Obezite de Doğru Beslenme ve Sağlıklı Kilo Verme Yöntemleri

Yazar Baran Mert • 12 Ağustos 2024 • Yorumlar:

– Ülkemizde obezite oranlarının artmasının sebepleri nelerdir?

Diyetisyen Baran Mert: Obezitede Avrupa birincisi olan ülkemizde gün geçtikçe obez birey sayısı artıyor. Bunun en önemli sebepleri yüksek karbonhidrat tüketimi ve hareketsiz yaşam. Bu iki faktör, obeziteye bağlı kronik hastalıkların gelişme riskini önemli ölçüde artırıyor. Yüksek kolesterol, insülin direnci, hipertansiyon ve karaciğer yağlanması gibi birçok rahatsızlık, yanlış beslenmenin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Bireyler kilo problemlerini görmezden gelse de bu kronik rahatsızlıklar er ya da geç ortaya çıkıyor ve kişinin gerek fizyolojik gerekse psikolojik hatta sosyal yaşantısına zarar veriyor.

– Beslenme tedavisinin önemi nedir?

Diyetisyen Baran Mert: Beslenme tedavisinin en önemli rolü, hastalıkların gelişmeden önce önlenmesini sağlamaktır. Kilo problemleriniz için popüler diyetler uygulamak, kendinizi aç bırakmak ve kulaktan dolma bilgilerle bu problemin üstesinden gelmeye çalışmak oldukça yanlıştır. Beslenme her zaman kişiye özgü olmalıdır. Bu tarz yanlış yöntemlerle kilo vermeye çalışmak geri dönüşü olmayan bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.

– Kliniğinizde beslenme tedavisini nasıl planlıyorsunuz?

Diyetisyen Baran Mert: Kliniğimize kilo problemi ile başvuran birçok kişi aslında bu problemin altında yatan sebeplerden habersiz oluyor. İstediğimiz kan tetkikleri ve vücut kompozisyonlarını ölçen cihazımızla ilk muayenemizde yüksek kilo şikayetini çözmekle birlikte birçok kronik hastalığı da tespit edip diyet programını bunların tedavisine yönelik planlıyoruz. Kan tahlillerinden elde ettiğimiz verilerle vitamin-mineral eksikliklerini, güncel makaleleri olan gıda takviyeleriyle kapatıyoruz ve süreç daha verimli geçiyor. Kas kaybı yaşanan durumlarda haftalık ölçümlerle bunu tespit edip haftalık güncellenen diyetlerle sürecin daha sağlıklı geçmesini sağlıyoruz.

Soru: Kilo kaybı hızı neden değişkenlik gösterir?

Baran Mert: Kilo kaybı hızı birçok değişkene bağlıdır. Metabolizma hızı, kas kütlesi, kronik hastalık durumu, insülin direnci, fiziksel aktivite veya öncesinde sürekli kilo alıp vermeniz süreci yavaşlatabilir. Bir uzmanla çalıştığınız süre boyunca size en uygun diyet listesi ve gerekli gıda takviyeleri ile destekleyerek sağlığınız için ideal kilo verme hızına ulaşabilirsiniz. Sürecin yavaş ilerlemesi sağlıksız olduğu anlamına gelmez. Bir diyetisyenle çalışmanızın en avantajlı yanı, süreci tecrübesiyle yönlendirmesi, kilo kaybınızın hangi vücut ölçülerinden olduğunu saptayıp diyet tedavisini bu yönde güncellemesidir. Kas kaybı yaşanan durumlarda haftalık ölçümlerle bunu tespit edip haftalık güncellenen diyetlerle sürecin daha sağlıklı geçmesini sağlıyoruz.

-Sürecin sonunda ne gibi değerlendirmeler yapıyorsunuz?

Diyetisyen Baran Mert: Sürecin sonuna doğru tekrar kan tahlili isteyip bireyin baştaki kan değerleri ile detaylı bir karşılaştırma yapıyoruz. Birey süreç boyunca verdiği emeği hem fiziksel hem de kan değerlerindeki biyokimyasal parametrelerde görmüş oluyor. Bu da kişiye büyük bir motivasyon sağlıyor ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarını sürdürmesine yardımcı oluyor.

Obezite ve yanlış beslenme alışkanlıklarına karşı bilinçlenmek ve sağlıklı kilo verme yöntemlerini uygulamak, uzun vadede sağlıklı bir yaşam sürmenin anahtarıdır. Kendinizi aç bırakmadan, bir uzmandan yardım alarak bu süreci sağlıklı ve etkili bir şekilde yönetebilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)