Pilates

Yazar Hüseyin Babayiğit • 7 Haziran 2024 • Yorumlar:

‘’Ülkemizde olduğu kadar tüm dünyada da günümüzün en popüler egzersiz yaklaşımıdır’’ desem abartmış olmam sanırım.

Daha çok, genç ve orta yaş kadın popülasyonunun ilgi gösterdiği ve özellikle sosyal medyada sıkça karşılaştığımız popüler bir aktivite halini aldı. Bir taraftan belirli dikkat çekici hareketleri yaparken paylaşılan kişiler, bir taraftan da daha fazla kitleye ulaşmaya çalışmak için görselliği öne çıkaran paylaşımlarda bulunan pilates salonları…

Peki nedir bu pilates ve bu kadar popüler olmasının nedenleri neler olabilir?

İlk olarak Joseph Pilates tarafından, kasları güçlendirmek, esnekliği arttırmak ve genel vücut sağlığını iyileştirmek amacıyla oluşturulmuş bir egzersiz yaklaşımıdır. Ayrıca koordinasyonu arttıran, stresi azaltan ve odaklanmayı güçlendiren, iyi duyuları geliştiren kısaca fiziksel ve zihinsel kondisyon sağlayan, fizyoterapi temelli bir rehabilitasyon yaklaşımı olduğu bilinmektedir.

Joseph Pİlates bu yaklaşımı, yatan hastaları tedavi etmek için geliştirmiş ve modern egzersiz ekipmanlarının öncüsü olan aletlerle hastaların yatarak ve yaralı bölgelerini sabitleyerek kendi kendilerine hareket yapabilme imkanı sağlamıştır.

Mat pilates ve aletli pilates olmak üzere iki şekilde yapılır. Reformer, pilatese özel hareketlerin yapıldığı ve vücudun her bölümünün ayrı ayrı çalışılabildiği özel bir alettir.

Sağlıklı kişilerde fizyoterapistler dışında beden eğitimi ve spor akadamisi mezunu kişilerde kas iskelet sisteminde oluşabilecek problemleri önlemek amacıyla pilates yaptırabilirler. Bu pilates yaklaşımında herkes için standart bir dizi hareket serisi yaptırılır. Ancak her hangi bir sağlık sorunu yaşayan kişiler sadece fizyoterapist eşliğinde bu egzersizi yapmaları gerekmektedir. Bu pilates yaklaşımına klinik pilates adı verilir ve kişinin sorunlarına özel egzersiz düzenlemesi yapılarak tedaviyi destekleyici olarak uygulanabilir.

Genel olarak genç ve orta yaş grubu kadınların ilgi göstermesine karşın az enerji harcayarak ve yaralanma riskini ortadan kaldırması nedeniyle 7’den 70’e herkesin rahatlıkla uygulayabileceği bir egzersiz yaklaşımıdır. 

Pilates aynı zamanda nefes kontrolüyle birlikte yapılan bir egzersiz olduğu için hareket sırasında tam ve derin bir nefes almayı öğretir ve yaşam kalitesinin artmasını sağlar.

Teknolojinin ilerlemesinin hayatımıza olumlu katkıları olduğu gibi hiç şüphesiz olumsuz yönleri de olmuştur. Örneğin, ulaşım araçlarının artmasıyla birlikte daha az yürür olduk. Ya da ihtiyaçlarımızın giderilmesinde (alışveriş vb.) çok daha fazla teknolojiyi kullanır olduk. Bunun sonunda ise hareketsiz( sedanter) bir yaşam sürmeye başladık. Hareketsiz yaşamla birlikte obezite, tip 2 diyabet, koroner kalp hastalıkları, meme ve kolon kanseri oranı artmaya başladı ve daha fazla sağlık sorunları yaşar olduk.

Ülkemizde ve dünyada yapılan birçok bilimsel çalışmada, belirli süre pilates yapan kişilerde vücut yağ kitlesinde azalma olduğu kanıtlanmıştır. 

Joseph pilates ‘’10 seansta farkı hissedeceksiniz, 20. de farkı görecek, 30. seansta tümüyle yepyeni bir vücuda sahip olacaksınız’’ diyor. Ayrıca bu söze ilaveten yaşamının her döneminde pilatese yer veren kişilerin yaşam kalitesinin artacağı kesindir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hüseyin Babayiğit Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Uzm. Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)