21 Gün Kuralı
Yazar Tuğçe Özer • Psikolog • 8 Mayıs 2020 • Yorumlar:
Herhangi bir alışkanlık kazanmak istediğinizde ya da bir alışkanlığınızı değiştirmek istediğinizde çevrenizden daima duyduğunuz bir cümle vardır:” 21 gün dayanırsan geçer!”
Kimimize göre şehir efsanesinden farkı olmayan bu cümle aslında içinde ciddi bir bilim barındırıyor. İnsanların çoğu için bu süre yetersiz ya da gereksiz olarak görülebilir.
Oysa 21 gün beynin yeni bir şeyi kabullenmesi ya da var olan bilgiyi unutması için tamamen yeterli bir süre.
Genelde diyet yaparken,spora başlarken, sigarayı bırakırken bu tip radikal kararlar alırız. Hatta aşk acısı bile buna dahil. 21 günden fazla aşk acısı çekmek bile beyninizin size bir oyunu aslında...
1 gün boyunca kişisel bir hedefe odaklanıyoruzdur. Üç hafta sonra, bu amacın peşinde koşmak bir alışkanlık haline gelir. Bu alışkanlığı edindiğinizde, bunu 90 gün daha yapmaya devam ederseniz yani üç hafta ve sonra 90 gün boyunca bir şey tutabilirseniz, o zaman kalıcı bir yaşam tarzı değişikliği haline gelir.
Bildiğiniz üzere bir şeye alışmak, alışkanlık kazanmak zihnimizde 20 günde meydana gelen bir durumdur. Aynı eylemi, aynı hareketi 20 gün boyunca yaptığınızda 21. günde alışkanlık kazanmış olursunuz.
Bir düşünün. Ehliyeti ilk aldığınızda sağa sola bakmayı,sinyal vermeyi,farları açmayı, vitesi değiştirmeyi ve pedalların yerini sürekli düşünürüz. Araba kullanmaya başladıktan belli bir süre sonra beynimiz bunu otomatiğe bağlar.
Bireysel gelişim yolculuğunuzda bilinçaltınıza bir süre tanımanız yerinde olacaktır. Bu sürede bilinçaltınız olgunlaşacaktır. Burada asla unutmamanız gereken tek kural var; 21 gün boyunca istediğiniz şeyi hiç sekteye uğratmadan her gün düzenli olarak yerine getirmeniz gerekiyor.
Alışkanlıklar tekrarlana tekrarlana kazanıldığı için, zihniniz ve kaslarınız tekrar edilen bir şeyi ezberlemeye başlıyor. Dişlerimizi fırçalamak, yürümek ya da ayakkabımızı bağlamak için düşünmüyoruz değil mi?
Sadece irade kullanarak alışkanlık değiştirme çabaları ancak kısa bir süre işe yarar. Sonra eski alışkanlıklara geri dönülür; çünkü bilinç ile bilinçaltı çatıştığında kazanan daima bilinçaltıdır.
Siz bilinçli olarak sigarayı bırakmak isteyebilirsiniz ama bilinçaltınızda sigarayla ilgili olumlu bir kayıt olduğu sürece iradenizi kullanarak sigarayı bir süre bıraksanız bile bir müddet sonra yine başlarsınız.
Şunu unutmayın ki; bir alışkanlığı ondan kurtulmaya çalışarak değiştiremezsiniz. Ama yeni bir alışkanlık yaratabilirsiniz. Kötü alışkanlıkları yok etmek, yeni bir şeyi öğrenmekten daha zordur.Bu yüzden pes etmemeli, gerekirse sevdiklerinizden destek almalısınız. Zoru başardığınızda diğer pek çok şey beş dakika bekleyebilir. Hedefe odaklanmanın ve zafere ulaşmanın hazzı bir başka olacaktır.