Vajinismus

Son yıllarda cinsel sağlık uzmanlarının medyada sık sık yer alması sayesinde vajinismus kelimesine aşina olmaya başladık. Ama hala vajinismus rahatsızlığı pek çok kişi için bilinmezliğini koruyor.

Peki nedir vajinismus?

Vajinismus tek cümle ile “ilişkiye girememek” diyebiliriz.

Biraz daha açarsak, vajinismus; kadının çeşitli korkular nedeni ile vücudunda ve vajinasında ilişkiye girmesini imkansız hale getiren istemsiz kasılmalar ortaya çıkmasıdır. Bu kasılmalar nedeniyle ilişki ya çok ağrılı olmakta ya da olamamaktadır. Belki bazılarınıza bu yazdıklarım çok uzak gelebilir ama vajinismus sandığınızdan çok daha sık görülmektedir. Her 10 kadından birinde vajinismus olduğu biliniyor.

Söylediklerinizi duyar gibiyim; madem bu kadar sık, biz neden hiç duymadık?

Duymadınız; çünkü bu sorunu yaşayan çiftler herhangi bir rahatsızlık yaşar gibi bunu yakınlarına, eşlerine dostlarına anlatamazlar. Utanırlar, çekinirler…Tekrarlayan başarısız cinsel birleşme denemeleri, her denemenin bu şekilde biteceğini bilmek; bir süre sonra çiftin arasındaki dokunmaktan, sevdiği insana haz vermek ve ondan haz almaktan gelen cinsel doyumu da azaltır. Çare bulamadıkça içlerine kapanırlar ve evliliklerinin ortasında tüm haşmetiyle duran bu sorunu çözmeyi erteledikçe erteler, sorunun üzerine gitmekten kaçındıkça kaçınırlar. Bazen çiftin arasında büyük sorunlar yaşanmaya başlar. Kadın suçluluk duygusuyla; alıngan, edilgen, çocuksu bir ruh haline bürünebilir. Erkek de eşi tarafından istenmediğini düşünüp öfkeli davranışlar sergileyebilir.

Bu umutsuzluk dalgaları içinde çift;

1-Cinsel birleşme yaşamaktan tamamen vazgeçebilir, ve evliliklerini bu şekilde devam ettirebilir.

2-Boşanabilir.

3-Bazen yetiştirilme tarzının etkisi ile erkek, yapmak zorunda olduğunu düşündüğü şeyi yapar, eşini zorlar ve zorla ilişkiye girebilir. Kadının ilişkiye girebiliyor olması vajinismus olmadığı anlamına gelmez. Bu acı verici, tekrarlayan deneyimler o kadının ve belki kızının cinsellikle ilgili algısını şekillendirecektir. Cinselliğin acı verici, korkunç bir şey olduğunu bir sonraki nesle aktarmaktan başka şansı kalmayacaktır.

4-Ya da bir sorunları olduğunu kabul edip çare aramaya başlayacaklardır.

İşte çiftin kaderinin değiştiği an bu andır. Sorunları olduğunu birlikte kabul edip bu soruna kararlı bir şekilde çözüm aradıklarında, aslında sorunun %50’sini çözmüş sayılırlar.

Bundan çok çok uzun yıllar önce vajinismusun nedeni bilinmiyorken, cinsel sağlık bilimi bu kadar ilerlememişken bu hastaların ilk başvurduğu hekimler olan jinekologlar soruna çare arıyorlardı.

Hastaların ortak şikayeti; penisin vajinaya girememesi idi.

Penis vajina içine doğru ilerletildiğinde kadın müthiş bir acı, ağrı duyarken, hemen hemen tüm erkeklerin kurduğu ortak cümle şuydu: “sanki orda bir duvar var ve cinsel organım o duvara çarpıyor.”

Sorunun kızlık zarından kaynaklandığını düşünen zamanın jinekologları hastalarına yardımcı olabilmek için kızlık zarını çıkarma ameliyatını yapmışlar ancak sorun kızlık zarından kaynaklanmadığı için bu operasyon işe yaramamıştır. Tıpkı uyutarak, uyuşturarak, anestezi uygulayarak çifti ilişkiye sokmanın işe yaramadığı gibi.

Vajinismusun Nedenleri Nelerdir?

Cinsel sağlık bilimi artık kesinlikle ortaya koymuştur ki vajinismus psikolojik alt yapısı olan bir hastalıktır ve tek tedavisi cinsel terapidir. Kısaca özetleyecek olursak vajinismusun temelinde bilinç altının yanlış şekillenmesi vardır. Sorun; cinsellikle ilgili yanlış bilineneler, bilinmeyenler, anlatılan korkunç hikayeler, hurafeler, kadın olmak, anne olmak, acı duymakla ilgili korkular ya da daha önce yaşanmış bir takım kötü deneyimlerden kaynaklanıyor olabilir. Bilinçaltını etkisi altına alan bu korku, ilişki anında vücudu da etkisi altına alır ve vücutta panik atak benzeri bir tablo oluşur.

Tamamen kadının kontrolünün dışında gelişen bu durum, ilişki sırasında kadının, kollarını, bacaklarını istemsizce kasmasına, eşini farkında olmadan itmesine neden olur. Vajina çevresindeki – kadının varlığından bile haberdar olmadığı-kaslar çok kuvvetli bir şekilde kasılır ve vajina kapanır. Erkek cinsel organı vajinaya doğru ilerletildiğinde kadın büyük bir acı duyar, erkek de vajinanın girişinin kapalı olduğunu hisseder.

Vajinismus Tedavisi

Öncelikle belirtmek isterim ki vajinismusun %100 tedavisi vardır. Dikkat ettiyseniz vajinismustan hiç kadının hastalığı olarak bahsetmedim, hep çiftin hastalığı olarak belirttim. Çünkü vajinismus kadının değil, çiftin hastalığıdır ve çift bunu, bu şekilde kabul ederse çözüm çok daha hızlı gelişecektir.

-Önce “çiftte vajinismus neden ortaya çıktı?” bu araştırılır.

-Sonra çifte özel bir planlamayla cinsellikle ilgili yanlış bilinenler, bilinmeyenler konuşularak, cinselliğe bakış açısı yeniden çerçevelendirilir.

-Küçük ama sağlam adımlarla kadının kendi vücuduna, üreme ve cinsel organlarına aşina hale gelmesi sağlanır. Vücudunun ve kaslarının (vajina çevresi kaslar-kegel kasları-dahil) kontrolü, evde yapılan egzersizlerle bilinçaltının elinden alarak, kadın kendi vücudunun patronu haline gelir.

-Aynı zamanda, daha önce bahsettiğim tekrarlayan başarısızlıklar nedeniyle azalmış olan cinsellikten alınan hazzın ve doyumun yeniden inşasını sağlayacak egzersizler - aşk oyunları çifte minik, eğlenceli ev ödevleri olarak verilir.

Terapide başarının sırrı çiftin birbirine ve terapistine güven duyması, sabır, inanç ve kararlılıkla yola devam etmesidir.

Unutmayın; vajinismusun kesin ve %100 tedavisi vardır ve kalıcı sonuç çifte özel planlanan bir tedavi ile mümkündür.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Bahar Baykal Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Bahar Baykal

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al