Koronadan Sonra Hayat Var Mı?

Yazar Sedef YıldırımPsikolog • 30 Haziran 2022 • Yorumlar:

Bugün dünyaya bir uzay aracı indiğini düşünün. Köşeyi dönüyorsunuz ve karşınızda yemyeşil bir uzaylı duruyor. Hayatınızda daha önce böyle bir şeyle karşılaşmamıştınız ve ne yapacağınızı, nasıl davranacağınızı bilmiyorsunuz. Muhtemelen yapacağınız ilk hareket bağırarak kaçmak olacaktır. Koronayı ilk duyduğumuzda da aynı şekilde ne yapacağımızı bilemedik. Birçoğumuz hayatında daha önce bir salgın ile karşılaşmamıştı. Pandeminin ne demek olduğunu bile bilmiyorduk belki de. Verebileceğimiz en doğal tepkiyi verdik tabii ki ve korktuk, kaçtık, saklandık.

Pandemiyi yavaş yavaş hayatımızın bir parçası haline getirdiğimiz bu dönemde bazılarımız durumu yok sayıyor gibi görünürken bazılarımız ilk günkü korumacılığına devam ediyor. Peki bu süreçte psikolojimiz nasıl etkilendi?

Birçoğumuz evde hiç vakit geçirmediği kadar vakit geçirdi. Düzenimiz değişti, rutinlerimizden şaştık ve sosyallikten uzak kaldık. Bu süreçteki ruh halimiz aslında süreci nasıl algıladığımızla ilgili olarak değişiklik gösterdi. Örneğin uzun zamandır hobilerine vakit ayıramayan biri bu süreci bir fırsat olarak algılarken öte yandan sosyallikten uzak kalmanın ciddi moral bozukluklarına sebep olduğu da oldu. Ve hatta hayatında pek bir farklılık hissetmeyen içe dönük kişilik özelliği taşıyan bireyler de vardı.

Siz hangi noktadaydınız? Dönüp geçtiğimiz aylara baktığınızda ne görüyorsunuz? Bu süreci yalnızca yatarak geçirdim, hiçbir şey yapmadım diye düşünüyorsanız kendinize haksızlık ediyorsunuz demektir. Herkes her an üretmek zorunda değil. Vücudunuzu ve ruhunuzu dinlediğinizde, size yalnızca dinlenmek istediğini söylüyorsa ve siz bunu dinlemişseniz ne harika. Kendinize duyduğunuz ihtiyaçları sağlayabildiğiniz için teşekkür etmelisiniz. Karantina dönemi ve sonrasında odaklanma sorunu yaşamış olabilirsiniz. Unutmayın ki günlük yaşantımızdaki değişiklikler her an bilincimizde olmasa da, bizleri büyük ölçüde etkiler.

Peki bu hep böyle mi olacak?

Pandemi dönemi hayatı algılayışımızda, yaşayış tarzımızda büyük izler bırakacak ve hayatımız öncesi gibi olmayacak. Fakat bu zannettiğimiz gibi kötü bir durum değil. Kendimizi tanımaya fırsat bulduğumuz, kendimizle başbaşa kalabilmeyi öğrendiğimiz ve belki de hayattaki kaygılarımızın zannettiğimiz kadar elzem olmadığını anladığımız bir süreci geride bırakmış olacağız. Bu süreçten bize kalan, öğrendiklerimizin hayatımıza vereceği yön olacak. Sabretmeyi ve sorunlarla başa çıkmayı öğrenmiş insanlar olarak devam edeceğiz hayata. Elbet bir gün pandemi son bulacak ve normal olarak nitelendirdiğimiz eski düzenimize döneceğiz. Kaygılarımız elbet geride kalacak…

Bu süreci en sağlıklı şekilde atlatmak için yapmamız gereken rutinlerimizi bozmadan yaşamaya devam etmek. Örneğin işe gitmeyecek olduğumuz günlerde bile aynı saatte uyanıp aynı saatte uyumak. Bu şekilde vücudunuza her şeyin normal olduğu mesajını verebileceksiniz. Bir başka deyişle vücudunuzdan pandemide olduğunuzu gizleyeceksiniz. Aynı şekilde düzenli beslenmenize dikkat etmeniz vücudunuzun direncini artıracaktır. En önemlisi ise tüm dünyanın sizinle aynı süreci yaşadığını ve yalnız olmadığınızı hatırlamanızdır.

Bugün kendinize bir iyilik yapın ve kaygılarınızdan arının. Hislerinizi yakınlarınızla paylaşın ve gerektiğinde profesyonel bir yardım almaktan kaçınmayın.

Sağlıklı günlere…

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)