Sosyal Desteğin Önemi ve Hayatımıza Etkileri
Yazar Hüseyin Aktürk • Psikolog • 23 Şubat 2022 • Yorumlar:
Hepimizin bildiği gibi insan sosyal bir varlıktır. Hemen hepimiz bir aile içinde dünyaya gelir ve hayata gözlerimizi açarız. Ebeveynlerimiz ve kardeşlerimizle olan ilişkilerimiz bizi bu hayata hazırlayan birincil sosyal kaynaklardır. Sonrasında içinde yaşadığımız çevredeki komşularımız ve yaşıtlarımız, okula başladığımız dönemde ise okul arkadaşlarımız ve öğretmenlerimiz bizim sosyal çevremizi oluşturur. Bunu, denize attığımız bir taşın suda önce küçük sonra daha büyük halkalar oluşturmasına benzetebiliriz.
Taşın suya değdiği ilk nokta aslında bizim kendi özel alanımıza işaret eder. Bu alan, kimseyle paylaşmak istemediğimiz sırlarımızın olduğu ve bireysel olarak kendimizle ilgilendiğimiz bir alandır. Oluşmaya başlayan halkalar da sırasıyla aile üyelerimizi, içinde bulunduğumuz çevredeki komşularımız ve arkadaşlarımızı, okul arkadaşlarımızı ve öğretmenlerimizi, en son da içinde bulunduğumuz topluma işaret eder.
Zaman zaman kendimizi diğer insanlardan soyutlayarak onlarla iletişim kurmamayı tercih edebiliriz. Bunun yanı sıra bir arkadaşımızla olan iletişimimizin boyutu ve kalitesi bir diğer arkadaşımızla olan iletişimimizin boyutu ve kalitesiyle aynı olmak zorunda değildir. Bazı zamanlar ailemizle paylaşmanın bize zor geldiği şeyler yaşayabilir veya ailemizle olan ilişkimizi sarsan şeyler yaşayabiliriz.
Bu dönemlerde bizi anlayabileceğini düşündüğümüz, bize koşulsuz destek sunabilecek kişilere özellikle de öğretmenlerimize, yakın arkadaşlarımıza, sevdiğimiz büyüklerimize ve imkânımız varsa ruh sağlığı uzmanlarına danışabilmek ve onların desteğini almak çok önemli olmaktadır. Çünkü biz her ne kadar çoğu zaman farkında olmasak bile sosyal desteğin ve sosyalleşmenin fiziksel ve ruhsal sağlığımız üzerindeki etkisi çok büyüktür.
Sağlığımızı korumak, iyi bir yaşam sürmek ve hedeflediğimiz doğrultuda başarılı bir şekilde ilerleyebilmek açısından sosyal destek kaynaklarımızın güçlü olması oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra bazen kendimizi çok kötü hissedebiliriz, zorlayıcı duygular yaşayabiliriz. Bu dönemlerde sosyal desteğin hayatımızdaki yerini anlamak daha kolay olabilir.