Sağlık
Yazar Başak Sarıca • 28 Kasım 2024 • Yorumlar:
Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlık tanımına göre, sağlık, yalnızca hastalık ve sakatlığın olmaması hali değil; ruhen, bedenen ve sosyal olarak çalışabilirlik tam bir iyilik içinde olma halidir. Bu tanımlamaları bize, sağlığın çok boyutlu olarak ele alınması gereken bir kavram olduğunu vurgulamaktadır. Bu içeriğin ne olursa olsun, ruh ve beden sağlığı bir bütündür. Bu durumda, beden sağlığımızı iyileştirecek her şeyin ruh sağlığımızı da geliştireceği varmamız mümkündür.
Bedendeki bozulmaların bozulması, zihinsel yapının bozulması. Ayrıca bünyemizde oluşan bu rahatsızlıklar, büyük veya küçük duygusal tepkilere yol açabilir.
Örneğin, kronik kalp rahatsızlığı olan bir bireyin genel olarak kaygı ve kaygılı olması. Çünkü bir kalp krizi geçirme riski her zaman mevcuttur. Bu nedenle onu bir tetikte, sanki bir şeymiş gibi hissedebilir. Kaygılı olması onu zihinsel olarak kötü bir yapıya sahiptir. Bu durum da onun psikolojik sağlamlığı açısından olumlu etkilenmektedir.
Diğer taraftan ele alındığında, dişimiz ağrıdığında veya ağrıdan dolayı veya günün kesilmesinden dolayı sinirlenebilir veya öfkeli tıslayabiliriz. Vücudumuzda oluşan bir ağrı, zihinsel olarak bizi olumsuz etkiler ve bu olumsuzluk o ağrı geçene kadar devam eder. Tam tersi bir örnekte ise kendimizi fiziksel olarak çok dinç özelliklerimizde zihinsel olarak mutlu, huzurlu, enerjik hissedebiliriz. Özetle, gösterimlerde ortaya çıkan göstergelerin görünümlerinin nasıl bize doğrudan bir etkisi bulunmaktadır.
Uluslararası ve zihinsel sağlık arasındaki dengeyi olumlu şekilde son derece önemli. Peki bu dengeyi nasıl başarabiliriz?
İyi hissetmediğimizde bazı tepkiler verir. Bu tepkilere karşı duyarlı olup onları dinleyebiliriz. Örneğin; sırt ağrısı, baş ağrısı gibi ağrılar ortaya çıktığında onları fark edebilir ve ona göre duygularımızı düzenleyebiliriz.
Bizi rahatlatan egzersizler yapabilirler. Bu durum hem fiziksel hem de zihinsel olarak rahatlamamıza yardımcı olabilir.
Pozitif düşünmek ve oluşturmak bizi rahatlatabilir. Ayrıca olumsuz düşüncelerle başa çıkabilmek için bazı stratejiler geliştirebiliriz.
Uluslararası ve zihinsel sağlığımız arasındaki dengeyi dağıtmayı başaramamak için bir uzmana başvurup ondan yardım alabiliriz.
Sonuç olarak, fiziksel ve zihinsel sağlık bir bütündür ve birbirinden etkilenmektedir. Bu nedenle fiziksel ve zihinsel sağlık arasındaki dengeyi sağlamak oldukça önemlidir. arasındaki bu iletişimi fark edip aynı zamanda dengeyi dağıtmayı başarabilirsek sağlıklı bir kişisel olma yolunda adımlarımızı atmış oluruz.