Açık Kalp Ameliyatı Nedir?
Yazar Mustafa Güler • Kalp Ve Damar Cerrahı • 24 Mayıs 2019 • Yorumlar:
Kalp sağlığı insan yaşamı için oldukça önemlidir. Bazı faktörler sebebi ile birtakım kalp hastalıkları açığa çıkabilmektedir. İnsanın genel sağlık durumunu önemli derecede etkileyen kalp organında herhangi bir problem görüldüğünde mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Aksi halde insan yaşamı riske girebilmektedir.
Kalp hastalıkları çok farklı şekillerde gelişebilmektedir. Doğumsal kalp rahatsızlıklarının yanı sıra genetik faktörler ve yaşam tarzı sebebi ile sonradan gelişen kalp hastalıkları farklı yöntemler ile tedavi edilebilmektedir.
Açık Kalp Ameliyatı Nedir?
Açık kalp ameliyatı hastanın göğüs kemiğinin kesilerek kalp organına ulaşılması ve uygulamanın gerçekleştirilmesidir. Bu işlem sırasında akciğerin işlevini sürdürebilmesi için destekleyici bir cihaz takılmaktadır.
Açık Kalp Ameliyatı Hangi Durumlarda Uygulanır?
Açık kalp ameliyatının uygulanabileceği kalp hastalıkları şu şekilde sıralanabilmektedir;
Kalpte delik bulunması durumunda
Kalp ritim bozukluklarında
Doğumsal kalp problemlerinde
Kalp kapak hastalıklarında
Kalp yetmezliği problemlerinde
Kalpte tümör tespit edilmesi durumunda
Büyük atardamarların bozulmaya uğraması durumunda.
Açık kalp ameliyatının uygulanabileceği çoğu durumda günümüzde kapalı kalp ameliyatı teknikleri de uygulanabilmektedir. Ancak hastanın durumu, yaşı ve genel sağlık durumu hangi yöntemin uygulanacağı konusunda belirleyici olmaktadır.
Açık Kalp Ameliyatı Nasıl Uygulanmaktadır?
Açık kalp ameliyatı yaklaşık 3 ile 4 saat sürmektedir. Hastanın genel sağlık durumunun kontrol altına alınabilmesi için ameliyattan 1 gün önce hastaneye yatış gerçekleşmektedir. Hastaya genel anestezi uygulanmakta ve göğüs kemiği kesilerek kalp ve akciğere ulaşılmaktadır. Akciğeri destekleyici özel cihaz takılarak ameliyat gerçekleştirilmektedir. Ameliyat sonrasında hasta yoğun bakım altına alınmakta ve solunum cihazına bağlanarak 4 ile 6 saat sonra uyandırılmaktadır.
Açık kalp ameliyatı sonrasında iyileşme süreci ameliyatın başarısı ve hastanın sağlığına kavuşabilmesi için büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle gerek ameliyat sürecinde gerekse de sonraki süreçte enfeksiyon riski taşıyabilecek her türlü durumdan kaçınılması gerekmektedir.