2 Aylık Bebeklerin Gelişimi
Yazar İrem Tulumoğlu Yücel • 13 Aralık 2024 • Yorumlar:
MİNİ EBEVEYNLİK SINIFI
Bebeğinle ilk ayını bitirdin. Bebeğinizin rutinleri oluşmaya başlayacak, bebeğin hareketlenecek ve size tepkiler verecek. En heyecan verici dönüm noktası ise, gülümsemeye başlayacak.
Peki bu ay sizi başka neler bekliyor?
Bu yazım da; iki aylık bebeğin genel gelişimsel özelliklerini, bebeğinizin boyu ve kilosunu, iki aylık bebeğinizi nasıl destekleyeceğinizi ve gelişim açısından dikkat etmeniz gereken aşamalardan bahsedeceğim.
2 AYLIK BEBEĞİN GENEL GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
Bebeğiniz kucağa alındığında başını yaklaşık on ya da on beş saniye dik ve dengeli tutabilir.
Sırt üstü yatırıldığında başını kaldırmaya çabalar.
İkinci ayda bebeğinin görme yetisi geçen aya göre daha nettir. Daha net gördüğü için parlak ve canlı renklere daha fazla ilgilidir.
İkinci ayda işitme duyuları ilk aya göre daha iyi düzeydedir.
Kalın ses ile ince seslerin farkını ayırt edebilir. Örneğin, anne ile babanın sesini fark etmeye başlayabilir.
Farklılaşmış ağlama davranışı gösterir. Acıktığında, korktuğunda ağlama davranışları farklılaşır.
'A, e, o, u, i' gibi sesler çıkararak sesini keşfeder.
Mutlu olduğunda cıvıldar ve gülmeye başlar. Size doğru gelen bir sürü tatlı gülümseme var bunları bugüne kadarki tüm sıkı çalışmanızın ödülleri olarak düşünün.
Ellerini keşfeder ve incelemeye başlar. Ellerini ağzına götürmeyi öğrenebilir. Sürekli el ve ayakları ile oynayabilir.
Hareketlerinde artış gözlemlenir bundan dolayı vücudunun kontrolünü sağlayamaz.
Gündüzleri uyku süresi yine fazla olmasına rağmen geceleri daha rutine binmiş olur ve fazla uyumaya başlar.
2 AYLIK BİR BEBEĞİN BOYU VE KİLOSU
2 aylık bebek gelişiminde, büyüme hızı ilk haftalara göre aynı hızla ilerler. Ortalama haftada 150 - 200 gram alır.
2 aylık bir bebeğin kilosu ortalama 4-5 kg civarındadır. Her sağlıklı bebeğin farklı boy ve kilolarda gelişim gösterebilir. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi için mutlaka doktorunuza danışın.
2 aylık bir bebeğin boyu ayda 1-1,5 cm kadar uzayabilir. Unutmayalım ki bunlar yaklaşık değerler her çocuğun gelişimi farklıdır.
BEBEĞİMİN GELİŞİMİNİ NASIL DESTEKLEYEBİLİRİM?
Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda başını dik tutabilmesini desteklemek için siz ya da diğer bir aile üyesi bebeğinizin göz hizasında bir çıngırak sallayın ve bu çıngırağı kademeli olarak 5-10 cm yukarı doğru kaldırın.
Bebeğinizle zaman geçirirken yaptığı davranışları gözlemleyin.
Bebeğinizin bezini değiştirirken, emzirirken onunla basit cümlelerle sohbet edebilirsiniz, ritimli şarkılarla dikkatini çekebilirsiniz.
Bebeğinizle göz teması kurabileceğiniz pozisyonda durun ve farklı zamanlarda “agulama” seslerini çıkarın. Bu sesleri çıkarırken sesinizin şiddetini (yüksek-alçak ses) arttırıp azaltın, zaman zaman sesleri uzatın, bebeğin sizin yüzünüze ve ardından ağzınıza bakması için yönlendirin. Siz ses çıkarın ardından bebeğinizin ses çıkarması için destek olun ve onun çıkardığı sesleri taklit ederek karşılıklı ses çıkarmayı tekrarlayın.
Bebeğiniz kucağınızda etrafı görebilecek pozisyondayken evde birlikte zaman geçirdiğiniz diğer aile bireylerinin olduğu bir ortamda bebeğinize 'neredeymiş baba?' diye sorun ve babayı gösterip ‘babası burada' deyin. Bunu diğer aile bireyleri için de deneyimleyebilirsiniz.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Bebeğiniz için hayatının ilk iki ayı inanılmaz bir büyüme ve gelişme içerir. Bununla beraber etrafına olan merakı artarak keşif yapmaya başlar. Fakat bebeğiniz için dikkat edilmesi gereken kısımlar vardır bu durum da ne kadar erken müdahale yapılırsa bebeğinizin gelişimi için o kadar hızlı yol alınır.
Dikkat edilmesi gereken konular şunlardır;
Bebeğinizle konuşurken sizinle hiç göz teması kurmaması
Gözleriyle sizi izleyip takip etmemesi
Eline tutabileceği bir nesneyi verdiğinizde kavramaması ya da parmağınızı kavrayamaması
Kısa süre de olsa başını hiç kaldıramaması
Çok sık kusuyor olması
Hiç kilo almaması durumunda mutlaka doktorunuza danısmalısınız.
Bebeğinizin gelişiminin takibini erkenden başlatarak, olabilecek müdahalelere hızlı yol alabilmek için danışmanlık formunu doldurabilirsiniz.