Vajinal Kuruluk – Islanma Azlığı
Yazar Didem Kurban • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 28 Ocak 2018 • Yorumlar:
Vajinal kuruluk – Islanma azlığı nedir?
Vajinal kuruluk yani vajinanın cinsel ilişki sırasında yeterince ıslanma azlığı, kayganlaşmasının normalden az olması sık olarak rastlanılan ve kişilerin hayatlarını olumsuz etkileyen bir cinsel problemdir.
Vajinal kuruluk – ıslanma azlığı ile ilgili bilgilere geçmeden önce vajina anatomisiyle ilgili bazı bilgileri aktaralım.
Vajina Yapısı Nasıldır? Vajina Anatomisi
Vajina (vagina, vajen) bir kadında bulunan her yönü ile eşsiz bir organdır.
Vajina, gerek anatomik yapısı gerek de fonksiyonu açısından pek çok mükemmelliklere sahiptir.
8-10 santimetre uzunluğunda bulunan, alt ve üst duvarları normalde birbirine bitişik halde duran bu organ doğum sırasında veya penisin girişi ile birlikte adeta bir “akordeon” gibi hem enlemesine hem de boylamasına açılmakta, esnemekte ve genişlemektedir.
Vajinanın bu esneme kabiliyeti ayesinde doğum sırasında içinden; baş çapı yaklaşık 10 cm, gövdesi 50-52 cm, ağırlığı da ortalama 3500-4000 gram olan bir bebek çıkabilmektedir. Veya yine bu şekilde cinsel ilişkide içine 14-18 cm’lik penisi içeriye alabilmektedir. Vajina yapısı uzunlamasına kesitte S harfi, yatay kesitte H harfi şeklindedir.
Vajinal duvarlarının tırtık tırtık şekilde olması nedeni ile penisin her giriş çıkışında cinsel haz artmaktadır. Vajina eğer düz bir kanal şeklinde olsaydı, hem kadının hem de erkeğin cinsel penetrasyon sırasında bu kadar zevk alması mümkün olmayacaktı.
Vajina dışındaki salgı üretici bezler
Vajina içerisinde yağ ve ter bezleri yoktur. Ancak vajinanın hemen dış (vajinaya giriş) kısmında bulunan, ıslanmayı sağlayan salgı yapıcı bezlerdir. Bu bezler arasında en sık olarak bilinenler hemen giriş kısmında altta sağlı sollu olarak yerleşim gösteren “bartolin” bezleri ile üstte idrar deliğinin çevresinde yayılım gösteren “skene” bezleridir.
Her iki grup bezlerin özelliği özellikle cinsel ilişki sırasında vajinal bölgenin kayganlığını sağlamaktır. Çünkü vajinal kuruluk bir kişinin cinsel ilişkide ağrı, yanma ve kanama gibi sıkıntıları da ortaya çıkarmaktadır. Hatta bırakın cinsel ilişkiyi, bir kadının normalde yürümesi sırasında bile iç dudaklar birbirine sürtünerek temas etmekte ve bu bölgenin kurulukları tahrişe neden olabilmektedir.
G noktası nedir? G noktası nerededir?
Kadınlarda skene bezleri vajina üst duvarında, idrar kanalının hemen altında, 2-3 cm içeride daha yoğun olarak bulunmaktadır.
Skene bezlerinin yoğunlaştığı bu bölgenin vajinanın diğer yerlerinden daha hassas olduğu ve orgazm fonksiyonunda rol oynadığı bilinmektedir. Bu bölge “G noktası” (G spot) olarak bilinmektedir.
Vajinal lubrikasyon (vajinal kayganlık)
Lubrikasyon yani “vajinal kayganlaşma (vajinal ıslanma, sulanma)” vajina duvarını oluşturan hücrelerden ve vajinal bezlerden salgılanan sıvılar sayesinde vajinanın sulanarak ıslanmasıdır.
Vajinal kayganlığı veren bu salgılarda AİDS veya Hepatit B ve C gibi bir takım virüsler de olabilir. Bu nedenle cinsel ilişki sırasında dikkatli olmanın ve hastalık kapmamak için kondom kullanımının önemi büyüktür.
Lubrikasyonun cinsel ilişki sırasında bazen normalden az olabilir. Bu genelde cinsel ilişkideki haz almanın azlığı veya cinsel isteksizlik ile ilişkili bir durumdur. Cinsel tatminin iyi olması vajinal ıslanmayı da azaltmaktadır. Ancak bu kesin bir kural değildir; nitekim bazı kadınlar zevk almalarına rağmen ilişki sırasında az ıslanabilirler, bazen de ıslanma çok olmasına rağmen zevk alma az olabilir.
Diğer taraftan bazı kadınlarda cinsel ilişki sırasında vajinal sulanmanın normalden fazla olması ile birlikte duyarlılık ve haz da azalabilir. Hatta içeriden bir takım sesler de duyulabilir. Bazı kişilerde vajina içinden gelen bu sesler konsantrasyonlarının bozulmasına neden olarak bir problem haline dönüşebilir.
VAJİNAL KURULUK SEBEPLERİ
Vajinal kuruluk (vajinada ıslanma azlığı) sebepleri:
Menopoz dönemi
Süt hormonunun artışı (Hiperprolaktinemi)
Vajinal enfeksiyonlar
Kullanılan bir takım ilaçlar
Aşırı stres
Vajinal floranın bozulması
Vajina içini yıkama (Vajinal duş)
Vajina içine çok fazla fitil, tampon ve ilaçların konulması
Cinsellikle ilgili olan vajinal kuruluk (vajinada ıslanma azlığı) sebepleri:
Cinsel isteksizlik
Cinsel uyarılma problemi
Cinsel partner ile uyumsuzluk, güvensizlik, iletişim problemleri
Cinsel ilişkide ağrı (Disparoni) ve Vulvar Vestibulit Sendrom
Menopoz döneminde vajinal kuruluk
Vajinal ıslanma azlığı hormonal bir problem olarak sıklıkla menopoz döneminde estrojen hormonunun azalmasıyla karşımıza çıkmaktadır. Bu dönemde verilen lokal (bölgesel) etkili vaginal fitil veya kremler vajinadaki kuruluğu ve kuruluğun neden olduğu ilişki problemlerine de çözüm olacaktır.
Prolaktin hormonu yüksekliği vajinal kuruluk nedenidir
Doğumdan sonraki lohusalık ve emzirme dönemlerinde artan “prolaktin (süt hormonu)” kadındaki estrojen hormonunu baskılayarak vaginadaki kuruluğa sebep olabilmektedir. Bazen da bu dönemler haricinde “hipofiz bezinde adenomlar” (iyi huylu hipofiz tümörleri) da memelerden süt gelmesi (galaktore) ve vajinal sulanmanın azalmasına neden olabilmektedir.
Vajinal enfeksiyonlar, kullanılan bir takım ilaçlar, hiperprolaktinemi (prolaktin hormonu yüksekliği) durumları, vajinal duş alımı (vajina içini yıkama), stres, vajinal fitil ve ilaçlar yine vajinada kuruluk şikâyeti yapabilirler.
Disparoni denen “cinsel birliktelik sırasında ağrı” durumunda da vajinal kuruluk vardır. Bunun da altında kişinin ilişki sırasında ağrı çekmesi nedeni ile uyarılamaması ve buna bağlı olarak bezlerin salgı üretmemesi yatmaktadır.
VAJİNAL KURULUK TEDAVİSİ ve ÖNLEMLER
Vajinal kuruluğun tedavisi de nedene yöneliktir.
Prolaktin hormonu yüksekliği varsa bu düzeltilebilir. (İlaçlarla veya cerrahi olarak)
Menopozdaki gibi estrojen eksikliği durumunda lokal ve sistemik etkili hormonal ilaç tedavileri uygulanabilir. (Estrojen içeren fitil, ovul veya kremler)
Vajinal enfeksiyonlara bağlı ise enfeksiyonlar tedavi edilebilir.
Disparoni varsa nedenleri araştırılarak uygun tedavi yöntemine geçilmelidir.
Vulvar vestibulit sendromu (vvs) tedavisi cerrahidir.
Cinsel isteksizlik ve uyarılma problemleri cinsel terapiler ile tedavi edilmelidir.
Vajinal lubrikant kullanımı (vajinal kayganlaştırıcılar)
Cinsel ilişki sırasında vajinayı kayganlaştıran ve bu şekilde penetrasyonun (birleşmenin) kolay olmasını sağlayan tıbbi ürünlere “vajinal lubrikan (lubrikant)” adı verilir.
Vajinal kuruluğa neden olabilecek hiç bir neden bulunamaması durumlarında lubricant (lubrikan) adı verilen kayganlaştırıcılar kullanılabilir.
Bu kayganlaştırıcılar (vajinal lubrikanlar) eczanelerde fitil, krem, jel, sprey veya aplikatör içinde kremler şeklinde pazarlanmaktadır.
Müessesemiz alerjik veya irritan olmayan, vajina PH’ına uygun (asit PH’lı) ve su bazlı
lubrikanların tercih edilmesini önermekteyiz.
Vajinal kuruluk sorunu mutlaka tedavi edilmelidir!
Vajinal kuruluk sorunu yaşayanlar zaman içerisinde cinsel ilişkide ağrı, acı (disparoni sorunu) ile cinsellikten iyice uzaklaşabilmektedirler. Bu da çift ilişkisinde sorunlar yaşanmasına, evlilik problemlerine ve özgüven kaybına yol açabilir. Bu nedenle vajina kuruluğu yaşayan kadınlarda uygun tedavi yöntemleri ile vajinal kuruluk sorunu mutlaka tedavi edilmelidir.
Yazar
Didem Kurban Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Akupunktur Op. Dr.
Randevu al Profili görüntüleyinYorumlar: (0)
Yazar
Didem Kurban
Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Akupunktur Op. Dr.