3-6 Ay Büyüme ve Gelişmenin Takibi

Bu aylarda kilo alımı 17 gr/gün ile ortalama 500 gr/aydır ve 5. ay hedefi doğum kilosunun iki katıdır. Boy uzaması 2 cm/ay, toplam 3-6 ay arası 8 cm uzamakta ve 6. ayın sonunda yaklaşık 65 cm’e ulaşır. Baş çevresi büyümesi 1 cm/ay olarak artar ve 6. ayın sonunda 43 cm’e ulaşır.

3-6 ay gelişimine gelince bu dönem hızlı sosyalleşme dönemidir. 3. Aydan itibaren bebekler kendileri için özel olan yetişkinleri yani anne ve babayı tanımaya başlar. Onunla konuşulduğunda agulamaya başlar ve sesle gülmeye başlar. Bebeğin ismini kullanarak söylenen şarkılar onun ilgisini çeker. Bu dönemde aşırı salyaları akar ve ellerini ağızına götürmekten çok hoşlanır. 4-6 aylık dönemde ilgisini çeken nesnelere uzanır yakalar ve ağızına götürür. Sırt üstü yatarken başını kaldırarak kalkmak istediğini belirtir. İhtiyaçlarının annesi tarafından giderildiğini, ağlamasının annesini çağrma yolu olduğunu farkeder. Anne bebeği anlayıp isteklerine yanıt verdikçe bebeğin de ihtiyaçlarını anlatma becerisi gelişir. Yüz üstü pozisyondan sırt üstü pozisyona döner. 5-6 aylık dönemde nesneleri bir elinden diğer eline geçirebilir, destekli oturabilir.

Bu dönemde anne bebekle aynalı oyuncaklarla oynamalıdır; arkasına geçerek her iki kulağına değişik sesler çıkararak dönüp bakmasını sağlamalıdır; kucakta otururken sırtına destek vermeyerek kendi kendine oturmaya hazırlanmalıdır. sırtüstü yatarken her iki bilekten sıkıca kavrayarak kafasını toplayarak kalkması sağlanmalıdır.

Özellikle 6. ay dolaylarında anne bebekle ‘’ce-e’’ oyunu oynamalıdır. Böylece bebek göz önünden ayrıldığında annesinin yok olmadığını ve tekrar geldiğini ve anne bebeğine ‘’ gitsem de ben varım, burdayım’’ mesajı vermiş olur.

6. ayın sonunda kazanılması beklenen gelişim basamakları;

Eline dokundurulan bir nesneyi tuttma

Küçük nesnelere odaklanıp bakma

Otururken önündeki oyuncağına uzanıp alabilme

Sırtüstü yatarken nesneleri başını çevirerek takip ettme

Ellerini seyretme

Sesli gülme

Arkasından gelen sese dönüp bakma

Arkasından adı ile seslenildiğinde dönüp bakma

Sırtüstü yatarken yüzükoyun dönme, yüzükoyun yatarken sırtüstü dönme

Destekli oturabilme

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ayten Mutlu Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)