Yeni Bir Güne Yenigün'de

Yazar Ayşe Albayrak • 16 Eylül 2024 • Yorumlar:

Her sabah yeni bir başlangıçtır. Bazen rutine dalıp yaptığımız işleri farkında olmadan otomatik pilot eşliğinde yapıyoruz. Bunun farkına varabilmek ise durmayı gerektiriyor ama çoğumuzun buna vakti yok değil mi? Böyle zamanlar da gerek fiziksel ve ruhsal sağlığımız , gerekse ilişkilerimizde ki çıtırtılar durmamızı söyler aslında …

Çünkü hayatımızı anlamlandıran şeylere bakmak umutlarımızın filizlenmesini sağlar. Sabaha umutla uyanmak , yeni günü umutla karşılamak , yaşayacağımız olumsuzlukları engellemeyecektir ama bakış açımızı değiştirecek ve bizi daha güçlü , daha dirençli kılacaktır. Peki yeni güne umutla uyanmak için neler yapabiliriz;

Yeniliklere Alan Açmak:

Kendimizi konforlu hissettiğimiz güvenli alanlarımız vardır. Fakat aynı yollardan yürümek bir süre sonra alışkanlığa ve farkında olmadan geçip giden zamana dönüşecektir. İşe giderken farklı bir yoldan gitmek bile konfor alanımızdan çıkararak , yeni yerler keşfetmemizi sağlayabilir. Tanımadığınız komşumuzla tanışıp selamlaşmak , alışveriş yaptığımız marketin çalışanını yüzü asık gördüğümüz de bunu kişiselleştirmeyip ,üzerimize almadan devam edebilmek... Basit gibi görünen ama yeniliğe açılan kapılardır.

Küçük Hedefler Belirlemek

Gün içinde gerçekleştirebileceğimiz hedefler belirleyebiliriz.Sevdiklerimizle bir kahve içmek ,sürekli ertelediğimiz o telefon konuşmasını yapmak , gördüğümüz çöpleri toplamak, bir çiçeği sulamak, hasta olan komşumuza bir ikram da bulunmak ,ev halkı yemiyor diye yapmadığımız ama çok sevdiğimiz yemeği kendimiz için yapmak ,yanımızda nefes almasını önemsediğimiz biriyle kısa bir yürüyüşe çıkmak …Hayatımızda ki dinamiklere göre sonsuz küçük hedef bulabiliriz.

Bize  anlamlı gelecek küçük bir hedefi gerçekleştirdiğimizde, bu atılan küçük adımın gün içinde hem benlik saygımıza hem  de öz güvenimize  olumlu geri dönüşümleri olacaktır.

İşinizle ilgili yapmayı planladığınız bir yenilik için araştırmaya ihtiyacınız vardı değil mi ? Bugün bu araştırma için  bir yarım saatinizi  ayırdığınızda günün sonunda nasıl hissederdiniz? Küçük görünen bu adımlar büyük değişimlere yol açar .Başarmanın vermiş olduğu haz hem sizin hem de sizde ki yansımayla çevrenizde ki kişilerin de psikolojik sağlığı için olumlu bir adım olacaktır.

Sahip Olduklarımıza Odaklanmak 

Hayatta hepimizin eksikleri var.Bazı eksiklerimizi sıkı bir çalışmayla elde edebiliriz , bazı kayıplarımızın  ise sadece kabule ihtiyacı vardır.Penceremizi sadece yok olana açarsak göreceğimiz şey daha çok yokluk olacaktır.

İşte tam da bu yüzden sahip olduklarımıza odaklanmak , değerini bilmek umudu besler.Sabahları 1 dakika hayatımızda olan şeyleri düşünmek, bunlar için şükretmek , günün pozitif geçmesine katkıda bulunur.Penceremizin hayatımızda ki tüm gerçekliğe açılmasını sağlar.

Psikolojik Esnekliği İlke Edinmek 

Hayat her zaman istediğimiz şartları sunmuyor. İstemediğimiz,  bazen aklımızın ucuna gelmeyecek şeyler yaşıyoruz.Bu gibi durumlar da uyumlanmak psikolojik sağlığımız için önemli bir esneklik sağlıyor.Çünkü her ihtimalin başımıza gelebileceği hayatta,  esnek olabilmek kırılmaların da önüne geçiyor.Evet o olayı yaşamayı siz istemediniz , evet böyle bitmemeli , böyle olmamalıydı… Yaşanan olayları inkar etmeden gerçekliğiyle kabul edip , ders alabileceğimiz öğretmenlere çevirmek esnekliğin ilk adımlarından biri olabilir.

Pozitif  Mesaj Vermek 

Güne başlarken kendimize olumlu bir şeyler söyleyebiliriz. Sabah uyandığımız da ‘’Bugün güzel bir gün olucak’’ gibi basit bir cümlenin bile zihnimizde olumlu yansımasının güne nasıl yayıldığına şahit olabiliriz.

Açtığınız kapıların güzelliklere çıkması dileğiyle…

Psikolog / Aile Danışmanı 

Ayşe Albayrak 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar