Minimal İnvaziv Cerrahi Nedir?
Yazar Yavuz Beşoğul • Kalp Ve Damar Cerrahı • 18 Haziran 2021 • Yorumlar:
Minimal invaziv cerrahi, halk arasında kapalı yöntem olarak bilinen küçük kesilerle yapılan ameliyatları ifade eden bir kavramdır. Minimal invaziv cerrahide küçük kesilerle giriş yapılarak kemik ve dokulara zarar vermeden problemin olduğu bölgeye ulaşılması ve tedavinin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Bunun dışında hastalığın tedavisi için gerekli müdahaleler problemin durumu ve niteliğine göre ikisinde de aynı şekilde yapılmaktadır.
Minimal İnvaziv Kalp Cerrahisi Nedir?
Minimal İnvaziv kalp cerrahisi, halk arasında kapalı yöntem olarak bilinen göğüs ortadan yarılmadan küçük kesilerle yapılan kalp ameliyatlarını ifade etmektedir. Minimal kesilerle kalp ameliyatının yapılması, göğüs duvarının bütünlüğünü bozmadan yani sternotomi denilen göğsün ortadan yarılmasını uygulamadan, göğsün yanlarından kaburgaların arasından girerek gerek kalp kapağı değişimini yapmak gerekse koroner bypass ameliyatlarını kalp çalışırken yapmak demektir. Her birinin ayrı teknikleri vardır. Kalp kapakları için sağ koltuk altından mimimal kesilerle kalp ameliyatı yapılır. Koroner bypass ameliyatlarında, damar sayısına göre tek damarsa meme altından küçük 7-8 santimlik kesilerle bypass ameliyatı yapılır. Bazen iki damar olduğunda da sağın tersi sol taraftan yine koltuk altından iki damar bypass ameliyatı yapılabilir.
Kesi yapmadan kasıktan girilip kateter yardımıyla kalp kapağı ve bir takım kalp damar sorunlarına müdahale edilebilmektedir. Bunun yanında koltuk altından, meme altından, meme dış kıvrımından küçük 4-5 santimlik kesilerle kalp kapak ameliyatları ve bypass ameliyatı yapılabilmektedir. Bu ameliyatların yapılabilmesinde gerekli test, analiz ve değerlendirmelerin ardından hastanın uygunluk durumu belirlenir ve uzman hekim tarafından en uygun ameliyat yöntemine karar verilir. Bununla birlikte robotik cerrahi ile kesi yapmadan birtakım işlemler gerçekleştirilebilmektedir.
Minimal İnvaziv Kimlere Uygulanmaz?
Minimal invaziv kalp ameliyatı genellikle tüm hastalara kalp kapağı değişimlerinde ve koroner bypass ameliyatlarında uygulanabilir. Fakat üçlü koroner bypass, üç ve üzeri damarların değişimi gerektiğinde, yine kalp kapağıyla birlikte koroner bypass ameliyatı gerektiğinde uygulanması mümkün olmayabilir. Ayrıca ileri derecede akciğer hastalığı olanlarda minimal kesilerle ameliyat yapmak mümkün olmayabilir.