0-3 Ay Büyüme ve Gelişmenin Takibi

Bebek doğudunda ilk hafta kilo kaybeder bu durum vücutta bulunan fazla sıvının atılmasından kaynaklanır. İlk hafta kaybettiği kilo vücut ağrlığının %10’nu geçmemelidir. İyi beslenen bir bebek İkinci haftanın sonunda doğum kilosuna ulaşası gerekir. 0-3 ay arası bebeklerde ortalama 20-30 gram tartı alımı olur; bir ayda 600-900 gr almış olur. Bu dönemde boy uzaması 2,5-3,5 cm/ay, ortalama 3. ayın sonunda 8 cm uzamış olur. Baş çevresi büyümesi 2 cm/aydır; Doğumda 34-35 cm olan baş çevresi 3. ayın sonunda ortalam 40 cm’e ulaşır.

Bebekler doğduklarında uzun süre bakıma muhtiyaçtır ve her ihtiyacını da ağlayarak dile getirirler. Yani acıktığında, uykusu geldiğinde, altını kirlettiğinde, gazı olduğunda, sıcak geldiğinde, korktuğunda ve her olumsuz duyguda ağlıyarak tepki verirler. Başlangıçta yeni anne olmuş birine bebeğin neden ağladığını anlamak oldukça zor gelebilir, ama içgüdüsel olarak anneler çok kısa bir sürede bebeklerinin neden ağladığını çözerler.

İlk 3 ayda bebeklerin güven duygusu kazanılması için beslenme, uyuma, alt değiştirme gibi ihtiyaçları uzun süre ağlatılmadan karşılanması gerekmektedir. Bebek ile nazik bir dille konuşulması, göz teması kurulması ve bebeğin gülümsemesini sağlamak sağlıklı bir sosyal gelişim için gerekmektedir.

Bu dönemde annenin bebeğine her fırsatta dokunması çok önemlidir. Bebeğin el ve ayaklarına dokunulması, basit hareketler yaptırılması özellikle banyo sonrası bebek yağı ile hafif bir masaj yapılması hem hareket hem de duygusal gelişimini artıracaktır. Gün içerisinde birkaç kez olacak şekilde bebeğin yüzükoyun yatırılması ve çabuk sıkılmamsı için karşısına geçip konuşulması onun kaslarını güçlendirecektir.

Bebekler 2. aydan sonra çevresiyle daha fazla ilgilenmeye başlarlar, bu dönemde bebeğin çevresinden daha fazla uyarı almasını desteklemek için kucakta yüzü dışa dönük olarak tutulması sosyal gelişimini uyarmaktadır. Bebeğin dil ve sosyal gelişimini uyarmak için uyanık olduğu zamanlarda onunla konuşmak, çıkardığı sesleri taklit etmek, yüksek sesle olmamak şartı ile müzik dinletmek ( televizyondan değil) faydalı olacaktır.

3. ayın sonunda bebeklerde kazanılması beklenen gelişim becerileri;

Ona konuşulduğunda yüze bakma, göz teması kurma ve gülümseme

Gözleriyle bazen de başıyla parlak renkli, dikkat çekici objeleri izleme

Agulama sesi çıkarma

Zil yada çıngırak gibi seslere tepki verme

Kol ve bacaklarını eşit derecede hareket ettirme

Kucakta başını dik tutma, yüzükoyun yatarken yerden başını kaldırma

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ayten Mutlu Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)