklı bir yoldur.

Birçok karaciğer detoksifikasyon ürünü de kilo kaybına sebep olan ürünler olarak satılmaktadır. Bununla birlikte, bu detoksun etkinliğini destekleyecek herhangi bir klinik veri yoktur. Aslında, bazı diyet takviyeleri kimyasal ve uyuşturucu kaynaklı yaralanmaya yol açarak karaciğere zarar verebilir ve bu nedenle dikkatli kullanılmalıdır.

Efsane 3: Karaciğer hastalığına karşı kendinizi koruyamazsınız.

Bu efsanenin aksine, karaciğer hastalığından korunmak için önleyici adımlar atılabiliyor.
Aşağıdaki önlemleri dikkatle okuyunuz:

  • Fazla alkol tüketmeyin.
  • Kilo almayı önleyin.
  • Sağlıklı beslenme ve yağlı karaciğer hastalığı geliştirme riskinizi azaltmak için düzenli olarak egzersiz yaparak vücut kitle indeksinizi normal aralıkta (18-25) muhafaza edin.
  • Riskli davranışlara dikkat edin. Viral hepatit alma riskinden kaçınmak için, yasadışı uyuşturucu kullanımı veya birden fazla partnerle korunmasız cinsel ilişki yaşamayın.
  • Risk faktörlerini bilin.

Karaciğer hastalığı için şu risk faktörlerine sahipseniz, tarama testleri önemlidir, çünkü kronik karaciğer hastalığı yıllarca sessiz kalabilir ve fark edilmeyebilir:

1. Aşırı alkol kullanımı

2. Ailesel karaciğer hastalığı öyküsü

3. Hepatit C için aşağıdaki risk faktörlerine sahipseniz, tarama konusunda doktorunuzla konuşmanız önemlidir, zira hastaların yaklaşık yüzde 50'si bulaştıklarını bilmemektedir:

  • 1992'den önce kan nakli yapılan herkes
  • Mevcut veya eski uyuşturucu kullanımı
  • Hemodiyaliz hastaları
  • HIV hastaları
  • İğnelerle hepatit C'ye bulaşmış kanla temas eden sağlık çalışanları
  • Uygun olmayab bir ortamda dövme yaptırma öyküsü


Efsane 4: Karaciğer detoksu mevcut karaciğer hasarını düzeltebilir.

Karaciğer detoksunun mevcut karaciğer hasarını tedavi ettiği veya etmediği kanıtlanmadı, ancak etkilenenler için mevcut olan birçok başka tedavi yöntemi var.

İşte karaciğer hastalığının birkaç türü ve mevcut tedavi seçenekleri:

Hepatit A ve B: Bağışıklığımız yoksa veya altta yatan karaciğer hastalığınız yoksa Hepatit A ve B'ye karşı aşı olmamanız gereki. Kronik hepatit B enfeksiyonu olan hastalar için etkili oral ilaçlar da mevcuttur.

Alkolik karaciğer hastalığı: Karaciğerin iyileşmesi için tüm alkol tüketimi kesilmelidir. Karaciğer, aktif hasra yapan etken uzaklaştırıldıktan sonra(alkol alımının kesilmesi gibi) iyileşmek için şaşırtıcı bir yeteneğe sahiptir.

Hepatit C : Hepatit C'yi tedavi etmek için oldukça etkili ilaçlar mevcuttur.

Efsane 5: Obezite, karaciğer hastalığı riskinizi arttırmaz.

Obesite, yağlı karaciğer hastalığı geliştirme riskinizi önemli ölçüde artırır. Karaciğerdeki yağ iltihaplanmaya neden olabilir ve bu da sirozun gelişimine neden olabilir. Tüm dünyada artan obezite nedeniyle alkolsüz yağlı karaciğer hastalığının hızla artıyor ve önümüzdeki 30 yılda hepatit C'yi geçerek karaciğer nakli için bir numaralı sebep olması bekleniyor.

Karaciğerinizi sağlıklı tutmak için yapabileceğiniz en iyi şey, karaciğerinize iyi davranmaktır.

Yemek ve alkol aşırı tüketiminden kaçının, sağlıklı bir diyet ve egzersiz rejimi uygulayın ve karaciğer hastalığı risk faktörleriniz varsa taramaya gidin. Karaciğer hasarınız varsa, kişisel ihtiyaçlarınız için en sağlıklı ve en güvenli planı hazırlamak için doktorunuzla birlikte çalışın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Ferhat Ferhatoğlu Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)