TMS Tedavisi Nedir?
Yazar Burak Toprak • Psikiyatrist • 16 Ocak 2021 • Yorumlar:
TMU/TMS tedavisi, depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, ve diğer birçok psikiyatrik durumun tedavisinde etkili olduğu kanıtlanmış, non-invaziv, ilaçsız bir tedavi yöntemidir.
TMS 2008 yılında dirençli depresyon, 2019 yılında Obsesif Kompulsif Bozukluk tedavisi için FDA tarafından onaylanmıştır.
TMS NASIL ETKİ EDER ?
Beyninizi bir de bu perspektiften düşünün. Beyniniz birbiriyle iletişim kuran “nöron” adı verilen hücrelerden oluşur. Birkaç nöron birlikte çalıştığında, bunlara devre veya ağ denir. Daha önce bir bilgisayarı veya başka bir elektronik cihazı parçaladıysanız, muhtemelen altın devrelerle kaplı yeşil plastik bir pano görmüşsünüzdür. Bilgiyi bilgisayarın bir bölümünden diğerine iletmek için elektriğin bu devre kartından geçtiği gibi, beyniniz bilgiyi beynin bir bölümünden diğerine iletmek için bu sinir ağlarını kullanır.
Bilim, Depresyonun nedeninin, Dorsolateral PrefrontalKorteks (DLPFC) ile daha derin anterior singulat (AC) arasındaki iletişimde bir kesintiye bağlı olduğunu göstermektedir. Tekrarlayan Transkraniyal Manyetik Stimülasyon (rTMS) özellikle bu küçük alana (DLPFC) odaklanır. Bu iki yapı arasındaki iletişim, bu bölgenin tekrar tekrar uyarılmasıyla geliştirilir. TMS, beyni tamamen etkilemez sadece psikiyatrik duruma neden olan beyin bölgesini hedef alır.
TMS Tedavisi beynin ilgili alanlarına uyarılar göndererek ve beynin sinir hücreleri arasındaki bağlantıların onarılmasına ve yeniden bağlantı kurulmasını sağlayarak beyinde yeni sinir ağlarının oluşumuna (nöroplastisiteye) neden olur. Örneğin depresyon durumunda, sol prefrontal korteks uyarılır ve bu uyarım sayesinde sinir hücreleri arasındaki bağlantıların normale dönmesini sağlayarak, depresyon belirtilerinin giderilmesini sağlar.
TMS Tedavisi Sırasında Neler Beklenmeli
TMS nispeten kısa, invazif olmayan, ayakta tedavi yöntemidir. Bu, ameliyat içermediği, anestezi veya sedasyongerektirmediği ve sonrasında dinlenmeye gerek olmadığı anlamına gelir. Tedavi boyunca uyanık ve tetikte kalırsınız.
Tipik bir TMS tedavi kursu, 4 ila 6 hafta boyunca günlük seansları (haftada 5-6 kez) içerir. Ancak bazı insanlar ilk tedavi protokolünü takiben zaman zaman bakım tedavileri için yeniden TMS seansları yararlı olmaktadır. Bir TMS oturumu genellikle 15 ila 20 dakika sürer.
TMS tedavisi sırasında
TMS tedaviniz sırasında, klinisyen sizi rahat bir sandalyeye oturtacak, size kulak tıkacı sağlayacak ve ardından ruh hali düzenlemesinde rol oynadığı düşünülen beyin bölgesinin yakınına başınıza manyetik bir bobin yerleştirecektir. Depresyon durumunda, bu bölge alnınızın altındaki prefrontal kortekstir.
Kısa elektromanyetik darbeler daha sonra bobin aracılığıyla verilir. Manyetik darbeler kolayca kafatasınızdan geçer ve sinir hücrelerini uyaran küçük elektrik akımlarına neden olur.
•Tıklama sesleri duyacak ve başınızda vurma, dokunma veya karıncalanma hissi hissedeceksiniz.
•Tedavi sırasında ve sonrasında kısa bir süre kafa derisinde biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz.
Kimlere TMS Uygulanmaz
Epilepsi hastaları veya ailede nöbet öyküsü olanlara ek olarak, TMS diğer bazı hasta türleri için uygun değildir. TMS manyetik enerji kullandığından, başlarında veya boynunda metal bulunan kişiler, diş telleri veya diş dolguları dışında TMS alamazlar.
TMS tedavisini engelleyecek metal nesnelerin örnekleri şunları içerir:
•Beyinde Anevrizma klipleri
•Beyin damarlarında Stent varsa
•Derin beyin uyarıcıları
•Metalik kulak / göz implantları
• Beyinde Şarapnel veya mermi parçaları
TMS tedavisi almanızı engelleyebilecek diğer faktörler şunları içerir:
•Beyin tümörü, travmatik beyin hasarı veya felç gibi hastalık veya yaralanmadan kaynaklanan beyin hasarı.