Günümüzde mide problemleri, özellikle yemek sonrası şişkinlik, gaz ve yanmalar, yaygın bir sorun haline geldi. Çoğu zaman, bu sorunların nedeni yüksek mide asidi olarak düşünülür. Ancak, ya sorun mide asidinin düşüklüğü ise? Mide asidi, sindirim sisteminin düzgün çalışması için hayati öneme sahiptir. Besinlerin sindirilmesine yardımcı olur ve mideyi zararlı patojenlerden korur.
Mide Asidimiz Neden Azalır?
Günlük yaşantımızdaki stres ve gevşeme anlarımız mide asidimizi doğrudan etkiler. Rahat olduğumuzda, vücudumuz parasempatik sistemi devreye sokar ve mide asidi üretimi artar, bu da sindirimi kolaylaştırır. Ancak stresli durumlarda sempatik sistem devreye girer, mide asidi azalır ve sindirim yavaşlar. Sürekli stres altında olmak, mide problemlerinin en büyük nedenlerinden biridir. Fast food tüketiminin hayatımıza girmesiyle birlikte, hızlı yemek yeme alışkanlığı da yaygınlaştı. Artık çoğu zaman yediğimiz besini yeterince fark etmeden ve sindirim salgılarının harekete geçmesine fırsat tanımadan midemize indiriyoruz. Bu durum, zamanla mide asidimizin azalmasına ve sindirim sistemimizin dengesinin bozulmasına yol açıyor. Bilinçsizce kullanılan mide koruyucular, asit kaynaklı rahatsızlıkların tedavisinde önemli bir yer tutar. Ancak bu ilaçların bilinçsizce ve uzun süreli kullanımı, mide asidinin gereğinden fazla baskılanmasına neden olabilir.
Neler Yapalım?
Yemek yerken kendinize minimum 20 dakika vakit ayırın, mümkünse sakin bir ortamda ve sevdiklerinizle yemek yemeye çalışın. Ekranlardan uzak, ne yediğimizin bilincinde olarak sağlıklı sofralarda buluşun. Yemeklerden yarım saat önce, yemek esnasında ve yemekten yarım saat sonra sıvı tüketiminden kaçının. Sabah ya da öğünlerinizden önce 1 tatlı kaşığı doğal elma sirkesi tüketimini alışkanlık haline getirin. Eğer şikayetleriniz devam ediyorsa, bir sağlık uzmanıyla mutlaka görüşün. Doğru takviye ve beslenme planıyla sağlığınızı yeniden kazanın.