5 Adımda Annenizin Sağlığını Artırın!

Yazar Özden KaçarDiyetisyen • 14 Ağustos 2019 • Yorumlar:

Her sabah siz okula gitmeden kahvaltınızı sofrada hazır eden, okulda öğle yemeğinde yemeniz için sağlıklı beslenme çantası hazırlayan, akşam yemeğinde damak zevkinize uygun lezzetleri önünüze seren birini düşünün… Anneniz… Hiçbir zaman bahane bulmadan, yorgunum demeden bu rutini her gün tekrarlayıp görev edinen annenizin sağlığı için bir katkıda da siz bulunun. 5 adımda onun sağlığına sağlık katmanız mümkün!

  1. Zengin Potasyum Kaynaklarına Yönelin

Yaşla birlikte artan kan basıncının etkisiyle beslenmeye menapoz döneminde ayrıca dikkat etmek gerekiyor. Potasyum kan basıncının düşmesine yardımcı olurken, besinsel olarak gıdalarla potasyum ihtiyacını karşılamak oldukça kolay. Her mevsim mutfağımızda bulunan patates iyi bir potasyum kaynağı. Tabi doğru yöntemle pişirmek kaydıyla! Ortalama 1 küçük boy fırın patates yediğinizde 1 dilim ekmek yemiş gibi olduğunuzu unutmayın, porsiyon kontrolünü elden kaçırmayın!/p>

  1. Zenginleştirilmiş Gıdalar Tüketmesine Yardımcı Olun!

İçeriğine vitamin, mineral takviyesi yapılmış gıdalar tüketmesine özen gösterin. İyotlu tuz, D vitamini ile zenginleştirilmiş süt gibi… Özellikle menapoz döneminde ki kadınlar için D vitamini ile zenginleştirilmiş gıda tüketimi çok önemli. D vitamini kemiklerin güçlenmesi için gerekli kalsiyumu vücudumuzun emmesine yardımcı oluyor, osteoporoza karşı vücudu koruyor. Fakat yaşla birlikte cildin D vitaminini alma becerisi azalıyor. Ayrıca D vitaminini aktif forma dönüştürmekte görevli barsak ve böbreklerimiz eski becerisini kaybediyor. D vitamini ile zenginleştirilmiş gıda tüketimi oldukça önem taşıyor.

  1. Gözler En Önemli Organlarımız!

Size doğduğunuzdan bugüne kadar değişmeyen duygularla bakan annenizin gözlerini koruyun. Yaşla birlikte gelişen göz hastalıklarından katarakta karşı koymak için beslenmesinde koyu yeşil yapraklı sebzelere yer açın. Ispanak, marul, kale gibi sebzelerde bulunan fitokimyasallar göz sağlığını korumaya yardımcı gıdalardan. Bu gıdaları çiğ halde salatalara eklemek en doğru tercih!

  1. B Vitamini Kaynakları İle Mutlu Edin!

Yapılan araştırmalar B vitamini kaynaklarının kişinin mutlu olmasında etkili olduğunu ispatladı. B grubu vitaminlerden B12 vitamini sinir sistemimizin sağlıklı olmasında oldukça etkili ve vücudun B12 emilimi midede gerçekleşiyor. Fakat gastrointestinal sistemde ki emilim bozuklukları, 65 yaş üstü kişiler, gebeler ve emzirenler, beslenmelerinde et grubuna yer vermeyen kişilerde B12 vitamini emilimi düşüyor, doktor kontrolünde kişinin B12 seviyesine bakılması büyük önem taşıyor. Kişide eksiklik varsa doktorun önerdiği ilaçları aksatmadan kullanması, tükettiği gıdalarla desteklemesi gerekiyor. Son dönemde tahılların içerisine eklenen B12 sayesinde mide asidinden etkilenmeyen formunu vücuda almak mümkün.

  1. Kalbine İyi Bakın!

Menapoz sonrası kadın hastalıklarında kalp hastalıkları birinci sırada geliyor. Bu dönemde kadınların kalbe iyi gelecek gıdalar tüketmesi çok önemli.  En iyi omega-3 kaynağı balık ise kalbe iyi gelecek gıdalardan.. Bu dönemde annenizi deniz somonu, vakumlu poşetlerde satılan light ton balığı yemesi için teşvik edin, yeterli balık tüketimi yoksa doktor kontrolünde dışardan takviye olarak almasını sağlayın.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)