Tüp Mide Ameliyatı

Yazar Recep Aktimur • 28 Kasım 2024 • Yorumlar:

Uzun yıllardır obezite ameliyatları yani tüp mide ve gastrik bypass ameliyatları yapıyorum. Bu sayede ameliyat ettiğim ve ameliyat olma gayesi ile bilgi verdiğim binlerce insanla görüşme fırsatı buldum. Bu kişilerden bazıları ameliyattan korkuyor iken bazıları ise ameliyat olmak için acele etmekteydi. Her insanın merakının ve korkularının farklı olduğunu gözlemlemekle beraber toplumsal yargıların az ya da çok mutlaka sınırlayıcı bir etki oluşturduğuna şahitlik ettim. Kimileri etraftaki baskıyı aşamadı ameliyattan vazgeçti, bu kişiler arasında yıllar içinde tekrar tekrar görüştüklerim ve sonra ameliyat ettiklerim oldu. Diğer yandan, bu kişiler içinde baskıyı ya da korkuyu aşamayıp vazgeçen, sonra kesin kararını verdiği anda ek hastalıklarındaki ilerlemeler sebebiyle ameliyat yapamadıklarım bile oldu.

İnsanların hemen her konuda yaptıkları gibi tüp mide, mini gastrik bypass ya da diğer prosedürlere genel ya da özel anlamda aşırı manalar yüklediklerini ve yüksek olasılıkla hayatlarında elde edebilecekleri en büyük sağlık ve psikolojik faydayı ellerinden kaybettiklerini gördüm.

Bir de ameliyat olan, olabilen binlerce hastam oldu. Sorunsuz değildik, ancak bilimsel olarak kabul edilen sınırların çok daha altında oranları yakalamak için çok fazla çabaladık, odaklandık. Sonuç olarak, şükürler olsun ki her başarıda olduğu gibi her sorunda da hastalarımın karşısında değil hep yanında oldum.

Tüm bu serüveni en güzel ve en özel kılan şey ise hastalarımın sağlıkları, psikolojileri ve konforları yerine geldiğinde gözlerinde yeniden beliren gülümsemeyi gözlemlemekti. Benim görüşüme göre, bir kişinin nasıl olduğunu anlamak için en önemli yöntem onu gözlemlemek ve mutluluğunu görmek, eğer söz konusu olan hastalarım ise aynı mutluluğu yaşamak ve hissetmek..

Evet, ameliyat ile zayıflarsınız, şeker hastalığı - yüksek tansiyon - yüksek kolesterol - uyku apnesi - eklem ağrıları gibi tıbbi sorunlarınız geriler. Kendinize daha çok güvenir, toplumda bireysel olarak daha çok var olursunuz. Bunlar çok ama çok güzel, haklısınız. Ama en güzeli, gözleriniz yeniden güler, parıldamaya başlar. İşte ben buna bakarım ve mutlu olurum..

Sağlıkla kalın...

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Recep Aktimur Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)