CGF Tedavisi

Yazar Tuncel Ziylanİç Hastalıkları Uzmanı • 15 Ekim 2019 • Yorumlar:

Yaşa bağlı olarak azalma göstermekle birlikte,her insanın dolaşan kanında, adına CGF dediğimiz ve kelime anlamı “Konsantre Büyüme Faktörü “olan kök hücre kaynaklı hücreler bulunmaktadır.

Kişinin kendi kanından, laboratuar ortamında ve özel bir santrifüj ile ayrıştırılarak konsantre haline getirilen bu hücreler,tekrar aynı kişiye verildiğinde, migrasyon ( göç edebilme ),tamir ve yenileme özellikleri nedeniyle,vücudun hangi doku veya organında hasar varsa süratle o bölgeye ulaşıp,var olan hasarı yenilemeye çalışır.

TEDAVİ KULLANIM ALANLARI

Günümüzde CGF tedavisi ,tıbbın hemen her dalında uygulanmakla birlikte başlıca kullanım alanlarını şöyle sıralayabiliriz :

Eklem ve Kas Hastalıkları

-Fibromyaljiler

-Eklem Kireçlenmeleri ( Gonartroz,Omuz Eklemi Kireçlenmeleri vs. )

-Eklem ve Kas Yaralanmaları (Bursitis,Tendinitis,Tenisci Dirseği,Karpal Tünel Sendromu vs. )

-Topuk Dikeni

-Bel Travmaları (Bel Fıtığı ,Lomber Myalji )

 Nörolojik Hastalıklar ( İnme,Demans,Parkinson,MS,Vestibüler Sistem Hasarı,Alzheimer vs. )

Otoimmun Hastalıklar

 -Behçet Hastalığı

 -Romatoid Artrit

-Sedef Hastalığı (Psoriasis )

-İnflamatuar Bağırsak Hastalıkları (Crohn,Ülseratif Kolit vs.)

-Diyabet ve Komplikasyonları ( Polinöropati,Diyabetik Ayak vs.)

-Kronik Karaciğer Hastalıkları

-İyileşmeyen Yaralar

-Damar Dolaşım bozuklukları 

-Tüm allerjik hastalıklar  ( Kronik ürtiker,Saman nezlesi,Allerjik astım vs. )

-Kalp Yetmezlikleri

-Koroner Damar Hastaılıkları

 Genel olarak 2-3 haftada bir olmak üzere toplam 5-6 seanslık bir uygulama ile, hastalığın büyük oranda iyileşmesi sağlanmakla birlikte,bazı vakalarda 4-6 ay aralıklarla 2-3 seanslık idame tedavisi gerekebilmektedir.

 

Timus Tedavisi Nedir?

 

Timus bezi, göğüs kemiğinin üst kısmında bulunan bir iç salgı bezidir. Ağırlığı, kişi ergenlik dönemine erişinceye kadar 37 gramdır. Cinsel olgunluğa erişildikten sonra , yaşam süresince küçülen timus bezi ,kana hormon akışı sağlar, büyüme ve bağışıklıktan sorumludur. Eğer organizma bir hastalık tarafından saldırıya uğrarsa, timus bezi, saldırganları (mikrop, virüs vs.) öldürmesi için lenfositler (bir çeşit beyaz kan hücreleri) yollar. Bu bez, hem antikorların üretimi hem de hücresel savunmanın gelişimi için büyük önem taşır. 

 

Yaşam döngüsü süresince timus bezinin boyutlarının küçülmesi, bizler yaşlandıkça, bu salgı bezi ile ilgili bağışıklık karşılığının azalması anlamına gelir. 50 yaşımıza eriştiğimizde, timus bezinin sadece %15’i aktiftir. Bu durum enfeksiyonlar, kanser ve oto-immün hastalıkların, yaş ilerledikçe ciddi anlamda çoğalmasına sebep olur.

Genel olarak timus bezinin ve özellikle timik hormonlarının görevlerinin sadece bir kısmı keşfedilmiştir. Günümüzde, T-lenfositlerin kendini yabancıdan ayırt eden “bağışıklık savunması” ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Timus tarafından üç farklı hücre üretilir: Yardımcı hücreler; bağışıklık maddelerini uyarır ve düzenler ( öldürücü hücreler ve fagositleri canlandıran lenfokinler.) Ek olarak, bu yardımcı hücreler; B-lenfositler tarafından antikor üretimini uyarırlar.

İkinci grup, öldürücü hücre olmak için eğitilmiştir. Kanser hücrelerine doğrudan saldırma ve yok etme becerisine sahiptir. Baskılayıcı hücreler ise, son ve üçüncü gruba aittir. Bu hücreler  çok gereklidir, çünkü, bir kez başlatılan savunma reaksiyonunu sakinleştirme becerisine sahiplerdir.  Aksi taktirde, olabildiğince agresif yardımcı ve öldürücü hücreler, bedene de da zarar verebilir. Timus terapisi en önemli temel bağışıklık terapisidir.  Temel terapi, vücudun bağışıklık sistemini aktive eden ve dengeleyen bir seri timus ekstresi enjeksiyonlarını gerektirir. Tipik bir timus terapisi timus peptitlerinin kullanıldığı enjeksiyon sürecini içerir. Bu terapi, en önemli non-spesifik immünoterapilerden biridir. Hücresel immün sistemini aktive eder ve dengeler. 


 

Hangi Hastalıklarda Uygulanır ?

1- Bağışıklık sistem yetmezliğinin neden olduğu virus,bakteri ve mantar enfeksiyonları,Kronik Hepatit ve HIV vs. 

2-Kanser hastalarında azalmış bağışıklığın güçlendirilmesi sağlanarak, habis tümörlerin ilerlemesi ve nükslerin önlenmesi.

3-Yaşlılıkta azalmış bağışıklık sisteminin yeniden güçlendirilmesi yoluyla,canlılığın ve yaşam beklentisinin arttırılması ve böylelikle yaşa bağlı hastalıkların önlenmesi.

4-Bir çok Romatizmal Hastalıklara yol açan bağışıklık sistemi giderilmesi ve hastalığın tedavisine yardımcı olunması.

5- Tüm allerjik hastalıklar ( Saman Nezlesi,Allerjik Astım,Ürtiker,Allerji Eczema vs. )

6-Otoimmun Hastalıklar ( Sedef Hastalığı,Romatoid Artrit,Behçet Hastalığı,Hashimato ,Crohn ve Ülseratif Kol it gibi inflamatuar bağırsak  hastalıkları vs. )

7- Çeşitli nedenlere bağlı kronik yorgunluklar.

Nasıl Uygulanır?Tedavi genelde, doktorun muayenehanesinde, ayakta gerçekleştirilir. “Klasik timus Tedavi Dizisi” 15-20 enjeksiyonu içeren 2-5 haftalık bir programdır. Timus ekstresi enjeksiyonu gluteal kas içine yapılır ve genellikle ağrısızdır. Tedavi planı bireysel klinik tabloya göre değişebilir. Bazı klinik sendromlarda terapötik sonuçlar için, ek enjeksiyonlar gerekebilmektedir. (2-3 aylık süre içinde, 1-2 enjeksiyon gibi )

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tuncel Ziylan İç Hastalıkları, İmmünoloji, Tıbbi Onkoloji Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)