Meme Asimetrisi
Yazar Aylin Bilgin Karabulut • Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı • 29 Ağustos 2017 • Yorumlar:
MEME ASİMETRİSİ
Memelerin birbirinden farklı büyüklük veya şekilde olduğu durum meme asimetrisi olarak adlandırılır. İnsan vücudunda kulak, göz, meme, el, ayak gibi çift organlardaki küçük farklılıklar doğal kabul edilmekle birlikte, belirgin boyut ve şekil farklılıkları asimetri olarak kabul edilir. Özellikle memede birbirinden farklı sütyen ölçüsü söz konusu olduğunda, özgüveni son derece bozan, giyim ve yaşam konforunu etkileyen durumlar ortaya çıkar. Erkekte de meme asimetrisi bulunabilir ve bu durum için de tedavi planlanabilir.
İki meme arasındaki farklılıklar gelişimsel, travma veya geçirilmiş ameliyata bağlı olabilir. Emzirme sonrasında da ortaya çıkabilir. Her durumda, plastik cerrahi tarafından uygulanacak ameliyatlar ile simetrinin sağlanması mümkündür.
Asimetri bazen sadece bir memenin boyutunun düğerinden görülebilir derecede büyük olmasından ibaret iken, çoğu durumda meme başının yeri ve şekli de farklıdır. Bazen de bir tarafta meme dokusu hiç bulunmaz.
Meme asimetrisi ameliyatları plastik cerrahinin en zorlu ameliyatlarındandır. Ameliyat, hasta açısından zor değildir, sadece her bir memeye birbirinden çok farklı tekniklerle düzeltme gerektiği durumlarda uzun vadede de simetrinin korunması için tekniklere hakim olmak gerektiğinden, tecrübeli bir plastik cerrah ile yola çıkılmasında fayda vardır.
Ameliyat sonucunun yüz güldürücü olması için, öncesinde iyi planlama çok önemlidir. Ben, çok uğraştığım meme asimetrisi olgularının öncesinde mutlaka muayenehanemde hastamı resimleyip, öncesinde iyi bir planlama için çalışırım. Eğer gerekiyorsa, ameliyat sırasında farklı şekil ve büyüklükteki meme protezlerini de hazır bulundururum.
Asimetri ameliyatlarının çok büyük çoğunluğunda her iki memeye de operasyon gerekmektedir. Bazen sadece farklı boyutlarda ve yüksekliklerde meme protezleri uygulanarak simetri sağlanabilirken, ileri bazı olgularda da bir tarafa meme küçültme, diğer tarafa ise meme protezi yerleştirmek gerekebilir. Bu durumda, büyüklük ve şekil ameliyat sonrası erken dönemde benzer görünse de, uzun vadede farklar ortaya çıkacaktır. Bunu önlemek adına, büyük memeden fazlaca doku çıkararak, buraya da bir meme protezi uygulamak, tecrübelerim sonrası öngördüğüm bir yaklaşımdır. Buna rağmen, ileri vakalarda nad
Gelişimsel asimetrilerin düzeltilmesi için 18 yaşı beklemeyi önersek de, Virginal Hipertrofi veya Poland Sendromu gibi durumlarda, ameliyat yaşını daha erkene alabilmekteyiz.
Ameliyattan sonra 1 gece hastane yatışı yeterlidir. İyileşme, estetik amaçlı uygulanan diğer meme ameliyatları ile aynı seyri izleyecektir. Her durumda 5- 6 gün sonrasında hafif tempolu işlere geri dönmek mümkün olacaktır.
Meme asimetrisinin düzeltilmesi, psikolojik açıdan kişiyi son derece rahatlatacak, özgüvenine katkıda bulunacaktır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.