Pudendal Nöropati (Pudendal Nevralji)

Yazar Burcu ÖrmeciNörolog • 15 Eylül 2021 • Yorumlar:

Pudendal sinir genital bölgenin motor ve duyusal işlevlerinin tamamından sorumlu olan ana sinirdir. Makat bölgesine, idrar yapmayla sorumlu bölgelere ve genital organlara giden 3 ana dalı vardır.

Pudendal nöropati pudendal sinir dallarının belli bölgelerde sıkışması ve ezilmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Belirtileri ilgili sinir dalının fonksiyon kaybıyla ilişki şikayetler ve genellikle oturmakla ortaya çıkan ve genital bölgeye sınırlı olan ağrıdır. Ağrının kalça alt kısmına ve bacağa vurması pudendal nöropatide beklenen bir durum değildir. Ağrı yatmakla veya ayağa kalkmakla azalır. Kaşıntı eşlik etmez. Duyu kusuru, uyuşma olabilir. Gece uyandıran ağrıların olması beklenmez. Bacaklarda uyuşma veya güç kaybı da pudendal sinirle ilişkili olamaz.

Genellikle çok veya zorlu doğum, ağırlık altında uzun süre kalma veya ağırlıkla squat yapma, dağa tırmanma, düşme, bisiklete binme, ters hareket v.s. gibi durumlar nedeniyle ortaya çıkar. 

Hastaların pudendal nöropati tanısı alması genellikle uzun yıllar alır. Öncelikle diğer sık görülen nedenler araştırılmalı ve dışlanmalıdır. Hiçbir nedenin bulunmadığı durumlarda tanı için elektrofizyolojik tetkiklerden destek alınabilir. Pudendal EMG her merkez tarafından yapılan bir inceleme değildir. Ayrıca pudendal siniri görebilecek şekilde yapılacak kontrastlı pelvik MR incelemeleri de tanıya destek verebilir. 

Pudendal MR ve EMG sonucu da normal çıkarsa bu durumda pudendal nevraljiden bahsedilebilir. Burada pudendal sinir anatomik olarak ciddi sorun yaşamadığı halde fonksiyonel olarak hastalanır ve ağrı duyusu oluşturmaya başlar. 

Nevraljik ağrılar en sık yüz bölgesinde (trigeminal nevralji) ve ensede (oksipital nevralji) görülür ancak duyu siniri olan her bölgede potansiyel olarak nevraljik ağrı ortaya çıkabilir. Pudendal nevralji de diğer nevraljik ağrılar gibi tedavi edilir. Ancak genital bölgede kronik ağrı yakınmasının ağrıya tahammül eşiğini düşüreceği ve psikolojiyi de bozacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle pudendal nevraljiler hemen daima psikiyatrik destekle birlikte tedavi edilmelidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)