Acaba Hamile Miyim?
Yazar H. Necef Şahin • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 4 Ekim 2019 • Yorumlar:
·Hamilelik dönemi bir kadının hayatındaki en özel dönemlerden biridir.
·Bebeğinizle ilk tanıştığınız ve 9 ay boyunca onunla birlikte yaşayacağınız bu dönemin başlayıp başlamadığını, size vücudunuz çeşitli belirtilerle anlatır.
· Hamile kaldığınıza dair en temel belirtilerden ilki beklenen adetin gecikmesidir. Ancak adet gecikmesi mevsimsel değişimler ve çeşitli kişisel nedenlerden dolayı da meydana gelebilir. Ancak uzun süren adet gecikmelerinde hamilelik ihtimali değerlendirilmelidir. Bununla birlikte görülen adetin miktarı ve adetle birlikte oluşan belirtilerde farklılık varsa hamilelik söz konusu olabilir.
Hamile olduğunuzu anlayabileceğiniz bir başka yol ise memelerinizde oluşabilecek değişiklerdir. Memelerinizde dolgunluk, hassasiyet, memeucunda koyulaşma ve memebaşında karıncalanma hissi gibi durumlar hamile olduğunuzla ilgili işaretler olabilir. Karnınızın alt kısmındaki dolgunluk şişkinlik ve hassasiyet de hamilelik belirtisi olarak kabul edilebilir.
· Halk arasında bilinen en çok bilinen hamilelik belirtisi olan bulantı ve kusmayla birlikte normal olmayan yorgunluk, uyku eğilimi ve baş dönmesi de önemli hamilelik belirtileridir.
Çok sık idrara çıkmak ve genital bölgede algıların artması da hamilelik ihtimalini işaret edebilir.
· Bu belirtiler hamilelik ihtimalini haber vermekle birlikte hiç bir geçerlilik taşımazlar. Çevresel ve kişisel nedenlerden dolayı da kolayca ortaya çıkabilirler. Kesin bir hamilelik tanısı için mutlaka doktorunuz gözetiminde gebelik testi yaptırmanız gerekmektedir.
·Zamanlarına göre hamilelik belirtileri:
· Hamilelik başlangıcından itibaren: Adet kesilmesi.
2-8 hafta sonra: Bulantı, kusma, yorgunluk, uyku eğilimi, baş dönmesi.
6-8 hafta sonra: Sık idrara çıkmak, memelerdeki ve karındaki değişiklikler.
· Gebelik testleri:
· İdrar testleri:
· İdrar testleri hem evde hem de laboratuarlarda yapılan hamilelik testleridir. Ancak eczanelerden satın alabileceğiniz basit idrar testleriyle %50’ler civarında doğruluk sağlanabilmektedir. Laboratuar ortamındaki idrar testleri ise adet gecikmesnin beşinci günnüden itibaren güvenilir sonuç verir. Bu testler düşük hormon seviyelerini tanıyabildikleri için hazır testlere göre daha güvenilirdir.
· Kan Testi:
· Kan testinde adet gecikmesi veya çeşitli başka belirtiler beklenmeden kesin sonuç öğrenilebilir. Laboratuar ortamında yapılan kan testi kesin sonuca yakın sonuç verir.
Ultrasonla gebelik tanısı: Adet gecikmesi bir haftayı geçtikten sonra vajinal ultrason ile hamilelik tanısı konabilir. Bu işlem öncesinde bir gebelikte yaptırılması gerekmez. Karından bakılan ultrason işlemi için ise adet gecikmesinden 10 gün sonrası beklenmelidir.