18-24 AYLIK ÇOCUĞUN BESLENMESİ
Yazar Leyla Yolar • Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doktoru • 31 Ekim 2017 • Yorumlar:
18-24 AYLIK ÇOCUĞUN BESLENMESİ
Yaşamın her döneminde önemli olan sağlıklı beslenme , çocuklar için anne karnında başlar ve çeşitli organların gelişmeğe devam ettiği 20’li yaşlara kadar devam eder.Gebelik ve erken çocukluk dönemindeki beslenmenin sağlık üzerine kısa ve uzun dönemde önemli etkileri vardır.Yapılan araştırmalar ilk 7 yılda sağlıklı beslenen çocukların diğer etkenlerden bağımsız olarak okul başarılarının daha yüksek olduğunu göstermiştir.
Sürekli büyüyen ve gelişen organizmaya sahip olan çocukların beslenmesi;büyüme-gelişmenin yanısıra hastalıklardan korunma , ergenlik ve erişkin dönemdeki sağlık için de geçerlidir.
2 yaşına gelmiş bir çocukta lineer büyüme duraklamış ve bodurluk gelişmişse buı dönemden sonra düzeltilmesi çok zordur.Bu nedenle sağlıklı beslenme stratejilerinin ilk yıllarda benimsenmesi önem kazanır.Erken yaşlarda yapılan beslenme hataları ,uzun dönemde bozuk entellektüel ve çalışma kapasitesi,üremede sorunlar gibi olumsuzuklara neden olmaktadır.Bu nedenle sağlıklı ve doğru beslenme için geliştirilecek öneriler ve uygulamalar sonderece önemlidir.
Bilindiği gibi ilk 6 ay sadece anne sütü tek başına yeterlidir.Ancak sonrasında tamamlayıcı besinler gerekmektedir.Tamamlayıcı besinlerin uygunluğu malnütrisyon dediğimiz yetersiz beslenme yanında hastalıklardan ve obesiteden korumak açısından önemlidir.Ek gıdalar da dediğimiz tamamlayıcı beslenmeye 6. Aydan itibaren başlanmalı ve anne sütüyle beslenmeye 2 yaşına kadar devam edilmelidir.
Uygun tamamalayıcı beslenme enerji ve mikronutrientlerden(demir,çinko,kalsiyum,vitamin A ve C,folik asit )zengin,patojenler,toksinler veya zaralı kimyasalları içermeyen,GDO’suz, tuz,şeker,baharat içermeyen yemesi kolay,bebek tarafından kabul edlebilir uygun miktarlarda olmalıdır.
18-24 aylık bebeklere tamamlayıcı besinler, anne sütü alanlara günde 3-4 kez,almayanlara 5 kez verilir.Anne sütü alımını kısıtlamamak için aşırı miktarda vermekten kaçınılmalıdır.Bu dönemde anne sütü enerji gereksiminin 1/3 nü sağlamalıdır.
Anneler çocukların çeşitli tatlara alışmasını sağlamak için erken yaşlarda bunlarla tanıştırmalı ve yemek çeşitliliğini arttırmalıdır.Eğer besini ilk seferde reddederse farklı tatlar denenmeli,zorlayıcı olmadan tekrar tekrar verilerek alışması sağlanmalıdır.
Mümkünse hergün demirden zengin hayvansal kaynaklı besinler,özellikle vitamin A veD olmakla beraber diğer vitaminler,minerallerden zengin besinler,sebze ve meyveler,tahıllar dengeli birşekilde verilmelidir.Bu aylardaki çocuklara şeker,kahve,konserve,kızartma,işlenmiş bazı besinler, hazır meyve suları verilmemelidir.
Genellikle çocuklar sebzeleri pek sevmezler.Yenebilecek çiğ sebzeleri sağlıklı dip soslar yaparak ör.pancar,yoğurt,sarımsak ve zeytinyağından oluşan sosa batırıp yemesi sağlanabilir.Brokoli ve karnıbaharın üzerine eritilmiş peynir konulabilir.
Yemekler eğlenceli hale getirilirse yemek seçen çocuk seçici olduğunu unutabilir.Yaratıcılık kullanılarak dometesli zeytinli uğur böcekleri,araba şeklinde köfteler ,küçük domateslerle arabanın tekerleği yapılarak görsel bakımdan zengin menüler hazırlanır.
Yemeği sofraya getirirken önce sebze sonra proteinli besin en son karbonhidratlı besin(makarna) getirilir.Israrla,zorla yedirilmemeli.Çünkü tepki olarak yemeyebilir.Ciddi olarak besin eksikliği ,gelişim geriliği yoksa,enerjik görünüyorsa yeterli yiyor demektir.Annelerin endişelenmemesi gerekir.Sabırlı ve esnek davranmalıdır.Çünkü çocuk büyüdükçe yemek seçmeyi bırakacaktır.
18-24 aylık çocuklarda günlük menü örneği:
Kahvaltı
- 2/3 su bardağı süt(120ml)
- 1 yumurta veya kibrit kutusu kadar peynir
- 2-3 adet zeytin (çekirdeği çıkartılmış)
- 1 ince dilim tahıllı ekmek
- Birkaç dilim domates veya salatalık(mevsiminde
Öğle
- 2-3 yemek kaşığı kıymalı sebze yemeği
- 2 yemek kaşığı pilav veya makarna
- 2 yemek kaşığı yoğurt(evde yapılmış)
İkindi
- 1 kase yoğurt(150ml)
- 1 küçük meyve veya 1 dilim evde yapılmış kek
Akşam
- 2-3 adet ızgara köfte
- 1 kase çorba
- ½ dilim tahıllı ekmek
Gece
- Anne sütü