Tiroid Bezi Nodülleri
Yazar Yusuf Bozkuş • 3 Aralık 2024 • Yorumlar:
Tiroid nodülleri, tiroid bezi içinde yer alan, çevre tiroid dokusundan farklı yapıda yuvarlak veya oval şekilli oluşumlardır. En üstteki ilk şekilde iyi huylu ultrason özellikleri olan bir nodüle ait, iki farklı fotoğraf görmektesiniz. Nodüller, toplumda oldukça sık görülürler. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artmaktadır.
Çoğu zaman hiçbir şikayete neden olmazlar ve sinsidirler. Çoğunlukla muayenede veya ultrason ile saptanırlar. Ultrason, aynı zamanda nodül boyutları ve özelliklerinin belirlenmesine imkan tanıyan, radyasyon içermeyen bir yöntemdir. Bu bilgiler doğrultusunda bazı nodüllere ince iğne biyopsisi yapılır. Bu yöntemin nodüle bir zararı yoktur.
Kötü çıkanların çok büyük bir kısmı, çok başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir. Tedavide en önemli yöntem cerrahidir. Ameliyat sonrası gerektiğinde, halk arasında atom tedavisi olarak bilenen, radyoaktif iyot tedavisi yöntemi uygulanmaktadır. Son olarak hap şeklinde verilen, T4 hormon tedavisi ile, TSH hormonunu kontrol altına alınarak, hem bezin eksikliğine bağlı şikayetler önlenmiş, hem de TSH hormonu düşük seviyede tutularak hastalığın tekrar oluşması önlenmiş olmaktadır. Günümüzde, halk arasında “yakma” olarak bilinen ablasyon yöntemleri de bazı olgularda tedavi alternatifi olabilir. Yaşı ileri olanlarda, ameliyata engel teşkil eden kalp hastalığı gibi hastalık varlığı veya başka bir nedenle ameliyat olamayacak hastalarda alternatif bir tedavi yöntemidir.
Biyopsi sonucu iyi huylu çıkarsa, bu nodüller periyodik olarak ultrason ile takip edilebilir. Takip sıklığı kişinden kişiye değişmekle birlikte, özel durumlar dışında yılda bir yapılabilmektedir. Bazen şüphe ve gereklilik halinde 3-6 ay gibi daha kısa sürelerde takip gerekebilmektedir. Ancak bazen iyi huylu bile olsa, çok büyük bir nodül ise veya büyüklüğüne bağlı bir takım şikayetlere neden oluyorsa, kozmetik sorun yaratıyor ve kişi bu kozmetik sorundan şikayetçi ise, hormonal bir soruna neden oluyorsa, bu hallerde de tedavi gerekebilmektedir.
Nodül oluşmasına neden olabilecek sebepler arasında, iyot eksikliği, bazı besinlerin aşırı tüketilmesi (turp, kara lahana, mısır, soya fasülyesi vb..), obezite, sigara ve yoğun alkol tüketimi, bazı eser element eksiklikleri, enfeksiyonlar, radyasyona maruz kalma, genetik yatkınlık, ileri yaş sayılabilir. Nodüllerin ortalama %95'i iyi huyludur. Bir nodülün kansere dönüşme ihtimalini en çok artırtan risk faktörleri ise, sigara içmek, boyun bölgesine alınan radyasyon ve ailede tiroid kanseri varlığıdır.