20 Yaş Dişleri
Yazar Melih Özgen • Ağız Ve Diş Sağlığı • 19 Haziran 2018 • Yorumlar:
Ağzınız, yaşamınız boyunca birçok değişiklikten geçer. Dişle ilgili büyük bir dönüm noktası genelde 17 ve 21 yaşları arasında meydana gelir, bu da yirmi yaş dişlerinizin ortaya çıkmasıdır. Bu dişlere tarihsel olarak yirmi yaş dişi adı verilir çünkü yirmili yaşlarda çıkmaya başlarlar.
Dişler düzgün bir şekilde çıkarsa, sağlıklı yirmi yaş dişleri çiğnemenize yardımcı olabilir. Yirmi yaş dişleriniz ortaya çıkarken biraz rahatsızlık hissetmek normaldir ama ağrınız varsa derhal diş hekiminize görünün.
Dişlerin Çıkması İçin Alan Var mı?
Yirmi yaş dişlerinin çıkması için yüzeyde yeterli alan yoksa ya da dişler yanlış pozisyonda çıkıyorsa, bu dişler sorunlara yol açabilir. Eğer diş hekiminiz yirmi yaş dişlerinizin gömülü olduğunu söylüyorsa bu, yirmi yaş dişlerinizin çenenizde ya da diş etlerinizin altında sıkışmış olduğu anlamına gelir.
Yirmi yaş dişleriniz diş etlerinizden yukarı doğru çıkarken diş hekiminiz ağzınızı aşağıdakilerin işaretleri için gözlemliyor olacaktır:
-
Doğru konumda olmayan yirmi yaş dişleri, yiyeceklerin hapsolmasına yol açabilir. Bu, çürüklere yol açan bakterilere çoğalmaları için bir yer verir.
-
Düzgün çıkmayan yirmi yaş dişleri, yirmilik dişlerle onların yanlarındaki azı dişlerinin arasını dişi ipiyle temizlemeyi zorlaştırabilir.
-
Kısmen çıkmış yirmilik yaş dişleri, bakterilerin diş etlerine ulaşması ve enfeksiyonun oluşması için bir zemin oluşturur.
-
Bazen, çıkacak yeri olmayan yirmi yaş dişlerinin çapraşıklığa yol açtığı ya da komşu dişlere zarar verdiği durumlar görülebilmektedir.
-
Gömülü bir yirmi yaş dişi, gömülü dişte ya da gömülü dişin kenarında bir kist oluşturabilir. Bu, yakındaki dişlerin köklerine zarar verebilir ya da dişlerinizi destekleyen kemiği tahrip edebilir.
Neden Yirmi Yaş Dişinizi Çektirmeniz Gerekebilir
Her hasta kendine hastır ama genelde yirmi yaş dişlerinin, ağızda değişim göstergeleri varsa çıkarılmaları gerekir. Bu göstergeler:
-
Ağrı
-
Enfeksiyon
-
Kistler
-
Tümörler
-
Yandaki dişlere hasar verme
-
Diş eti hastalığı
-
Diş çürümesi (dişi iyileştirmek mümkün değilse ya da istenmiyorsa)