A’dan Z’ye Mikro Yeşillik (Filizlendirme)
Yazar Gizem Soncu • Diyetisyen • 24 Mart 2022 • Yorumlar:
Mikro yeşillikler son dönemin gözdesi haline gelmiş durumda, aynı zamanda hem sağlıklılar hem de lezzetliler. Bakmayın öyle ufak tefek göründüklerine, çoğunlukla olgun sebze yeşilliklerinden daha yüksek besin seviyelerine sahiptirler.
Mikro yeşillikler yaklaşık 2,5-7,5 cm boyunda, genç sebze yeşilliklerdir. Filiz ve bebek filizi arasında bir yere düşen bebek bitki olarak da bilinirler. Mikro yeşillikler bebek yeşilliklere daha benzerdir, çünkü sadece sapları ve yaprakları yenilebilir olarak kabul edilir. Mikro yeşillikler, açık havalarda, seralarda hatta pencere kenarı gibi çeşitli yerlerde yetiştirilebildiği için onları yetiştirmek çok uygundur. Ayrıca fonksiyonel gıda kategorisinde değerlendirilirler çünkü birçok besin ögesinin son derece kolay bir biçimde alınmasını sağlarlar.
En Popüler Mikro Yeşil Türler Nelerdir?
Mikro yeşiller birçok farklı tohum türünden yetiştirilebilir. Şimdi en popüler türleri sizler için sıralıyorum.
Tuprgiller: Brokoli, karnabahar, lahana, turp, roka ve su teresi
Papatyagiller: Marul ve hindiba
Maydanozgiller: Dereotu, havuç, kereviz ve rezene
Nergisgiller: Pırasa, sarımsak ve soğan
Ispanakgiller: Kinoa, amarant, pazı, pancar ve ıspanak
Kabakgiller: Kabak, salatalık ve kavun
Ayrıca; pirinç, yulaf, buğday, mısır ve arpa gibi tahıllara ek olarak nohut, fasulye ve mercimek gibi baklagiller de bazen mikro yeşilliklere dönüşür.
Peki, Mikro Yeşilliklerin Tadı Nasıldır?
Hemen veriyorum cevabını.. Mikro yeşilliklerin tadı değişir. Evet doğru duydunuz öyle tek bir aromaya sahip değiller. Çeşitliliğe bağlı olarak baharatlı gibi veya hafif ekşi hatta bazen hafif tatlımsı bile olabilirler. Fakat genel olarak güçlü bir lezzete sahiptirler ve konsantre olarak kabul edilirler.
Mikro Yeşillikleri Değerli Kılan Özellikler Nelerdir?
Mikro yeşillikleri değerli kılan ve en önemlisi sağlığımıza oldukça büyük fayda sağlayan özelliklere de değinmeden geçmeyelim. İşte o özellikler..
1- Yüksek Besin Değeri İçerir
Mikro yeşillikler olgun yeşilliklere oranla çok daha besleyici gıdalardır. Bunun sebebi ise olgun yeşilliklerde bulunan önemli vitamin ve mineralleri toplayarak daha küçük boyutlara sığdırmayı başarmalarıdır. Bu özellikleri sayesinde de konsantre olarak bilinirler. Besin içerikleri biraz değişiyor olsa da, potasyum, demir, çinko, magnezyum ve bakırdan zengin durumdadırlar. Bu zenginlik vitamin ve mineral ihtiyacının çok hızlı ve kolay bir şekilde temin edilmesini sağlamaktadır.
Araştırmalara göre mikro yeşillikler daha olgun yeşillikler ile karşılaştırıldığında, mikro yeşilliklerdeki besin seviyeleri dokuz kat daha yüksektir! Ayrıca; daha fazla polifenol ve antioksidan içerirler. Mikro yeşilliklerin vitamin ve antioksidan seviyesi değişse de ölçülen seviyeler olgun yeşilliklerden 40 kat daha yüksek bulunmuştur.
Yani demek istiyorum ki; beslenmenizden sebze ve meyveleri ihmal etmemeniz gerektiği gibi biraz da mikro yeşillik eklemek ihtiyacınız olan besinlere daha hızlı ulaşmanızı sağlar..
2- Antioksidan Polifenolleri İçerir
Polifenol dediğimiz şey birçok gıdada bulunan doğal kimyasallardır. Bu doğal kimyasallar sağlık açısından güçlü antioksidan özellik taşırlar. Antioksidanlar ise; hem kronik hastalıkları hem de hücrelere zarar veren serbest radikalleri engeller.
Araştırmalar Polifenoller Hakkında Ne Söylüyor?
Araştırmalara göre polifenoller; kalp hastalığı başta olmak üzere kanser ve Alzheimer hastalığı gibi riskleri azaltıyor!
Üstelik çoğu sebzeler polifenol içeriği bakımından oldukça zengindir. Hatta bu sebzelerin mikro yeşil versiyonlarının polifenol içeriği daha yüksektir!
3- Kalp Sağlığını Korur
Dünyada en yaygın ölüm nedenleri arasında kalp hastalıkları yer alıyor. Kalp sağlığını korumanın en kolay ve etkili yolu ise sağlıklı beslenmek! Günlük beslenmenizde sebze tüketimini arttırarak kalp hastalıkları riskinin önüne geçmeniz mümkün. Mikro yeşillikleri de işin içine kattığınızda riski minimuma indirme hızınız artıyor.
Yeterli ve dengeli bir diyet, sağlıklı bir yaşam tarzı ve düzenli yapılan fiziksel aktiviteye ek olarak haftada 2-3 gün mikro yeşillik tüketmek kalbinizin güçlü kalmasını sağlıyor!
4- Kronik Hastalık Riskini Azaltır
Sebze tüketimini arttırmak kronik hastalıkları önlediği gibi prostat ve sindirim sistemi kanserlerinde de mevcut riski azaltıyor! Peki sebze tüketiminizi hem zenginleştirmeye hem de çeşitlendirmeye ne dersiniz? Cevabınız evet ise! Hemen salatalarınıza bir avuç mikro yeşillik ekleyerek işe başlayabilirsiniz.
5- Sindirim Sistemini Destekler
Mikro yeşillikler yüksek prebiyotik lif içerdiğinden, bağırsak dostu probiyotiklerin gelişimini destekler. Sindirim sisteminin yanında genel sağlık kalitenizi yükseltmek için de oldukça faydalıdır.
6- Üretimi Kolaydır
Mikro yeşillikleri yetiştirmek oldukça kolaydır. Besin deposu olan bu yeşilliklerin oluşması için kocaman bir bahçeye sahip olmanız gerekmiyor!
Biraz güneş ışığı alan bir pencere veya balkona sahipseniz en önemli aşama tamamlanmış oluyor. Hasat süresi için de 7-21 gün gibi küçük bir zaman aralığı beklemek yeterlidir. Havalar soğuduğunda da korkmayın! Kış aylarında kendinize büyüme ışığı edinerek üretimi yıl boyu sürdürmeniz mümkün.
Mikro Yeşillikleri Tüketmek Riskli Mi?
Mikro yeşillikleri tüketmek güvenlidir! Merak etmeyin gıda zehirlenmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Yine de evde mikro yeşillik yetiştirmek isteyenler söylediğim adımları dikkatli takip etsinler.
Eğer evde mikro yeşillik yetiştirmeye karar verdiyseniz o zaman iki önemli nokta;
1- Tohumunuzu saygın bir şirketten alın
2- Kontaminasyon olabilecek büyüme ortamlarından uzak durun
Mikro Yeşillikler Diyete Nasıl Eklenir?
Diyete mikro yeşillik eklemenin birçok farklı yolu var. İşte o yollardan bazıları;
1- Salata ve sandviçlere dahil edilebilir.
2- Meyve suyu veya smoothielerin içine karıştırılabilir.
3-Sıcak yemeklerde garnitür olarak kullanılabilir.
Adım Adım Mikro Yeşillik Yetiştirmek!
Malzemeler:
-
Kaliteli tohumlar
-
Organik toprak
-
Boş sprey şişesi
-
Derin olmayan kaplar
Yetiştirme Aşaması:
-
Kabınızı fazla sıkıştırmadan toprakla doldurun ve hafif hafif sulayın
-
Seçtiğiniz tohumu mümkün olduğunca eşit bir şekilde serpiştirin
-
Kabınızın üzerini plastik bir kapla veya şeffaf bir poşetle kapatın
-
Ekim kabınızı sürekli kontrol edin ve tohumlarınızın nemli kalmasını sağlayın
-
Tohumlar çimlendikten birkaç gün sonra hemen üzerini açın ve ışığa maruz kalmasını sağlayın
-
Mikro yeşillikler büyüyüp renklenmeye başladığında günde bir defa sulayın
-
7-10 gün sonra mikro yeşillikler hasat aşamasındadır kontrol edin
Hasat Aşaması:
-
Mikro yeşillikleri hasat etmek için mutlaka makas ya da bıçak kullanın
-
Mikro yeşillikleri elinizle kümeler halinde toplayarak sap kısmından kesin
-
Kullanacağınız kadar hasat işlemi yapın!
-
Topladığınız mikro yeşillikleri kullanmadan önce çok hafif su ile yıkayın
Özetlemek gerekirse bu şahane yeşillikleri hayatınızın tam merkezine yerleştirin ve bence mutlaka evde yetiştirmenin tadına varın.