Zirkonyum Protez Nedir? Nasıl Yapılır?
Yazar Gürkan Erenel • Diş Hekimi • 15 Nisan 2017 • Yorumlar:
Günümüz diş hekimliğinin teknolojik ve estetik malzemelerinden birisi olan zirkonyum; kron, köprü yapımında sıklıkla kullanılmaktadır. Biyolojik olarak uyumlu olması, renginin diş rengine yakın olması, dişten daha az madde kaldırılması gibi avantajları bulunmaktadır. Ancak bu avantajları her sabit protezi zirkonyumdan yapacağımız anlamına gelmemektedir. Hastanın diş rengi, yapılacak yerdeki boşluk miktarı, hastanın ortodontik durumu gibi kriterler neticesinde, hastalarımıza yapılacak protez tipine ve materyaline karar vermekteyiz.
Seçim zirkonyum’dan yana olduğunda ise; ilgili dişte basamaklı bir kesim yapılır ve kesim pürüzleri düzeltilip kesik diş ölçüye hazır hale getirilir.. Burada önemli olan dişlerin paralelliğinin sağlanmasıdır. Her iki çenenin de ölçüsü alınıp, hastamıza protezin bitimine kadar kullanacağı geçici protezi üretilip yapıştırılır.
Prova aşamaları sonunda hasta ve hekimin onayı alan protez yapıştırılır ve hasta kullanımı başlamaktadır.
Bu aşamada hastalarımıza bazı tavsiyelerimiz olmaktadır. Bunlar:
1. 1 saat yemek yememesi,
2. O gun protez tarafını pek kullanmaması,
3. Yumuşak gıdalarla başlamasını, sert gıdalara daha sonra geçmesini,
4. Gözden kaçmış bir yükseklik yada pürüzlülük varsa hemen hekiminize başvurmalarını tavsiye etmekteyiz.