Prostat (Plazma Kinetik)

Yazar Halil İbrahim BozkurtÜrolog • 2 Şubat 2018 • Yorumlar:

Prostat Büyümesi ve RahatsızlıklarıProstat, mesanenin alt kısmında bulunan ve mesaneden dışarıya açılan idrar yolunu saran bir salgı bezidir. Meniyi üretmekle görevlidir. Görevi itibariyle de anlaşılacağı üzere prostat büyümesi erkeklere ait bir rahatsızlıktır. Daha çok orta ve ileri yaşlardaki erkeklerde görülmesine karşılık gençlerde de iltihaplanmalar sonucu prostat rahatsızlıkları görülebilmektedir. 45 yaşından sonra erkeklerin prostat büyümesi ve rahatsızlıklarına karşı çok dikkatli olması gerekmektedir. Bu yaş gurubu prostat kanseri riski de taşımaktadır.

Belirtileri;İdrar yaparken yanma hissinin olması, sık sık idrara çıkılması, idrardan sonra tam olarak bitmişlik hissinin gelmemesi, devamlı idrarı varmış hissinde olma, geceleri idrara kalkma, idrarın kesik kesik gelmesi, idrarın kanlı olması, idrarın dağılarak çıkması, idrar yolundan farklı renklerde akıntı gelmesi, sperm miktarının az gelmesi, sperm boşalması sırasında idrar yolunda yanma hissinin olması, spermle birlikte kan gelmesi gibi durumlar prostata bağlı rahatsızlıkların belirtilerindendir.

Her erkekte bulunan idrar torbasının ağzında kamışın kökünde içinden idrar borusunun geçtiği ve meni kanallarının açıldığı ceviz büyüklüğünde bir salgı bezidir. Kırklı yaşlardan itibaren büyüyerek içindeki idrar borusunu sıkıştırır. Prostat hastalıkları genellikte iltihapları, iyi huylu büyüme ve kanserleri olarak 3 grupta incelenir.

BPH:Prostatın iyi huylu büyümesi atmışlı yaşlarda erkeklerin yarısı 85 yaşında ise %85 de görülür.

İdrara başlarken bekleme Kesik kesik veya çatallı idrar İdrar torbasının tam boşaltılamaması Gece birkaç defa idrara çıkma İdrarda yanma ve kanama İdrar yapamama TEŞHİS İPSS semtom Üriner USG PSA Üroflovmetre İdrar tahlili yapılarak tesbit edilir az bir grup hastada sistoskopi gerekebilir.

Tedavi:asıl tedavi cerrahidir. İlaçlar tedavi edici değil günü kurtarıcıdır. Ömür boyu kullanılır, bir takım yan etkileri vardır. Bir süre sonra ilaçlar etkisiz kalabilir. Operasyonlar açık ve kapalı olarak ikiye ayrılır.

Açık Ameliyat:Eski bir yöntem ancak prostat çok çok büyükse yapılır bir hafta kadar sondalı kalınır.yeni teknikler gelişince hastaların % 10 nundan azına uygulanmaktadır.

PLAZMAKİNETİK:

Operasyonlarında kanama ve su zehirlenmesi riski fazladır. Sonda daha uzun kalır.

LAZER operasyonlarda doku yandığı için kanser olup olmadığı anlaşılamaz. Prostat tamamen temizlenmez yalnız yol açılır.aylarca idrar yanması görülebilir.tekrar tıkanmalar olabilir. Büyük prostatlarda orta lop olanlarda ve iltihablı prostatlarda başarısızdır. Bu nedenle kullanımı kısıtlandı.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)