ORUÇTA TUZ VE MİNERAL GEREKSİNİMLERİ

Yazar Nesrin Eriş • 7 Mart 2017 • Yorumlar:

Yazın sıcak havaların etkisiyle su gereksinimi çok artmaktadır. Sıcak nedeni ile vücutlarından sıvı kaybeden bireylerde bazı mineral kayıpları ortaya çıkarabilir. Bu minerallerden en büyük kayıp sodyum da olur. Sıcaklarda yoğun çalışan, aşırı terleyen bireylerin terleyerek kaybettikleri sodyum iftarda tuzlu ayran içerek rahatlıkla karşılayabilirler. Sahurda tuzlu ayran içilmensin önermiyoruz. O zaman açlık süresinde susama hissini artıracağı gibi vücutta ödem oluşmasına da neden olabilir.

Sıcaklarda oruçken terlemelere bağlı olarak vücutta fosfor kaybı da oluşmaktadır. Bu kaybı karşılamak için en iyi kaynak balıktır. Protein içeren, peynir, süt, yoğurt gibi besinlerde iyi birer fosfor kaynağıdır. Ramazanda vücuttaki mineral kayıpları dengelemek açısından da mutlaka protein tüketiminin belli miktarlarda olması sağlanmalıdır.

Oruçta Tuz ve Mineral Gereksinimleri

İftar sofralarının vazgeçilmez yiyeceği hurma birçok vitamin ve mineral bakımından zengindir. Oruç açılırken hurma yenmesi ve bu vitaminleri hemen vücutta yerine koyar ve çok sağlıklıdır. Hurma oruçtaki halsizliği de gidermede etkilidir.

Hurma posa ve mineraller bakımından zengin bir besindir. Sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir minerallerini ve B vitaminlerini fazlasıyla içerir.

Oruç tutarken iftardan sonra mide şişkinlikleri ve hazımsızlıkları azaltmak ve yoğun mineral ihtiyacını karşılamak amacı ile ramazan ayı boyunca her akşam bir şişe soda içilebilir.

Yoğurt iftar sofrasının vazgeçilmezi olmalıdır. Kalsiyum ve fosforun en iyi kaynağıdır.

Oruçta demir mineralinin emilimini artırmak ve vücutta yetersizliğini önlemek amacı ile sahurda ve iftarda çay kahve tüketimini azaltmak veya mümkünse hiç kullanmamak  gerekir. Çay ve kahve içindeki maddeler yiyeceklerdeki (yeşil yapraklı sebzeler, et vs) demirin vücuttan kullanılmadan atılmalarına neden olmaktadır. İftardan 2 saat sonra çay veya kahve tüketiminin demir emilimi üzerine olumsuz etkisi olmaz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)