Kilo Yönetimi

Yazar Ezgi SağlıcakDiyetisyen • 30 Aralık 2019 • Yorumlar:

Obezite, çağımızda en sık görülen ve tedavi edilmez ise beraberinde birçok sağlık sorununu beraberinde getiren bir hastalıktır. Kilo alma ve kilo verme süreçleri, her insanın yaşantısında dönem dönem gündeme gelir.

Günlük aldığınız kalori, harcadığınız kaloriden fazla ise kilo almaya başlarsınız. Bu dengeyi tersine çevirdiğinizde, yani, harcadığınız kaloriyi besinlerle aldığınız kaloriden fazla tutarsanız, kilo verme sürecine girmiş olursunuz.

Her bireyin günlük alması gereken kalori miktarı farklıdır ve bu nedenle her birey kendine özel beslenme programı uygulamalıdır. Kişinin yaşına ve boyuna göre olması gereken ideal kilo ve ideal yağ ağırlığı hesaplanmalıdır.

Belirlenen hedefe ulaşmak için kişi, kendine zaman tanımalı ve sabırlı olmalıdır. Kısa zamanda verilen hızlı kiloların daha sonra tekrar alınma ihtimali çok yüksektir. Bu nedenle kilo verme süreci zamana yayılmalı ve verilen kiloların kalıcı olması sağlanmalıdır. Kilo verme süreci sona ermiş, istenilen hedefe ulaşılmış olsa bile, kişi bu sürecin sonucunda yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmiş ve bunu yaşam tarzı haline getirmiş olmalıdır.

Kendi vücudunuzu ve metabolizmanızı, en iyi kendiniz tanırsınız. Vücudunuza neyin iyi geldiğini veya gelmediğinin takibini en iyi siz yapabilirsiniz. Bu nedenle sağlıklı bir yaşam için vücudunuzu iyi tanıyın, dinleyin. Kilo yönetiminizi doğru yapabilmek için de aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz:

  • Her gün 3 ana öğününüzü mutlaka yapın. Kahvaltı en önemli öğündür, sizi güne hazırlar. Kahvaltının, gün içerisindeki iştah kontrolünü sağlamada etkisi büyüktür. Bu nedenle güne içerik olarak zengin bir kahvaltıyla başlamanız, kilo kontrolünüzü sağlamada büyük fayda sağlayacaktır. 

  • Öğünlerinizde besin çeşitliliğine özen gösterin. Her besin grubunu doğru miktarlarda tüketmek yeterli ve dengeli beslenmenizi sağlar. 

  • Her gün 2-2.5 litre su içmeye dikkat edin. Su metabolizmanızı hızlandırır, bağırsaklarınızın ve diğer tüm organlarınızın sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekler. 

  • Gün içerisinde ihtiyacınıza göre ara öğünler yapın. Böylece ana öğünlerinize kontrolsüz iştah ile başlamamış olur ve kan şekerinizi dengede tutmuş olursunuz. Ara öğünlerinizde sağlıklı atıştırmalıklar tercih edin. Örneğin; taze ve kuru meyveler, süt-ayran-kefir gibi sağlıklı içecekler, ceviz-badem-fındık gibi kuruyemişler güzel birer sağlıklı ara öğün seçenekleridir. 

  • Yemek yeme hızınızı yavaşlatın. Siz yemek yemeye başladıktan 15 dakika sonra beyne tokluk sinyalleri gitmeye başlar. Yemek yeme sürenizi bu süreden daha uzun tuttuğunuzda, doyduğunuzun farkına varacak böylece daha az yemiş olacaksınız. Lokmaları çok çiğneyerek bu süreyi uzatabilirsiniz. 

  • Fiziksel aktiviteye hayatınızda mutlaka yer açın. Açık havada yapacağınız yürüyüşler hem psikolojik olarak size iyi gelecek hem de kilo kontrolünüzü sağlamada size yardımcı olacaktır. Her gün 30-45 dakika veya haftada 3-4 gün ortalama 1 saat egzersiz yapmak yeterli olacaktır.

  • İçerisinde çok fazla katkı maddesi ve şeker içeren hazır paketli gıdaları, fastfood besinleri mümkün olduğunca az tüketmeye çalışın. Bunu yerine ev yemeklerine ve daha doğal içerikli gıdalara yönelin. 

  • Alkol tüketiminizi azaltın. Alkolün verdiği enerji yağdan bile yüksektir. 1 gramı 9 kcal enerji verir. Bu nedenle alkol tüketiminizi sınırlandırmanız kilo kontrolünüzü sağlamanızda olumlu etki gösterir.

Sağlıklı beslenmeyi öğrenmek, yeterli ve dengeli beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmek ve yasaklarla yaşamak yerine besin tüketiminizi dengeleyebilmeyi öğrenmek için bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz. Böylece size özel hazırlanmış beslenme planıyla hem ihtiyacınız olan tüm ihtiyaçları karşılamış hem de böylece yaşam kalitenizi arttırmış olursunuz. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)