7’den 70’e Sağlığınız İçin Omega-3 Kaynaklarıyla Beslenin!
Yazar Özden Kaçar • Diyetisyen • 15 Ağustos 2019 • Yorumlar:
Doğal Omega-3 kaynağı anne sütü ile birlikte bebeğin doğumundan, gelişimine hatta yaşlılık dönemini sağlıklı geçirmek adına omega-3 kaynaklarıyla beslenmek oldukça önemli.
-
Bebeğin zeka gelişimine yardımcı olur. Bebeğin ilk 6 ay anne sütü ile beslenmesi oldukça önemlidir.
-
Okul döneminde kavrama yeteneğini artırır, derslerde başarı sağlar.
-
Yaşlanma ve kırışıklığa karşı meydan okur.
-
Son dönemde oldukça sık görülen depresyon, anksiyete durumunun önüne geçer. Psikolojik olarak kişinin kendini iyi hissetmesine yardımcı olur.
-
Düzenli olarak omega-3 kaynaklarıyla beslenmek kalp hastalıkları görülme riskini azaltır, kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
-
Görülmesinde genlerin büyük etkisi olan, şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin gelişmesini önler.
Omega -3 ihtiyacınızı yalnızca balık mı karşılar?
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte tükettiğimiz balık miktarında da epey düşüş oluyor. Oysa balıktan almamız gereken yağ asitlerini gün içinde karşılamamız oldukça önemli. Yaz mevsiminde balık tüketmeye önem vermeli, tüketmiyorsak muadili olan gıdalardan destek almalıyız.
Omega-3 yağ asitleri en çok hangi gıdalarda bulunuyor?
-
Omega-3 bir yağ asidi çeşididir ve vücudumuz omega-3 yağ asitlerini üretemez. Dışardan hazır olarak almamız gerekir.
-
Omega-3’ün de çeşitleri var. EPA ve DHA formu bizim için en kıymetli olan formları ve bunu da genellikle balık yiyerek karşılıyoruz.
-
En iyi omega-3 kaynağı Norveç somonudur. Aynı zamanda yağsız-konserve olmayan ton balığı, uskumru, ceviz, keten tohumu gibi gıdalarla da omega-3 almak mümkün.
-
Yazın sıcaklarda balık yemek zor geliyorsa her gün 3 tam ceviz içi yiyerek omega-3 ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olun.
-
Keten tohumunu tercih edecekseniz taze haliyle satın alıp kendiniz öğüterek tüketmeye çalışın. Günde 1 tatlı kaşığı kadar öğütülmüş keten tohumunu yoğurdunuza karıştırarak veya salatalarınıza ilave ederek tüketebilirsiniz. Ancak keten tohumu riskli bir gıdadır, özellikle hamilelerin ve emzirenlerin keten tohumu tüketmemesi gerek, unutmayın.
-
Omega-3 ‘ü besinlerden karşılamak her zaman en güzel seçenek. Fakat gıda yoluyla karşılanamıyorsa mutlaka takviye olarak almak gerek.
-
Takviye olarak omega-3 alacaksanız EPA/DHA oranının 3/2 ve katları olmasına dikkat edin. Oran arttıkça vücudun faydalanma oranı da artar. İçeriğinde beta karoten bulunması da emilimi yani vücudun faydalanmasını artıran faktörlerden.
-
En iyi beta karoten kaynakları ise havuç başta olmak üzere turuncu sebze ve meyveler, kayısı, kabak, dolmalık biberdir. Omega-3 kaynağı gıdalarla birlikte bu gıdaları tüketmeniz vücudunuzun faydalanma oranını artıracaktır.