Yumurtalık Kistleri
Yazar Ömer Dai • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 10 Eylül 2020 • Yorumlar:
Nedir: Her kadında 2 yumurtalık bulunur. Genellikle her ay bir yumurtalığından yumurtlar.Yumurtalık içerisinde bir kapsül içinde biriken sıvı birikimlerine kist denir. Kistler hiçbir şikayet yaratmayacağı gibi kasık ağrısı şeklinde bugu verebilir. Kistler, yumurtalık kanseri gibi anlaşılsa da birçok kist iyi huyludur ve zararsızdır.
Genelde şikayet oluşturmasalar da bazen baskı veya bıçak saplanır tarzda ağrılar yapabilir.
Kistler Neden oluşur:
Yumurtlama: Yumurtalıklar her ay yumurtalamak için hazırlanırlar. Bu nedenle önce folikül dediğimiz yapılar büyür ve bir yumurta hücresi atarlar. Bazı durumlarda bu folikül çatlaması olmaması nedeniyle kist büyümeye devam eder ve öylece kalır. Bu durum tamamen zararsızdır ve bir süre sonra kendiliğinden kaybolur
Dermoid kist: Sık izlenen kist tiplerindendir. İlginç bir şekilde içinden saç tırnak veya diş çıkabilir. Büyük kısmı iyi huyludur. Ancak cerrahi olarak çıkartılmalıdır.
Polikistik over sendromu: Yumurtlama probleminin en sık sebeblerindendir. Yumurtanın içinde birçok küçük kistik yapı bulunur. Bu durumun tedavisi ameliyat değildir.
Endometrioma (Çikolata kisti): Rahim iç duvarında olan hücrelerin yumurtalıkta görünmesi durumudur. İçerisinde koyu kahverengi bir içerik bulunması nedeniyle çikolata kisti olarak adlandırılır. Genelde hastaların özellikle adet dönemlerinde ciddi ağrılara neden olabilir. Hekim tarafından durumuna göre ya ilaç ile büyümesi yavaşlatılabiliniz ya da ameliyatla alınabilinir. Ancak alınsa bile tekrar nüks etme ihtimali vardır.
Yumurtalık kanserleri: Tüm yumurtalık kistlerinin %100’inden azında bulunur. Genelde ileri yaşlarda görünür. Karında sıvı birikimi eşlik edebilir. Bazen ileri evreye kadar hiçbir bulgu vermeyebilir. Bu nedenle yıllık jinekolojik kontroller çok önemlidir.
Tanısı nasıl konulur: Genelde ultrason ile muayene yeterli olsa da bazen MR ve tomografi çekilmesi tanıda yardımcı olmaktadır.
Her kistin tedavisi farklıdır ve hekim tarafından değerlendirilmelidir. Sağlığınız için yıllık Jinekoloji kontrolleriniz ihmal etmeyin.