KORUYUCU YEŞİLLER: YEŞİLÇAY, YEŞİL KAHVE
Yazar Deniz Zünbülcan Adıtatar • Diyetisyen • 2 Ocak 2018 • Yorumlar:
Sağlık hayattaki en değerli hazinemizdir. Bu hazineyi geliştirebilmek için bize sunulan yeşilçay ve yeşil kahvenin uygun kullanımı ile obeziteden, kalp hastalığına birçok sağlık sorunundan korunabileceğinizi biliyor musunuz?
Çay uzun yıllardır içerken keyif veren bir içecektir ve ülkemizde de tüketim oranı oldukça yüksektir. Yeşil çay ve diğer çay çeşitleri ‘camellia sinensis’ bitkisinin yapraklarından elde edilmektedir. Bitki yaprakları toplandıktan sonra oksitlenme ile karşı karşıya kalırlar. Siyah çay, beyaz çay ve yeşil çayın farklı olmasının nedeni bu bitki yapraklarının toplandıktan sonra oksidasyon derecelerindeki farklılıklardır. Siyah çayda oksitlenme işlemine izin verilir. Yeşil çayda oksidasyona giren enzimler ısı yoluyla aktivitesini yitirir kuruma sürecinde yapraklar yeşil kalır. Beyaz çayda yapraklar kısmi oksidasyona bırakıldıktan sonra yapraklar ısıya maruz kalmaktadır. Kısaca yeşil çay diğer çaylardan farklı olarak bizlerin dikkatini yüksek antioksidan içeriği ile çekmektedir.
Yeşil çayın sağlığımıza ne gibi etkileri vardır?
-
Yeşil çay C vitamini içeriği ile oluşabilecek gribal enfeksiyon riskini azaltır.
-
Yeşil çay ‘epi-gallo-kateşin-3-gallat’adı verilen bir madde içerir. Bu maddenin vücuttaki yağ yakımını hızlandırdığı bilinmektedir. Azalan yağ dokusu obezite, tip2 diyabet, kalp damar hastalıklarının riskini azaltır.
-
Yeşil çay flavonoidler içerir ve kan damarlarının güçlenmesinde önemlidir.
-
Yüksek tansiyonu düşürücü etkisi vardır.
-
Yeşil çayla ilgili yapılan araştırmalarda görülmüştür ki içeriğinde bulunan kateşinlerin yüksek oranda tüketilmesi durumunda trigliserit oranında ve total yağ değerlerinde düşüş görülmüştür.
-
Yeşil çayın anti-inflamatuvar etkisi vardır. İçeriğinde bulunan epi-gallo-kateşin-3-gallat maddesi ile kolite neden olan inflamasyonu engellemektedir.
-
Antioksidan özelliği yüksektir ve kansere karşı bizlere destek olmaktadır. Yeşil çay içen kişilerin meme kanserine yakalanma riskinin daha düşük oluşu da dikkat çekmektedir.
-
Yeşil çayda bulunan epi-gallo-kateşin-3-gallat maddesinin LDL yani kötü huylu kolesterolü düşürdüğü ve kan basıncını düzenlediği görülmüştür.
-
İnsülinin vücutta daha etkili çalışmasını sağlar ve diyabet riskinin azalmasını sağlar.
-
Yeşil çayın fazla sigara içenlerde endotelyal fonksiyon bozukluğunu düzelttiği görülmüştür.
Havaların serinlemeye başlamasıyla metabolizmamız kendini ısıtmaya çalışır ve bu dönemde yeşil çay bizlerin tercihi olabilecek bir çay türüdür. Peki, yeşil çayı ne kadar tüketmeliyiz?
Bahsettiğimiz faydaları alabilmemiz için günde en az 3 fincan yeşil çay tüketilmesi gerekmektedir.3 fincan yeşil çay tüketildiği zaman 200-300mg kateşin almış oluruz. Bu noktada kateşin miktarını çay kalitesi ve demlenme oranı da etkilemektedir.
Yeşil kahve, kahve dendiğinde aklımıza hemen ‘Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır’ sözü gelir. Kahve üzerine yıllar boyunca dostluklar kurulmuş birçok güzel muhabbete eşlik etmiştir. Herkes tarafından sevilen bir içecek olan Türk kahvesi ününü son zamanlarda yeşil kahveye kaptırmıştır. Yeşil kahve deyince herkesin aklına şu sorunun geldiğini duyar gibiyim ‘yeşil kahve zayıflatır mı?’ Bu sorunuzu hemen yanıtlayım yeşil kahvenin diğer kahvelerden tadı ve yapımı farklıdır aynı zamanda her gün içtiğimiz kahve kavrulma işleminden geçiyorken yeşil kahveye bu işlem uygulanmaz. Bu sayede kahvenin içinde bulunan klorojenik asit miktarı yeşil kahvede diğer kahveye göre daha yüksektir. Ve yeşil kahvenin faydalı olması klorojenik asit oranının fazla olmasından kaynaklanmaktadır.
Yeşil kahvenin faydalarını söyleyecek olursak:
-
Klorojenik asit incebağırsaktan glikoz emilmesini engeller aynı zamanda karaciğerden kana glikoz salınımını da engeller ve bu sayede kan glikoz seviyesinin yükselmesini engellemiş olur.
-
Metabolizmayı hızlandırır, yağ yakımını hızlandırır.
-
Klorojenik asit ve kafein içeriği ile vücut yağ miktarının azalmasına neden olur ve kilo kaybına yardımcı olur.
-
Kavrulmuş kahveye göre antioksidan içeriği çok daha fazladır. Ve vücudumuzu serbest radikallerden korumakta görevlidir.
-
Yaşlanmayı geciktirir.
-
Toksinleri vücudumuzdan uzaklaştırıcıdır.
-
İmmün sistemimizi güçlendirir.
Yeşil kahvenin günlük tüketim miktarı 2 fincan olmalıdır. Kafein içerdiği için fazla tüketilirse anksiyete (kaygı) bozuklukları, ishal, yüksek kan basıncın, osteoporoza neden olabilir. Hamile ve emziren bayanların tüketim miktarlarıyla ilgili güvenilir bir bilgi henüz olmadığı için tüketmemelerinde fayda vardır.
Yeşil kahve nasıl yapılır?
Yazımızın başında da dediğimiz gibi yeşil kahvenin yapılışı ve tadı normal kahveden farklıdır. 1 yemek kaşığı kadar kahve cezveye koyulur ve üzerine yaklaşık 1 su bardağı (200ml) su eklenir.3-4 dakika demlenmeye bırakıldıktan sonra sıcak olarak tüketilebilir. Afiyet olsun..